ΓΕΥΣΗ

Εδώ θα βρεις τους καλύτερους κουραμπιέδες της Αθήνας

iStock

«Κουραμπιεδάκι μου εσύ!». «Ε, είναι λίγο κουραμπιές…». Οι κουραμπιέδες είναι από τα γλυκίσματα εκείνα, που έχουν καταφέρει να μπουν -όχι τυχαία- και στην καθομιλουμένη μας, με διαφορετική μάλιστα εννοιολογική σημασία.

Η ιστορία πίσω από τους κουραμπιέδες

Το όνομα του κουραμπιέ, προέρχεται από το περσικό Qurabiye, (Kurabiye στα τούρκικα) που στην κυριολεξία σημαίνει ξηρό μπισκότο. Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Καρβάλη της Καππαδοκίας δημιούργησαν στο Νομό Καβάλας το 1924, τη Νέα Καρβάλη και μετέφεραν την παραδοσιακή συνταγή κουραμπιέδων της Μικράς Ασίας. Έτσι σήμερα στην Ελλάδα οι πιο γνωστοί παραδοσιακοί κουραμπιέδες είναι αυτοί της Νέας Καρβάλης.

Σε μια άλλη εκδοχή, οι κουραμπιέδες διαδοθήκαν στον ελλαδικό χώρο από τους μέτοικους Αρβανίτες που τον είχαν υιοθετήσει είδη από τους τούρκους κατακτητές.

Οι κουραμπιέδες είναι γλύκισμα που υπάγεται στην κατηγορία του μπισκότου και παρασκευάζεται από αλεύρι, βούτυρο, αμύγδαλα και είναι πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη. Εκτός από τα Χριστούγεννα σε πολλές περιοχές της χώρας, προσφέρεται στους προσκεκλημένους αμέσως μετά τη βάπτιση ενός παιδιού.

Οι κουραμπιέδες είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι στην Ελλάδα, την Τουρκία και τις Βαλκανικές χώρες. Ένα είδος κουραμπιέ με την ονομασία πολβορόν (polvorón), είναι διαδεδομένο στις ισπανόφωνες χώρες και το νότιο Τέξας.

Δεν θέλω να τους μάθω, θέλω να τους φάω

Αρκετά όμως με τις trivial πληροφορίες. Για εσένα, που δεν είσαι fan των μελομακάρονων ή μαζί τους θέλεις να απολαύσεις και έναν τραγανό και βουτυράτο κουραμπιέ. Για εσένα που θέλεις να κάνεις ένα χριστουγεννιάτικο κέρασμα. Για εσένα που τέλος πάντων αναζητάς τους καλύτερους κουραμπιέδες της πόλης, σημείωνε.

Ποιο μαγαζί χρησιμοποιεί το καλύτερο βούτυρο; Ποιο δεν τσιγκουνεύεται το αμυγδαλάκι; Ποιοι κουραμπιέδες λιώνουν στο στόμα και που θα βρεις τους πιο νόστιμους «πειραγμένους»;

Fresh

Φρέσκο βούτυρο, βιολογικό αμύγδαλο Μακεδονίας και ζάχαρη άχνη. Τα ζαχαροπλαστεία Fresh δίνουν γεύση και μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων!

Οι καλύτεροι κουραμπιέδες της πόλης – Sweet Alchemy, by Stelios Parliaros (Ηροδότου 24, Κολωνάκι)

Mυρωδάτοι, τραγανοί και αφράτοι. O κορυφαίος pastry chef Στέλιος Παρλιάρος, φτιάχνει ΤΟΥΣ κουραμπιέδες

Le Notre (Φιλολάου 128, Παγκράτι)

Βουτυράτοι, λαχταριστοί, γεμάτοι αρώματα κουραμπιέδες, πασπαλισμένοι με μπόλικη άχνη ζάχαρη.

Αφοί Ασημακόπουλοι (Χαριλάου Τρικούπη 82, Αθήνα)

Ο σωστός, ο κουραμπιές, ο παραδοσιακός. Στο ιδανικό μέγεθος, με κομμάτια αμυγδάλου και φρέσκο βούτυρο. Εθιστικοί από την πρώτη μπουκιά, θα σε κάνουν να αναζητάς την πιατέλα, για μερικές ακόμα μπουκιές.

