Ψυχοκόρες: Είδαμε τα πρώτα επεισόδια. Μια βουτιά στο παρελθόν των γυναικών στην Ελλάδα
- 31 ΑΥΓ 2023
Πόσο μακρινό σού φαίνεται το 1950; Μπορεί να μας χωρίζουν 70 και κάτι χρόνια από αυτό, αλλά στην πραγματικότητα το έζησε η προηγούμενη γενιά. Ήταν το παρελθόν των οικογενειών μας. Και οι Ψυχοκόρες μάς μεταφέρουν σε αυτό το τόσο μακρινό και κοντινό συνάμα παρελθόν. Οι Ψυχοκόρες είναι η νέα σειρά που εντάσσεται στο περιεχόμενο της ψηφιακής πλατφόρμας ANT1 + και θα ξεκινήσει να προβάλλεται από την 1η Σεπτεμβρίου αποκλειστικά στο www.antennaplus.gr.
Είχα την ευκαιρία να πάρω μία πρώτη γεύση από τις Ψυχοκόρες, λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη πρεμιέρα μέσα από την προβολή των πρώτων 2 επεισοδίων για τους δημοσιογράφους. Και με το που ξεκίνησε να παίζει το επεισόδιο το μυαλό μου ταξίδεψε σε ανθρώπους δικούς μου. Στην αδερφή του παππού μου που βρέθηκε υπηρέτρια στην Αθήνα, στην πεθερά μου και τις αδερφές της, που όλες βρέθηκαν από την επαρχία να ζουν σε σπίτια ξένων αστών στην πρωτεύουσα. Αλλά και στη γιαγιά μου που δεν μπόρεσε να μάθει γράμματα γιατί χρειάστηκε να δουλέψει. Στην άλλη μου γιαγιά που τέλειωσε το δημοτικό και θεωρήθηκε επαρκώς σπουδαγμένη. Στις γυναίκες που γνωρίζω. Γυναίκες κομμάτια της ιστορίας των οποίων, ξεχωριστής και κοινής για την κάθε μία φωτίζονταν μέσα από μία σειρά του 2023.
Λίγα λόγια για την ιστορία για να μπεις στο κλίμα
Δεκαετία του ’50. Οι τέσσερις αδελφές Πολύζου εγκαταλείπουν τον τόπο τους κυνηγώντας το όνειρο μιας καλύτερης ζωής. Μέσα στα αρχοντικά της αριστοκρατίας και της αστικής ζωής, θα έρθουν αντιμέτωπες με τον έρωτα, τον κίνδυνο, τις ίντριγκες και τα μυστικά που θα τις απομακρύνουν όλο και πιο πολύ από την τελευταία επιθυμία της μητέρας τους, να μείνουν για πάντα ενωμένες.
Βαδίζοντας σε άγνωστα και επικίνδυνα μονοπάτια, τα τέσσερα κορίτσια θα παλέψουν να ανταμώσουν ξανά. Όμως, πόσο εύκολο θα είναι κάτι τέτοιο στην Αθήνα του ’50, χωρίς πρόσβαση σε τηλέφωνο, χωρίς να ξέρουν γράμματα, με χειρότερο εχθρό τις κυρίες του σπιτιού και με τον φόβο ότι πίσω από κάθε αντρικό χαμόγελο κρύβεται ο χαμός τους;
Ψυχοκόρες: Μία ατμοσφαιρική σειρά με δυνατές ερμηνείες
Η μουσική του Σταμάτη Σταματάκη μαζί με τη δουλειά της σκηνογράφου, Χρύσας Δαπόντε, η φωτογραφία των Γιάννη Φώτου και Βασίλη Κλωτσοτήρα, η σκηνοθεσία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη και το σενάριο των Πέννυ Φυλακτάκη και Βαγγέλη Νάση, συνέθεταν μπροστά στα μάτια μου την ιδανική εικόνα για να ταξιδέψω πίσω στο παρελθόν. Η σειρά σε παραγωγή της Feelgood Productions είχε κινηματογραφική υπογραφή, ενώ την καλλιτεχνική διεύθυνσή της ανέλαβε η διορατική Φρόσω Ράλλη. Όλες οι εγγυήσεις ήταν εκεί για να δημιουργηθεί μία ξεχωριστή ατμόσφαιρα που διαπότιζε τα δύο πρώτα επεισόδια της σειράς.
