ΓΕΥΣΗ

Πού θα αγοράσεις τα πιο επικά πανετόνε

istock

Χριστούγεννα για κάποιους σημαίνει μελομακάρονα -extra μελωμένα ή τραγανά και ζουμερά (εδώ θα βρεις τα καλύτερα της Αθήνας). Για κάποιους άλλους κουραμπιέδες με μοσχομυριστό βούτυρο και τραγανές δίπλες. Και για μια τρίτη κατηγορία σημαίνει όλα τα παραπάνω συν πανετόνε.

Αυτό το ιταλικό παραδοσιακό γλυκό με καταγωγή από το Μιλάνο, έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι και του δικού μας γιορτινού τραπεζιού. Θυμίζει κάτι μεταξύ ψωμιού και τσουρεκιού είναι τόσο μυρωδάτο και πλούσιο στη γεύση, χάρη στη διαδικασία παραγωγής του η οποία απαιτεί φυσική ωρίμανση του προζυμιού. Θα το βρεις με ξηρές σταφίδες, γλασαρισμένα φρούτα ή κομμάτια σοκολάτας.

Το πανετόνε και οι θρύλοι γύρω από αυτό

Για τους λάτρεις του ρομαντισμού, το πανετόνε κρύβει μεγάλη ιστορία με αρκετούς θρύλους να το πλαισιώνουν. Σύμφωνα με τον πρώτο μύθο, κάπου το 1476 ένας φούρναρης με το όνομα Τόνι ετοιμαζόταν να φτιάξει ψωμί για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι του Λουδοβίκου ντι Μόρο. Τα πράγματα, βέβαια, δεν πήγαν τόσο καλά, αφού τον πήρε ο ύπνος και το ψωμί κάηκε. Ο φούρναρης δεν το έβαλε κάτω και χρησιμοποίησε το ζυμάρι που είχε περισσέψει. Πρόσθεσε σε αυτό αυγά, μέλι, σταφίδες και αποξηραμένα φρούτα και τόσο απλά επινόησε ένα γλυκό ψωμί που ονομάστηκε Pan di Toni (Το ψωμί του Τόνι).

istock

Ο δεύτερος θρύλος σχετίζεται με μία ρομαντική ιστορία. Το 1494 ο νεαρός αριστοκράτης Ughetto Atellani ερωτεύεται την Adalgisa, κόρη ενός φτωχού φούρναρη (που τον έλεγαν Τόνι). Όπως καταλαβαίνεις, οι οικογένειές τους δεν το παίρνουν τόσο καλά και ο Atellani σκέφτεται να ντυθεί εκείνος φούρναρης και να παρουσιάσει στην οικογένειά του ένα γλυκό ψωμί με τα παραπάνω υλικά. Happy end και ακόμη μια ιστορία για το πανετόνε.

Tο ότι έγινε γρήγορα γνωστό και τόσο δημοφιλές οφείλεται στους δύο Ιταλούς αρτοποιούς, Angelo Motta και Gioacchino Alemagna οι οποίοι στις αρχές του 1900 ξεκίνησαν να φτιάχνουν το πανετόνε όπως το ξέρουμε σήμερα. Το πανετόνε είναι μια τέλεια ιδέα αν ψάχνεις δώρα για τους φίλους σου ή και για σένα που θέλεις να το απολαύσεις μαζί με ένα φλιτζάνι καφέ. Ακολουθούν παρακάτω 6 διευθύνσεις για το προμηθευτείς.

Πού θα αγοράσεις τα πιο επικά πανετόνε

Τρομερό Παιδί

Στο Τρομερό Παιδί δεν θα φας μόνο προζυμένιο ψωμί και κρουασάν με φρέσκο βούτυρο. Σε αυτό θα βρεις χειροποίητα πανετόνε με διάφορες γεύσεις όπως με φράουλα μαριναρισμένη σε κονιάκ, με κονφί περγαμόντο, λεμόνι, πορτοκάλι, σταφίδες και βανίλια και πανετόνε με σοκολάτα.

Παπαδιαμαντοπούλου 30, Αθήνα

Φούρνος Τάκης

Στον ιστορικό φούρνο κάτω από την Ακρόπολη θα βρεις παραδοσιακό πανετόνε Infermentum. Για την παραγωγή του απαιτείται 36 ώρες δουλειάς ενώ η αφράτη ζύμη του περιέχει κομματάκια πορτοκαλιού, γλασαρισμένα μόνο με ζάχαρη και νερό, σουλτανίνα και άρωμα από βανίλια Μαδαγασκάρης.

Μισαραλιώτου 14, Αθήνα

Χειροποίητο πανετόνε από τον Αντώνη Σελέκο

Ο Αντώνης Σελέκος ψήνει όλο το χρόνο το δικό του χειροποίητο πανετόνε στο εργαστήριο του στο Παγκράτι. Χρησιμοποιώντας προζύμι και τη δική του ξεχωριστή συνταγή δημιουργεί αυτό το αφράτο γλυκό σε διάφορες λαχταριστές εκδοχές του.

ANTONIS SELEKOS CONCEPTUAL DESSERTS, Εριφύλης 2 Παγκράτι

Kora x Noble Pastry

Συνδυάζοντας το κοινό τους πάθος για την τέχνη της ζύμης και το ψωμί, φέτος τα Χριστούγεννα η Kora ενώνει τις δυνάμεις της με το Noble Pastry. Μαζί δημιουργούν ένα λαχταριστό πανετόνε με λεμόνι και μαρέγκα (KORA x Noble Lemon Meringue Panettone).

Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι

Panettone by Paloglou

Τα panettone by Paloglou έχουν φυσικό προζύμι δύο ετών το οποίο προσφέρει ένα μαλακότερο, πιο γευστικό και αρωματικό αποτέλεσμα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Φτιαγμένο με τα πιο εκλεκτά υλικά από όλο τον κόσμο. Αλεύρι panettone από μύλους στη Λομβαρδία, βανίλια Μαδαγασκάρης, βούτυρο παραδοσιακό Corman, ζαχαρωμένοι κύβοι πορτοκαλιού από την Ιταλία, θυμαρίσιο μέλι από την Αστυπάλαια, σταφίδες Κορίνθου σουλτανίνα εμποτισμένες σε κονιάκ και σοκολάτα Βελγίου.

Το βρίσκεις σε δύο εκδοχές του μέσα στην πιο κομψή συσκευασία: Panettone Classico με πορτοκάλι και σταφίδες και Panettone Cioccolato με σοκολάτα και πορτοκάλι.

Panettone by Paloglou

Panettone by Paloglou, 210 4624405

La Mole

Ο Marco Mure καταπιάνεται με το panettone όλο τον χρόνο. Έτσι, στο ζαχαροπλαστείο La Mole στην Πεύκη (εκτός από εκπληκτικά cannoli) θα βρεις πανετόνε αργής ωρίμανσης στην κλασική παραδοσιακή γεύση με σταφίδες, πορτοκάλι και κίτρο, με σοκολάτα ή με τον συνδυασμό σοκολάτα – πορτοκάλι.

Δημοκρατίας 3, Πεύκη 2108062594