Η Στάνη (Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια)

Στη Στάνη οι κουραμπιέδες τρώγονται σε λίγες μπουκιές. Το αμύγδαλο είναι καλά καβουρδισμένο, το βούτυρο μυρίζει όπως πρέπει, αφού είναι φρέσκο αιγοπρόβειο και η συνταγή αναλλοίωτη από το 1931.

Σκαφίδας (Πλατεία Αγίου Γεωργίου 8, Κυψέλη)

Mεγάλος και τραγανός, σε σχήμα μισοφέγγαρου. Εδώ είναι Χριστούγεννα όλο το χρόνο, καθώς μπορείς να βρεις λαχταριστούς κουραμπιέδες οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται κάνουν την πλατεία Αγίου Γεωργίου, να μοσχοβολά.

Οι καλύτεροι κουραμπιέδες της πόλης – Φύσις (Λεωφ. Μεσογείων 450, Αγ. Παρασκευή)

Στο ζαχαροπλαστείο Φύσις, θα βρεις παραδοσιακούς κουραμπιέδες αλλά χωρίς γλουτένη με φρέσκο βούτυρο, ολόκληρα καβουρδισμένα αμύγδαλα και αλεύρι από ρύζι, φακή, άμυλο πατάτας και καλαμποκιού.

The Bakers

The Bakers νοσταλγούν τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων και δεν εφησυχάζουν. Το λαχταριστό γλύκισμα των Χριστουγέννων εδώ, φτιάχνεται με αγελαδίνο και κατσικίσιο βούτυρο γάλακτος. Τέχνη και δημιουργικότητα για να μοιραστείτε με τα πιο αγαπημένα σας πρόσωπα!

 

Μέλισσα (Εθνάρχου Μακαρίου 43, Περιστέρι)

Σε μπουκίτσες, με ολόκληρο αμύγδαλο, πρόβειο βούτυρο, βιολογικό αλεύρι και ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Υπέροχα κεράσματα για τις γιορτινές σου επισκέψεις.

Ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης

Η διακριτική γεύση του βουτύρου, τα κομμάτια αμυγδάλου και η τραγανή υφή τους, δίνουν στον κουραμπιέ του Ζαχαροπλαστείου Κωνσταντινίδη, μια θέση ανάμεσα στη λίστα με τους καλύτερους της πόλης.

Φλέιβορ

Ούτε πολύ μικροί, ούτε πολύ μεγάλοι. Τραγανοί και με χοντροσπασμένα αμύγδαλα, οι κουραμπιέδες στα ζαχαροπλαστεία Φλέιβορ, φτιάχνονται με αγελαδινό βούτυρο. Γιάμ.

Rita’s Cookies (Δομοκού 40Α, Νίκαια)

Παπασπύρου

Με ιστορία και παράδοση από το 1940, οι κουραμπιέδες από τα ζαχαροπλαστεία Παπασπύρου αποτελούν την κλασική επιλογή, που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Ανδριάς

Ακόμα ένας «παλιός» στο χώρο της ζαχαροπλαστικής. Από το 1972, ο Ανδριάς έχει καταφέρει να γίνει γνωστός στην Αθήνα ως «το καλύτερο προφιτερόλ της πόλης». Τα Χριστούγεννα φυσικά, συνοδεύονται από τους λαχταριστούς κουραμπιέδες, που κάθε χρόνο μας συντροφεύουν με τον πιο γλυκό τρόπο!

Louisa Pastry Boutique (Λεωφ. Σταμάτας & Σολωμού 1, Δροσιά)

Όλο το χρόνο εδώ θα βρεις πεντανόστιμα και ελαφριά γλυκά. Τα Χριστούγεννα ωστόσο στο Louisa Pastry Boutique, είναι γεμάτο με παραδοσιακά με δίπλες, μελομακάρονα και φυσικά κουραμπιέδες, οι οποίοι κάποιες φορές τα βρίσκουν (τέλεια) με τη σοκολάτα.

 

Exit mobile version