DESIGN

Ψυρρή: Η εντυπωσιακή μετατροπή ενός εγκαταλελειμμένου νεοκλασικού σε σύγχρονο loft

Bill Georgoussis, Ioanna Roufopoulou, Engin Aydenz

«Η γενική φιλοσοφία μου στην αρχιτεκτονική είναι να μην προσπαθώ να δημιουργώ ένα τελικό προϊόν, δηλαδή να αποτρέπω τον εαυτό μου από το να επιζητά το απόλυτο έλεγχο των χώρων που σχεδιάζω», είχε αναφέρει η αρχιτέκτονας, Ναταλία Κοκοσαλάκη, η «ψυχή» του αρχιτεκτονικού γραφείου Kokosalaki Architecture με αφορμή την ανακαίνιση που πραγματοποίησε, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα, Πάνω Χατζή, σε ένα εγκαταλελειμμένο νεοκλασικό στου Ψυρρή.

«Στην περίπτωση του loft στου Ψυρρή μoύ ζητήθηκε να επέμβω σε ένα εγκαταλελειμμένο νεοκλασικό, μία από τις ελάχιστες κατοικίες της γειτονιάς καθώς όλα τα αλλά κτίρια χρησιμοποιούνται ως χώροι ψυχαγωγίας. Αυτό που ουσιαστικά μου δόθηκε ήταν ένας άδειος χώρος με ένα πανέμορφο εξωτερικό περίβλημα σε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες περιοχές της πόλης», πρόσθεσε η αρχιτέκτονας Ναταλία Κοκοσαλάκη μιλώντας για τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της ανακαίνισης.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω ανακαίνιση κατέκτησε το βραβείο Best First Building by a Young Architect 2009-2011 στον διαγωνισμό ΔΟΜΕΣ 2012.

Η εντυπωσιακή ανακαίνιση ενός εγκαταλελειμμένου νεοκλασικού του Ψυρρή που έγινε σύγχρονο loft

Αυτό που ενδιέφερε περισσότερο τη Ναταλία Κοκοσαλάκη ήταν η υλική ποιότητα των χώρων που θα σχεδίαζε παρά η χρήση τους.

ανακαίνιση

Η ιδιότητα του ιδιοκτήτη ως φωτογράφου και η επιθυμία του από την αρχή να μπορεί να εξερευνεί τις προοπτικές κάθε γωνίας του σπιτιού για διάφορες φωτογραφίσεις μόδας -όπως και άλλωστε έχει ήδη κάνει- συνέβαλαν ως προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Αντίθετα με τις επιταγές της αισθητικής του μοντερνισμού, θεώρησα σκόπιμη την αποσύνδεση του εξωτερικού με το εσωτερικό, έτσι ώστε τίποτα από την όψη του κτιρίου να μην προϊδεάζει για τη σύνθεση υλικών και τις χωρικές σχέσεις που καθορίζουν το εσωτερικό του », συμπλήρωσε η αρχιτέκτονας.

Αποσπάσματα της αστικής ζωής όπως η ρευστότητα, η διαφορετικότητα, η ευελιξία, η πολλαπλή χρήση, οι αντιθέσεις και η αίσθηση της αναπάντεχης έκθεσης που μπορεί κάποιος να έχει σε ένα πυκνό αστικό περιβάλλον, είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την αίσθηση που είχε η αρχιτέκτονας σχετικά με τη διαμόρφωση του χώρου. Κι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανακαίνιση.

Οι φόρμες και ο σχεδιασμός κάθε γωνίας του loft, απεικονίζουν γνώριμα στοιχεία της πόλης που ζούμε. Μέσα σε αυτά, υπάρχουν έντονες αντιθέσεις, φινέτσα και τραχύτητα, έντονο φως και σκοτάδι, τυποποιημένα υλικά αλλά και ακατέργαστες πρώτες ύλες.

Τη διαφορά στη συνολική ανακαίνιση που πραγματοποιήθηκε έκανε η σκάλα, (ράμπα του skate, half pipe, κατασκευασμένη από τον αρχιτέκτονα Ζάχο Βάρφη) που αναφέρεται στη πολυπλοκότητα της κίνησης στη σύγχρονη πόλη, ενώ το δωμάτιο, εκτεθειμένο στον υπόλοιπο χώρο φαντάζει σαν μια πρόσοψη ξεχωριστού κτηρίου μέσα στο loft.

Exit mobile version