WATCHLIST

Sabaya: Το σοκαριστικό ντοκιμαντέρ για την απελευθέρωση Ιρακινών γυναικών που κρατούνται σκλάβες στη Συρία

Το trailer θα σε κάνει να νιώσεις ότι βλέπεις μία καλοστημένη ταινία πολέμου και περιπέτειας, αλλά είναι απλώς η σκληρή και φρικτή ιστορία της εκμετάλλευσης κοριτσιών και γυναικών.

Όταν τον Αύγουστο του 2014 ο ISIS επιτέθηκε στην περιοχή Sinjar, στο βόρειο Ιράκ, απήγαγε 7.000 γυναίκες και τις εξανάγκασε σε sex trafficking. Ο σκηνοθέτης Hogir Hirori, αν και ζει μόνιμα στη Δανία από το 1999, ήξερε τι έπρεπε να κάνει. Η καταγωγή του (μόλις 2 ώρες απόσταση από τη Sinjar) έχει καθορίσει το καλλιτεχνικό του έργο, το οποίο είναι κάτι πολύ περισσότερο. Συνέβαλε στην απελευθέρωση των γυναικών Sabaya, που ο υπόλοιπος κόσμος ξέχασε, παρά τον τεράστιο αριθμό τους.

«Όταν επιτέθηκε ο ISIS, συνειδητοποίησα ότι μπορούσα να πω αυτές τις ιστορίες με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Ήξερα την κουλτούρα και τη γλώσσα και ήμουν πρόσφυγας όλη μου τη ζωή, έτσι ήξερα πώς να κάνω αυτό το ντοκιμαντέρ». Και δεν είναι το πρώτο που κάνει για τις φρικτές συνέπειες του πολέμου στο βόρειο Ιράκ. Το Sabaya είναι το 3ο project του Hogir Hirori και ξεκίνησε να υλοποιείται μετά από προτροπή της συζύγου του, Lorin Ibrahim, η οποία ως ρεπόρτερ, θέλησε να επισκεφθεί το μέρος για να μάθει τι απέγιναν αυτές οι γυναίκες. Ήταν εξάλλου 11 χρονών όταν έφυγε από τη Συρία και χρειάστηκαν 3 χρόνια μέχρι να καταφέρει να φτάσει στη Σουηδία.

Η φρίκη των Sabaya

Sabaya, που σημαίνει οι γυναίκες που έχουν απαχθεί, είναι ένας όρος ταμπού, για τον οποίο ο κόσμος δεν μιλά αλλά έχει ρίζες από πολύ παλιά. «Νομίζεις ότι, σε καιρό πολέμου, έχεις το δικαίωμα να χρησιμοποιείς τα κορίτσια με όποιον τρόπο σου αρέσει: να σου καθαρίζουν το σπίτι, να κάνεις σεξ μαζί τους. Οι περισσότερες έχουν απαχθεί σε πολύ μικρή ηλικία και δυστυχώς πιστεύουν και οι ίδιες ότι είναι μία τιμωρία που τους αξίζει επειδή πρόδωσαν το Ισλάμ.

Το σπουδαίο έργο του ντοκιμαντέρ- και το ρίσκο των γυναικών που επιβίωσαν

Σε αυτό το project, βλέπουμε ότι υπάρχει ένας πολύ μικρός φιλανθρωπικός οργανισμός, ο Yazidi Home Center που έχει την έδρα του στη Συρία και στο ντοκιμαντέρ εκπροσωπείται από τον Mahmud και τον συνάδελφό του Ziyad. Οι πραγματικοί ήρωες όμως είναι οι γυναίκες που μπαίνουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης al-Hawl (εκεί όπου κρατούνται οι Sabaya) και συνήθως είναι θύματα που έχουν επιβιώσει. Για λόγους προστασία, τα πρόσωπα και το ονόματά τους δεν αποκαλύπτονται στο ντοκιμαντέρ, πράγμα που επιβεβαιώνεται από τον μόνιμο κίνδυνο και την απειλή που θα δεις. Οι πυροβολισμοί και τα μαχαιρώματα, δεν εκπλήσσουν πια τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ, που θα είναι διαθέσιμο στις 20 Αυγούστου.

Η λύτρωση

Δεν πρόκειται μόνο για μία δραματική ιστορία αλλά και την ανακούφιση που φέρνει η διάσωση των γυναικών. Αρχικά, μεταφέρονται στον φιλανθρωπικό οργανισμό, εκεί που ξεκινά το μακρύ ταξίδι της επανένταξής τους. Η φτωχή οικογένεια του Mahmud παίζει σπουδαίο ρόλο στην προστασία και στη βοήθεια των Sabaya και όλη αυτή η διαδικασία βοήθησε και τον σκηνοθέτη στο να ανοιχτεί και να μοιραστεί τις ιστορίες του πατέρα και του παππού του. Κοινές τραυματικές εμπειρίες που φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά. Ο Hirori εξάλλου δεν θα σταματήσει εδώ. Κάθε φορά βρίσκει μία αφορμή να επιστρέψει στις ρίζες του και να βοηθήσει.

Exit mobile version