ΦΑΓΗΤΟ

Ρεβίθι: τα οφέλη του στον οργανισμό (+3 συνταγές για να το αγαπήσεις)

123

Σίγουρα έχεις ακούσει/διαβάσει πόσο θετικά επιδρά η μεσογειακή διατροφή στην ανθρώπινη υγεία. Επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες, έχουν αποδείξει πως ο συγκεκριμένος τύπος διατροφής μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη μακροζωία καθώς επίσης βοηθά στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών νόσων και εκφυλιστικών ασθενειών. Ακόμη, έχει αποδειχθεί πως παρέχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, μείωση της αρτηριακής πίεσης  και δεικτών του γλυκαιμικού προφίλ, βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας  και μείωση ή διατήρηση του σωματικού βάρους.  Οι ευεργετικές δράσεις της Μεσογειακής διατροφής, οφείλονται στα επιμέρους τρόφιμα και διατροφικές συνήθειες, που την απαρτίζουν. Βασικό της κομμάτι; Μα φυσικά τα όσπρια.

Τα όσπρια, λοιπόν, αποτελούν βασικό κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με την οποία, η κατανάλωσή τους θα πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στις 2 μερίδες ανά εβδομάδα.  Στην κατηγορία των οσπρίων περιλαμβάνονται κυρίως τα φασόλια, οι φακές, τα κουκιά, τα ρεβίθια και η φάβα. Τα όσπρια αποτελούν τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς περιέχουν σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών και υδατανθράκων, συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Εξίσου σημαντική είναι και η περιεκτικότητα των οσπρίων σε φυτικές ίνες, οι οποίες αφενός βοηθούν την ομαλή λειτουργία του εντέρου και αφετέρου συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης. Επίσης, από την κατανάλωσή τους παίρνουμε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο , μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο ασβέστιο κα.

123

 

Τα ρεβίθια ξεχωρίζουν μεταξύ των οσπρίων, χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, φυτικών ινών βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Συγκεκριμένα, αποτελούν πλούσια πηγή:

#1 Φυλλικού οξέως

το οποίο είναι αναγκαίο για τη σύνθεση και τη διόρθωση ιστών που πολλαπλασιάζονται γρήγορα όπως ο αιμοποιητικός ιστός, ο νευρικός ιστός και ιστοί των εμβρύων. Παράλληλα, το φυλλικό οξύ σε συνέργεια με τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη Β12 βοηθούν τον οργανισμό να μεταβολίζει, να διασπά, να χρησιμοποιεί και να συνθέτει νέες πρωτεΐνες.

#2 Μαγγανίου

το οποίο  βοηθά στη δημιουργία συνδετικών ιστών, οστών και παραγόντων πήξης του αίματος. Παίζει επίσης ρόλο στο μεταβολισμό του λίπους και των υδατανθράκων, καθώς και στη ρύθμιση του σακχάρου. Επιπλέον, είναι σημαντικός παράγοντας στην απορρόφηση του ασβεστίου.

#3 Χαλκού

ο οποίος συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου, τη μεταφορά του οξυγόνου, τον σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης και τον σχηματισμό συνδετικού ιστού. Επίσης, συμβάλλει στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, στο σχηματισμό και συντήρηση της μυελίνης κ.α.

#4 Βιταμίνης Β1

 η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία της καρδιάς και των νεύρων.

#5 Μαγνησίου

 το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών, τη λειτουργία των νεύρων και των μυών, τη σύνθεση των πρωτεϊνών, ενώ παράλληλα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενυδάτωση, την παραγωγή ενέργειας και κυρίως, την απενεργοποίηση της αδρεναλίνης. 

123

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δε σου αρέσει καθόλου η παραδοσιακή σούπα ρεβίθια; Η απάντηση είναι απλή. Δεν πιέζεις τον εαυτό σου να την καταναλώσει, μιας και υπάρχουν εκατοντάδες άλλες συνταγές με ρεβίθια τις οποίες μπορείς να δοκιμάσεις. Σίγουρα θα βρεις μία να την αγαπήσεις και να την εντάξεις στο εβδομαδιαίο σου διατροφολόγιο. Στο σημείο αυτό να σου πούμε πως μπορείς να λάβεις τα θρεπτικά του συστατικά καταναλώνοντας ακόμη και παξιμαδοκουλούρα. Σου φαίνεται τρελό; Κι όμως. Το νέο προϊόν της ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ που δοκιμάσαμε και μας άρεσε πολύ είναι η νέα πολύσπορη κουλούρα με προζύμι ρεβιθομαγιάς. Απόλαυση και θρεπτικά συστατικά σημειώσατε Χ.

