Sani Gourmet 2019: Ταξίδεψα μέχρι τη Χαλκιδική για να ζήσω την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία
- 22 ΜΑΙ 2019
Κάτι τέτοια ταξίδια μου υπενθυμίζουν, μέσα στην τρέλα της καθημερινότητας, πως είμαι τυχερή που κάνω αυτό το επάγγελμα. Ταξίδι στη Χαλκιδική μου πρότειναν, στο Sani Resort, ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία της Βορείου Ελλάδας και μάλιστα με σκοπό να δοκιμάσω πιάτα από τα χέρια υπερταλαντούχων σεφ από κάθε γωνιά της γης, ενόψει του Sani Gourmet 2019.
Kαι φυσικά μάντεψε, έγνεψα αμέσως καταφατικά στην πρόσκληση της Lidl Ελλάς. Πόσο συχνά σου παρουσιάζεται, άλλωστε, η ευκαιρία να δοκιμάσεις δεκάδες gourmet πιάτα σε λίγες μόλις ημέρες; Ε; Βαλίτσα έτοιμη, στομάχι άδειο και έφυγα για Sani Resort.
Για εσένα που δε γνωρίζεις τι είναι το Sani Gourmet, να σε ενημερώσω πως μιλάμε για μια σπουδαία γιορτή της γαστρονομίας, ένα μοναδικό τετραήμερο γεύσεων και απόλαυσης. Πιο συγκεκριμένα για 5 ημέρες, από τις 10 έως τις 14 Μαΐου, 8 chefs από 8 διαφορετικές χώρες που έχουν στην κατοχή τους 15 αστέρια Michelin στο σύνολό τους, δημιούργησαν για τους επισκέπτες του Sani Resort εκλεκτά πιάτα και άνοιξαν νέους γευστικούς ορίζοντες σε όλους εμάς που βρεθήκαμε εκεί και τα δοκιμάσαμε. Η Lidl Ελλάς, ήταν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο χρυσός χορηγός του μεγάλου αυτού γαστρονομικού φεστιβάλ, προσφέροντας προσεκτικά διαλεγμένα ολόφρεσκα και ποιοτικά υλικά, από την ελληνική γη και θάλασσα και από επιλεγμένες συνεργασίες με Έλληνες προμηθευτές και συνεχείς ελέγχους ποιότητας.
Μάλιστα, μας υποδέχτηκε στον υπέροχο χώρο του Sani Resort με ένα φρέσκο και απολαυστικό πικ νικ #apotalidl, με θέα θάλασσα.
Λίγα μόλις μέτρα από τη χρυσαφένια παραλία του Sani είχε στηθεί ένας μπουφές με δεκάδες διαφορετικά ελληνικά προϊόντα. Από φρεσκοκομμένες σαλάτες και φρέσκα φρούτα, ελληνικά Π.Ο.Π. τυριά και εκλεκτά αλλαντικά, μέχρι καγιανά, ρολό κοτόπουλο και σπανακόπιτα, η Lidl Ελλάς θέλησε μέσα από αυτές της τις προτάσεις να μας παρουσιάσει τις πολλές και διαφορετικές ποιοτικές επιλογές της με άρωμα Ελλάδας, με έμφαση πάντα στα κεντρικά αξιακά θέματα «φρεσκάδα-ποιότητα-ελληνικότητα» που πρεσβεύει.
Όπως μας τόνισε και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της εταιρείας, Σταύρος Σταυρινός, η Lidl Ελλάς επενδύει πολύ τα τελευταία χρόνια στην ελληνική κουζίνα, αυξάνοντας διαρκώς την γκάμα των ελληνικών προϊόντων της, δίνοντας ταυτόχρονα τεράστια σημασία στη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών. Από τα 2.500 προϊόντα που βρίσκεις στα ράφια των καταστημάτων, πάνω από το 65% προέρχεται από Έλληνες προμηθευτές, με τον πήχη της ποιότητας να ανεβαίνει ολοένα και πιο ψηλά, μέρα με τη μέρα.