Την ατμόσφαιρα αυτή ζωντάνευαν οι ερμηνείες των ηθοποιών της σειράς. Από τις Ψυχοκόρες, δηλαδή τις Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Μένια Βουλιώτη, Μαριάννα Κιμούλη και Άννα Λουιζίδη, μέχρι τα πρόσωπα που τις πλαισιώνουν στη σειρά (Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Μαρίνα Ασλάνογλου, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Χρήστος Μαλάκης, Δήμητρα Ματσούκα, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιούλικα Σκαφιδά), οι ερμηνείες με έπεισαν.
Οι γυναίκες της σειράς ξεχώρισαν στα μάτια μου στα πρώτα επεισόδια ίσως και καθώς σεναριακά οι ρόλοι τους είχαν και μεγαλύτερη έκταση. Η Γιούλικα Σκαφιδά υποδύεται τη «Νέα γυναίκα» της εποχής, μία γυναίκα που πιστεύει στην ισότητα και παλεύει γι’ αυτή, αποφασισμένη να προσφέρει στη δική της ψυχοκόρη ένα καλύτερο μέλλον. Η Δήμητρα Ματσούκα υποδύεται εξαιρετικά τη Νέλλα Κοτρώτση, μία μάλλον ιστριονική προσωπικότητα, ενώ η Μαρίνα Ασλάνογλου υποδύεται έναν χαρακτήρα στον αντίποδα αυτού της Γιούλικας Σκαφιδά, που ο λόγος του άντρα της είναι νόμος.
Οι Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και Χρήστος Μαλάκης υποδύονται αντίστοιχα τους συζύγους των παραπάνω κυριών των σπιτιών στα οποία καταλήγουν οι Ψυχοκόρες της ιστορίας.
Αυτές βρίσκονται στο επίκεντρο με τις συγκινητικές ερμηνείες τους στον ρόλο κοριτσιών που ονειρεύονταν και ζούσαν τη ζωή τους αλλιώς, αλλά η μοίρα της φτώχιας και των πολιτικών διώξεων τις έφερε από την επαρχία και τον μικρόκοσμό τους στην αχανή Αθήνα. Η Μαριάννα Κιμούλη είναι εκείνη που γίνεται κεντρικό πρόσωπο μεταξύ των τεσσάρων αδερφών στο πρώτο επεισόδιο, ενώ στα μάτια μου για τον τρόπο που οργανικά μοιάζει να έγινε μία γυναίκα του 1950, ξεχωρίζει η ερμηνεία της Άννας Λουιζίδη.
Τέσσερις γυναίκες που θα έπρεπε να είναι μαζί, αλλά χωρίζονται και αγνοούν η μία την κατάληξη της άλλης. Τέσσερις αδερφές που γίνονται Ψυχοκόρες και προσπαθούν να επιβιώσουν στην Αθήνα, σε έναν κόσμο που για ένα κορίτσι της επαρχίας του 1950 έπρεπε να έμοιαζε σαν άλλος πλανήτης.
Ένα παρελθόν τα κομμάτια του οποίου επιβιώνουν ακόμα
Στο είπα από την αρχή ότι το μυαλό μου ταξίδεψε κατευθείαν σε γνώριμα πρόσωπα. Δεν είναι τυχαίο αυτό, μάλλον. Η σειρά Ψυχοκόρες βασίστηκε σε αληθινές μαρτυρίες και πραγματικά γεγονότα που έζησαν γυναίκες που υπήρξαν ψυχοκόρες στην Ελλάδα. Ο θεσμός αυτός λειτουργούσε για χρόνια ως άτυπη μορφή υιοθεσίας, αλλά και υποδούλωσης.