Και για το τέλος σου συγκεντρώσαμε 3 εναλλακτικές συνταγές για να βάλεις το πολύτιμο αυτό όσπριο στη διατροφή σου, συνοδεύοντάς το με τι άλλο; Με τη νέα πολύσπορη κουλούρα με προζύμι ρεβιθομαγιάς ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ.

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΕΒΙΘΙΑ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Υλικά

400 γρ. ρεβίθια καλά βρασμένα

2 ώριμα αβοκάντο, καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια

1/3 φλιτζανιού φέτα τριμμένη

1 φλιτζάνι καλαμπόκι κονσέρβας

1/3 φλιτζανιού ψιλοκομμένο μαϊντανό

3 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι

1 κουλούρα πολύσπορη με προζύμι ρεβυθομαγιάς Kρητών ARΤος

Χυμό από ένα λεμόνι

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Οδηγίες

Ρίχνεις τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύεις απαλά.

Σπας την κριθαροκουλούρα ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ σε μικρά κομμάτια και την προσθέτεις στη σαλάτα σου.

Περιχύνεις με το λάδι και το λεμόνι και προσθέτεις το αλάτι με το πιπέρι.

ΧΟΥΜΟΥΣ ΜΕ ΣΠΑΣΜΕΝΗ ΚΟΥΛΟΥΡΑ KΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ

Υλικά

250 γρ. ρεβίθια

4 κ.σ. ελαιόλαδο

5 κ.σ. ταχίνι

5 σκελίδες σκόρδο

1 πολύσπορη κουλούρα με προζύμι ρεβιθομαγιάς ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ (σπασμένη σε κομματάκια)

1 λεμόνι

1 φύλλο δάφνης

Αλάτι

Κύμινο

Πάπρικα

Μαύρο πιπέρι

Λίγο θυμάρι

Οδηγίες

Μουλιάζεις τα ρεβίθια για περίπου 8 ώρες και τα βράζεις μαζί με ένα φύλλο δάφνης.

Ψήνεις τις σκελίδες σκόρδου, χωρίς να τις καθαρίσεις, μέσα σε ένα αλουμινόχαρτο για 15 λεπτά, σε δυνατή φωτιά.

Αλέθεις τα ρεβίθια στον επεξεργαστή τροφίμων και έπειτα προσθέτεις το ψημένο σκόρδο, πιέζοντας την κάθε σκελίδα.

Προσθέτεις το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύεις.

Έπειτα προσθέτεις το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το ταχίνι και ανακατεύεις πολύ καλά.

Σερβίρεις με ελαιόλαδο, πιπέρι και πάπρικα.

ΡΕΒΙΘΙΑ ΜΕ ΣΤΑΜΝΑΓΚΑΘΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΣΙ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ

Υλικά

1/2 κιλό ρεβίθια καλά βρασμένα

1/2 κιλό σταμναγκάθι ωμό, καλά καθαρισμένο

10 αγκινάρες τουρσί κομμένες στη μέση

1 φλ. τσαγιού άνιθο ψιλοκομμένο

200 γρ. απάκι κομμένο σε μικρούς κύβους

1 κουλούρα πολύσπορη με προζύμι ρεβυθομαγιάς ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ

3 κ.σ. ξίδι

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Εκτέλεση

Βάζεις το ψιλοκομμένο απάκι σε ένα ταψάκι και ψήνεις για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Σε μια μεγάλη λεκάνη αδειάζεις μέσα το ωμό σταμναγκάθι και τα ρεβίθια.

Τα ανακατεύεις καλά, τα αλατίζεις, ρίχνεις τον άνηθο και ξανανακατεύεις.

Βάζεις το μείγμα σε μεγάλη σαλατιέρα και ρίχνεις τις αγκινάρες τουρσί και το ψημένο απάκι.

Περιχύνεις με ελαιόλαδο και σπας την πολύσπορη κουλούρα με προζύμι ρεβιθομαγιάς Κρητών ΑRΤος σκορπώντας τα κομμάτια από πάνω.  

 

* Ευχαριστούμε πολύ την Μερόπη Παπουτσή για τις πληροφορίες

Μερόπη Παπουτσή

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (Msc) Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Χημικός – Αναλυτής Τροφίμων (Bsc) Πανεπιστήμιο Κρήτης