Στα highlights του πικ νικ ήταν και η δοκιμή του επετειακού κρασιού που παρουσίασε η Lidl Ελλάς, για να γιορτάσει τα 20 χρόνια της δραστηριοποίησής της στην Ελλάδα. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Σταυρινός, η φιάλη του επετειακού κρασιού έχει το σχήμα σταγόνας και ονομάστηκε ”Eden Drop”. 50% αγιωργίτικο και 50% syrah, σε διαβεβαιώ ότι είναι πραγματικά πολύ γευστικό.
Και πάμε τώρα στις δύο gourmet βραδιές που έζησα στο Sani Resort. Το πρώτο βράδυ, λοιπόν, δοκίμασα τις δημιουργίες του chef Greg Malouf, στο εστιατόριο Fresco, του Sani Dunes. Ο Malouf έχει βραβευτεί με δύο αστέρια Michelin για τη μεσοανατολική μαγειρική του, η οποία όπως διάβαζα πηγαίνει τα παραδοσιακά πιάτα ένα βήμα παραπέρα. Έμενε να το επιβεβαιώσω.
Η αρχή έγινε με χαλούμι σε κρούστα αρωματισμένη με σαφράν, λουκούμι μελιτζάνας με τυρί γκούντα αρωματισμένο με κάρυ, σολομό kibbeh nayee και καπνιστή γλώσσα μόσχου τουρσί με τυρί. Ξέρω σου ακούγονται περίεργα, όμως πίστεψέ με έδεναν όλα αρμονικά μεταξύ τους.
Στα κυρίως πιάτα τώρα, το μενού είχε αρνίσιο παιδάκι με μανιτάρι πορτσίνι, ριζότο με λαυράκι και ορτύκι σε φύλλο κανταιφιού με φέτα, σπεσιαλιτέ του σεφ Malouf, η οποία μάλιστα έχει βραβευτεί ως πιάτο της χρονιάς στην Αυστραλία. Το γλυκό τέλος, περιείχε παγωτό χαλβά με φιστίκια, μέλι αγριολούλουδων και καραμέλα δαμάσκηνου. Το γλυκό αυτό ήταν αποκάλυψη, τόσο γευστικά όσο και εμφανισιακά, μιας και σχημάτιζε το χέρι της Φατίμα.
Από τη λιβανέζικη κουζίνα, στη γαλλική. Το επόμενο βράδυ με βρήκε στο Water Restaurant, στo Sani Asterias, όπου και απήλαυσα υψηλής γαστρονομίας πιάτα από τα χέρια της, βραβευμένης με δύο αστέρια, Γαλλίδας chef, Stephanie Le Quellec.
Τα πιάτα που ξεχώρισα ήταν η μισοψημένη καραβίδα με βανίλια και λάδι sarasin, καθώς και το φιλέτο μόσχου με χειροποίητη χαρίσα, συνοδευόμενα από κουνουπίδι σε τρεις διαφορετικές υφές. Εξαιρετικά βέβαια ήταν τόσο το χριστόψαρο με λευκά σπαράγγια και γεύση άνθους πορτοκαλιού, όσο και τα αυγά ελευθέρας βοσκής, μαριναρισμένα σε ξύδι xeres, συνοδευόμενα με μανιτάρια και σπαράγγια.
Η όλη γευστική εμπειρία μας συνοδεύτηκε από μια σειρά από σαμπάνιες Perrier-Jouet και έκλεισε, φυσικά, με γλυκό. Η πάβλοβα με άγριες φράουλες, κρέμα από φρέσκα μυρωδικά και σορμπέ ελαιόλαδο (ναι, ελαιόλαδο. Κι όμως!) ήταν ό,τι έπρεπε για να κλείσουμε σωστά το διήμερο μαραθώνιο φαγητού.
Πλέον μπορώ να υπερηφανεύομαι ότι γεύτηκα πάνω από 15 gourmet πιάτα, μέσα σε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα κι έχω να δηλώσω πως αυτή η γαστρονομική εμπειρία με βοήθησε να ανοίξω τους γευστικούς μου ορίζοντες και ναι, αγαπητοί chefs σας ευχαριστώ για αυτό.
Sani Gourmet, see you soon. Lidl Ελλάς, thank you.