CELEBRITIES

Αύγουστος Κορτώ: Η δημόσια συγγνώμη σε αναγνώστριά του. Ο σεξισμός και πώς να τον αποφύγετε

NDPPHOTO / NDP PHOTO

Υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται πολύ με τις συγγνώμες, δυσκολεύονται με τα λάθη τους, δεν τα βλέπουν και άρα δεν μπορούν να απολογηθούν γι’ αυτά. Υπάρχουν άνθρωποι που ζητούν συγγνώμη με τρόπο μη ειλικρινή, αυτόν που φαίνεται φτιαγμένος να υποτιμά το δυσάρεστο συναίσθημα που ένιωσες. Υπάρχουν κι άνθρωποι που προσφέρουν τη συγγνώμη τους, μετά από σκέψη και γεμάτοι αληθινή μετάνοια, αλλά και κάποιοι άλλοι που αναγνωρίζουν το λάθος ακόμα κι όταν έμμεσα τους αφορά και δεν διστάζουν να απολογηθούν γι’ αυτό. Στην τελευταία κατηγορία ανήκει ο Αύγουστος Κορτώ.

Ο πολυγραφότατος Αύγουστος Κορτώ τον Απρίλιο του 2024 είδε το βιβλίο του Το σεξ και πώς να το αποφύγετε να ταξιδεύει στα ράφια των βιβλιοπωλείων από τις εκδόσεις Πατάκη. Ο συγγραφέας το είδε να φτάνει σε χέρια αναγνωστών, που το απόλαυσαν είτε στις ανοιξιάτικες εξορμήσεις τους, είτε στην πόλη, είτε και στις καλοκαιρινές τους διακοπές. Μία τέτοια περίπτωση ήταν αυτή για την οποία ο Αύγουστος Κορτώ μπήκε στη διαδικασία να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, με ένα μακροσκελές post στο Facebook.

Όλα ξεκίνησαν όταν αναρτήθηκε μία φωτογραφία μίας γυναίκας που αναπαυτικά καθισμένη στην ξαπλώστρα κάποιας παραλίας έχει βυθιστεί στις σελίδες του βιβλίου του Αύγουστου Κορτώ. Η φωτογραφία σύμφωνα με όσα έγραψε ο ίδιος έγινε viral και εμφανίστηκε σε διάφορες σελίδες που θεωρούνται χιουμοριστικές (κι ας μην καταλαβαίνεις γιατί) από αυτές όπου «βασιλεύει ο χαβαλές και συχνά η καφρίλα κι ο ωμός κανιβαλισμός». Τι έγινε εκεί;

Η φωτογραφία της αναγνώστριας του βιβλίου του Αύγουστου Κορτώ με αφορμή τον τίτλο του και επειδή τόλμησε να είναι με μαγιό σε ξαπλώστρα με ένα beach body, που μάλλον δεν ταίριαζε με τα φαντασιακά πρότυπα εκείνων που την έβλεπαν, γέμισε με σχόλια σεξιστικά.

Ο Αύγουστος Κορτώ θέλησε, λοιπόν, να βάλει τα πράγματα στη θέση τους ζητώντας συγγνώμη από την αναγνώστριά του, έστω κι αν ο ίδιος το μόνο που έκανε ήταν να γράψει τον τίτλο του βιβλίου που κάποιοι είδαν και τη «στόλισαν» με σχόλια. Ο Αύγουστος Κορτώ δεν αναπαρήγαγε τη φωτογραφία, όπως δεν θα κάνουμε κι εμείς, γιατί τη συγγνώμη του τη ζητά όχι μόνο για τα προσβλητικά σχόλια που δέχτηκε η αναγνώστρια αλλά και για την πιθανότητα η φωτογραφία να δημοσιευτεί στα social media, χωρίς τη θέλησή της.

Ο σεξισμός είναι παντού, έρχεται και σε βρίσκει είτε ανεβάζεις μία φωτογραφία σου και φαίνονται οι θηλές σου μέσα από το μαγιό σου, είτε ακόμα κι αν δεν ανεβάζεις τίποτα αλλά κάποιοι σε καταγράφουν την ώρα που εσύ διαβάζεις το βιβλίο σου. Ο σεξισμός είναι παντού κι αν είσαι γυναίκα σίγουρα τον έχεις βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή σου. Ο σεξισμός είναι παντού και παντού θα έπρεπε να βρίσκει αντιδράσεις γενναίες όπως αυτή του Αύγουστου Κορτώ.

Ακολουθεί η ανάρτησή του και η δημόσια συγγνώμη που μπορεί και να μην όφειλε, αλλά που χρησίμευσε στον να κατονομάσει τον σεξισμό που δυστυχώς, πλημμυρίζει τα social media.

«Μια ειλικρινής, ολόψυχη συγγνώμη.

Τις τελευταίες μέρες, μια φωτογραφία έχει γίνει βάιραλ, κι αναρτάται αβέρτα σε διάφορες σελίδες του Facebook, όπου βασιλεύει ο χαβαλές, και συχνά η καφρίλα, κι ο ωμός κανιβαλισμός.

Στη φωτογραφία – που δεν ξέρω καν αν τραβήχτηκε εν γνώσει της εικονιζόμενης – μια γυναίκα διαβάζει το τελευταίο μου βιβλίο. Το πρόσωπό της δεν φαίνεται, μόνο το σώμα της στην ξαπλώστρα κάποιας παραλίας.

Είναι μεγάλη χαρά να βλέπεις ότι σε διαβάζουν πλάι στη θάλασσα, ότι οι ιστορίες σου ανταγωνίζονται, έστω για ένα νωχελικό μισάωρο, τα θέλγητρα του καλοκαιριού, όμως στην προκειμένη περίπτωση η χαρά έδωσε γρήγορα τη θέση της στον θυμό και την ντροπή», έγραψε αρχικά ο Αύγουστος Κορτώ και στη συνέχεια εξήγησε τι είχε συμβεί.

«Γιατί, με αφορμή τον τίτλο του βιβλίου μου, κάτω απ’ τη φωτογραφία ξεχύνονται πλήθος σεξιστικά και μισογυνικά σχόλια, ως καλαμπούρια ή εξυπνάδες – και καλά – και κάθε φορά που κάποιος μου στέλνει άλλη μια αναδημοσίευση της φωτό, δεν ξέρω πού να κρυφτώ, και πώς να ζητήσω συγγνώμη απ’ τη γυναίκα που με τίμησε με την αναγνωστική της αφοσίωση, κι έγινε έρμαιο μικροπρέπειας και ψυχικής ασχήμιας.

Όποια κι αν είναι, απολογούμαι με όλη μου την ψυχή αν το βιβλίο μου έγινε αφορμή να πικραθεί έστω και για μια στιγμή.

Δεν είναι δύσκολο να γίνουμε ανθρώπινοι: αρκεί να σκεφτούμε τον εαυτό μας στη θέση του άλλου, και να φανταστούμε πώς η καρδιά του μπορεί να πληγωθεί σαν και τη δική μας», σημείωσε κλείνοντας ο Αύγουστος Κορτώ.

Δεν είναι δύσκολο να γίνουμε ανθρώπινοι. Γι’ αυτό είναι απολύτως λυπηρό το να μην το κάνουμε.