Ρούχα και εσώρουχα: Κάθε πότε πρέπει να τα πλένεις; Η λίστα με τις απαντήσεις που έψαχνες
- 9 ΦΕΒ 2025
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα στην καθημερινότητά μας είναι το πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε ό,τι χρησιμοποιούμε συχνά στο σπίτι μας αλλά και στο σώμα μας. Φυσικά δεν αναφέρομαι σε κάτι άλλο πέρα από τα ρούχα και τα εσώρουχα.
Κάποιες απαντήσεις μπορείς να τις μαντέψεις και φαντάζομαι τις κάνεις πράξη μέσα στην καθημερινότητά σου. Για παράδειγμα δεν υπάρχει πιο προφανής απάντηση από το ότι πρέπει να πλένεις το σλιπ που φοράς μετά από κάθε χρήση. Ωστόσο, δεν χρειάζονται όλα όσα έχεις στην ντουλάπα πλύσιμο τόσο συχνά. Κάποια items, για παράδειγμα, μπορούν να φορεθούν περισσότερες φορές πριν μπουν στο πλυντήριο μαζί με τα υπόλοιπα άπλυτα. Η παρακάτω λίστα έχει όσες απαντήσεις ψάχνεις σχετικά με τη συχνότητα που πρέπει να πλένεις ρούχα και εσώρουχα, μαζεμένες.
Ρούχα & εσώρουχα: Η λίστα με τη συχνότητα πλυσίματος για ό,τι φοράς μέσα στην καθημερινότητά σου
- Εσώρουχα: Μετά από κάθε χρήση
- Αθλητικά ρούχα: Μετά από κάθε προπόνηση
- Μαγιό: Κάθε φορά που το φοράς
- T-shirt: Μετά από 1-2 χρήσεις
- Φορέματα: Μετά από 1-3 χρήσεις
- Σουτιέν: Μετά από 2-3 χρήσεις
- Πιτζάμες: Μετά από 3-4 χρήσεις
- Φούτερ & ζακέτες: Μετά από 5-6 χρήσεις
- Φούστες: Μετά από 5-7 χρήσεις
- Τζιν: Μετά από 6-10 χρήσεις
Γιατί έχει σημασία η συχνότητα πλυσίματος;
Η συχνότητα με την οποία πλένεις τα ρούχα σου, δεν επηρεάζει μόνο τη φρεσκάδα και την καθαριότητά τους. Η υπερβολική πλύση μπορεί να φθείρει τα υφάσματα, ενώ το αραιό πλύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση βακτηρίων και οσμών.
Το συχνό πλύσιμο, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες και με έντονο στύψιμο, μπορεί να φθείρει τα ρούχα πιο γρήγορα. Τα υφάσματα χάνουν την αντοχή τους, ξεθωριάζουν και αποκτούν γαριάσματα, ειδικά αν χρησιμοποιούνται σκληρά απορρυπαντικά.
Από την άλλη, ορισμένα ρούχα, όπως τα εσώρουχα, τα αθλητικά ρούχα και οι κάλτσες, πρέπει να πλένονται μετά από κάθε χρήση, καθώς απορροφούν ιδρώτα και υγρασία, γεγονός που μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκητών.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες οσμές, ερεθισμούς του δέρματος και δερματικές λοιμώξεις. Επίσης, ακόμα και αν ένα ρούχο δεν φαίνεται βρώμικο, μπορεί να συγκεντρώνει ιδρώτα και οσμές, ειδικά στις μασχάλες και στον λαιμό.
Για τον λόγο αυτό, η ισορροπία είναι το παν!