ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ψυχοκόρες: Το Twitter/X είδε την πρεμιέρα και τοποθέτησε τη Δήμητρα Ματσούκα στον θρόνο της

ANT1

Οι Ψυχοκόρες, η σειρά που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και αληθινές μαρτυρίες και προβλήθηκε από την αρχή της σεζόν στην ψηφιακή πλατφόρμα ANT1+, έκανε πρεμιέρα στον ANT1, με διπλό επεισόδιο, την Τετάρτη, 6 Μαρτίου.

Οι Ψυχοκόρες είναι μία σειρά – «γροθιά στο στομάχι» που καταδεικνύει, με τον πιο σκληρό τρόπο, πώς το όνειρο για ένα καλύτερο μέλλον μπορεί να μετατραπεί στον χειρότερο εφιάλτη και πώς μία σανίδα σωτηρίας μπορεί να σημαδέψει ανεξίτηλα τη ζωή, την ψυχή και το σώμα 4ων νέων κοριτσιών. Ανάμεσα στους ηθοποιούς, Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, Μαρίνα Ασλάνογλου, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Χρήστο Μαλάκη, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Γιούλικα Σκαφιδά, Οδυσσέα Πετράκη και Γιώργο Ζιάκα, είναι και η Δήμητρα Ματσούκα, η οποία υποδύεται στη σειρά τη Νέλα Κοτρώτση.

Ο χαρακτήρας που υποδύεται η Δήμητρα Ματσούκα είναι μια γυναίκα-νάρκισσος που αντλεί ζωή από τον θαυμασμό των άλλων. Οπιομανής, ψυχικά ασταθής, εκδικητική. Όταν ούτε ο άντρας της, ούτε ο εραστής της, αλλά ούτε και η δόση της την καλύπτουν, το μόνο νόημα που βρίσκει στην ανιαρή καθημερινότητά της είναι η επίδειξη υπεροχής στις ψυχοκόρες της με τον πιο σκληρό τρόπο. Κι όταν η Δήμητρα Ματσούκα έκανε την εμφάνισή της, το Χ (Twitter) την αποθέωσε, αφού οι χρήστες του δήλωναν συγκλονισμένοι.

Οι συγκλονιστικές ιστορίες της Μαρίκας, της Βασιλικής, της Φρόσως και της Δεσποινιώς έρχονται για να ρίξουν φως στον «απαγορευμένο» θεσμό των ψυχοκορών και να καθηλώσουν το τηλεοπτικό κοινό. Σε σκηνοθεσία Μιχάλη Χαραλαμπίδη, πρωτότυπο σενάριο Πένυς Φυλακτάκη και Βαγγέλη Νάση, και με ένα all-star cast, οι Ψυχοκόρες αποτελούν την αναπαράσταση ενός βίαιου θεσμού της ελληνικής κοινωνίας, που εξαφάνισε δεκάδες νεαρά κορίτσια στα δωμάτια υπηρεσίας. Ωστόσο, παρουσιάζει και τη ρεαλιστική αναβίωση μιας ολόκληρης εποχής ιστορικών αλλαγών, αλλά και της ελπίδας. Σε αυτή την ιστορία, ο ρόλος της Δήμητρας Ματσούκας είναι από τους πιο σημαντικούς.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Δεκαετία του ’50. Οι 4 αδελφές Πολύζου αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να γίνουν ψυχοκόρες στην πρωτεύουσα, δίνοντας όρκο στην ετοιμοθάνατη μητέρα τους πως θα μείνουν ενωμένες για πάντα. Όταν, όμως, τις χωρίζουν με τη βία σε τρεις διαφορετικές οικογένειες, θα κάνουν τα πάντα για να ξανασμίξουν. Για να το καταφέρουν αυτό, πρέπει πρώτα να επιβιώσουν.

«Είναι μία μελανή στιγμή στην Ελλάδα ο θεσμός αυτός. Εμείς ας πούμε στο σπίτι, όταν ήμουν μικρή, είχαμε ψυχοκόρη. Επειδή εγώ είμαι από τη Μυτιλήνη, ήταν από το χωριό που ήταν το σπίτι της μάνας μου, από την πιο φτωχή οικογένεια ένα κοριτσάκι, η Ραλλίτσα, που ήρθε στην Αθήνα. Αλλά εμείς την πληρώναμε, έτρωγε μαζί μας, την πάντρεψε η μαμά μας, ήταν σαν μεγαλύτερη αδερφή μας. Εμείς δεν τη λέγαμε ψυχοκόρη. Είχε έρθει για να βοηθά μαζί μας, που ήμασταν μικρά παιδάκια, μας πρόσεχε. Όμως εκμεταλλεύτηκαν πολλές γυναίκες τότε», είχε πει με αφορμή τη σειρά στο LadyLike η παραγωγός της, Φρόσω Ράλλη.

«Αλλά θεωρώ ότι είναι κι ένα πολύ σημερινό θέμα. Πόσα κορίτσια δεν έρχονται από Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία κι είναι πόρνες, σκλάβες κάπου και τις κακομεταχειρίζονται; Οι άντρες που καταπιέζουν τις γυναίκες; Το γυναικείο κίνημα; Είναι τόσο εποχής όσο και σημερινή σειρά», πρόσθετε η ίδια.

Στην ίδια συνέντευξη μιλούσε και για τη σύγχρονη αίσθηση που καταφέρει να αποπνέει η σειρά εποχής. «Τώρα στις Ψυχοκόρες, είπα θα πάμε να κάνουμε μία σειρά εποχής αλλά το look and feel θα είναι εντελώς μοντέρνο. Εξού και τα αγγλικά τραγούδια που με κατηγορούν γι’ αυτά, γιατί εγώ ασχολούμαι με τη μουσική. Έχω άποψη γι’ αυτό. Είπα ότι δεν θέλω να μυρίζει ναφθαλίνη. Είπα ότι εποχής δεν πρέπει σώνει και καλά να σημαίνει σέπια. Το χρώμα πρέπει να μπει στη ζωή μας», είπε.