Μικρά κορίτσια, συχνά ανήλικα και νέες γυναίκες προκειμένου να ξεφύγουν από την φτώχεια της επαρχίας, αλλά και από την ασφυκτική ζωή σε αυτήν, βρίσκονταν στην Αθήνα όπου τους υπόσχονταν μία ζωή καλύτερη, που συχνά έκρυβε κακοποίηση και εκμετάλλευση, για να γίνουν ψυχοκόρες στα αστικά σπίτια.
Στο σπίτι μίας φίλης μου στο κέντρο της Αθήνας ακόμα και σήμερα υπάρχει εκείνο το δωμάτιο υπηρεσίας, όπου κάποιο κορίτσι σίγουρα μικρό ζούσε κάποτε εσωτερικό μαζί με τους ιδιοκτήτες του σπιτιού. Ένα δωμάτιο μικρό, σαν αποθηκάκι, που θα χωρούσε ένα ράντζο και ένα έπιπλο για να βάζει τις στολές της και τα ρούχα της.
Στο σπίτι μιας φίλης μου στο κέντρο της Αθήνας το 2023, υπάρχει το φάντασμα ενός παρελθόντος κατά το οποίο κορίτσια, άνθρωποι έπρεπε να δείχνουν τυφλή υποταγή μόνο και μόνο για να επιβιώσουν. Αυτό βίωνε η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών που γίνονταν Ψυχοκόρες. Αυτή τη μοίρα θα παρακολουθήσουμε μέσα από τις ιστορίες των 4 αδερφών Πολύζου. Και κάτι μου λέει ότι δεν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε να βλέπουμε αυτή τη σειρά.
Τι θα δεις κι εσύ στην πρεμιέρα της σειράς Ψυχοκόρες
Οι Ψυχοκόρες έρχονται από την 1η Σεπτεμβρίου στο ANT1+ με διπλό επεισόδιο και στη συνέχεια με 2 νέα επεισόδια κάθε Παρασκευή.
Επεισόδιο 1 – «Όσους δένει το αίμα, μένουν μαζί»
1950, Κρυοπηγή Θράκης. Η οικογένεια Πολύζου αρραβωνιάζει τη μεγαλύτερη κόρη, τη Μαρίκα. Η χαρά της οικογένειας, όμως, τελειώνει απότομα όταν η περίθαλψη ενός νεαρού αντάρτη οδηγεί στην εξορία τον πατέρα και η μητέρα αρρωσταίνει βαριά από τον καημό της. Πριν πεθάνει, ορκίζει την Μαρίκα να μην χωρίσει ποτέ από τις αδελφές της, τη Βασιλική, τη Φρόσω και τη Δεσποινιώ. Η φτώχεια, όμως, τις αναγκάζει να μετακομίσουν στην Αθήνα ως ψυχοκόρες σε εύπορες οικογένειες, υπό έναν όρο: να πάνε όλες στο ίδιο σπίτι.
Επεισόδιο 2 – «Καλωσόρισες στο σπιτικό μας»
Φτάνοντας στην Αθήνα, οι τέσσερις αδερφές χωρίζονται και οδηγούνται στα σπίτια που η συγχωριανή τους, Βικτωρία, κανόνισε να πάνε ως ψυχοκόρες. Στην Αθήνα, η Μαρίκα κι η Δεσποινιώ καταλήγουν στην οικία του βιομηχάνου Κοσμά Κοτρώτση και της ιδιόρρυθμης συζύγου του, Νέλλας, η Βασιλική στην οικία του πολιτικού Ευάγγελου Αρδίτη και της φεμινίστριας κόρης του Μάγιας, ενώ η Φρόσω τυχαίνει θερμής υποδοχής στο σπίτι του μεγαλογαιοκτήμονα Ηλία Νάτση έξω από την Τρίπολη από τη γυναίκα του την Ευανθία, που προσπαθεί να κάνει παιδί.