TRAVEL

Σαντορίνη: Τρεις μέρες, τρία resorts, μια Μοναδική Empiria

Η Σαντορίνη είναι μια και μοναδική. Αλλά δεν είναι μονοδιάστατη. Η τριήμερη περίηγησή μου σε τρία από τα πιο ιδιαίτερα ξενοδοχεία της, το έκανε πιο ξεκάθαρο από ποτέ. Vedema, Mystique και Istoria μοίρασαν απλόχερα εικόνες και εμπειρίες, από αυτές που θυμάσαι για καιρό.

H πρώτη στάση ήταν το Vedema Resort. Το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο που άνοιξε ποτέ στη Σαντορίνη (1993, με design στοιχεία και αντικείμενα σχεδιασμένα από τον Γιάννη Τσεκλένη) είναι χτισμένο γύρω από ένα οινοποιείο 400 ετών, το οποίο ήταν και το πρώτο πράγμα που αγοράστηκε για να μετεξελιχθεί σε ένα διακριτικής πολυτέλειας «χωριό», τέλεια ενσωματωμένο μέσα στο χωριό του Μεγαλοχωρίου, όπου βρίσκεται. Η ηρεμία του χωριού, η αίσθηση καταφυγίου, κρυμμένου κάπου μακριά από τον θορυβώδη τουρισμό και η κυκλαδίτικη αυθεντικότητα έβαλαν το Vedema, ένα Luxury Collection Resort, μέσα στην καρδιά μου.

σαντορίνη
H main pool του ξενοδοχείου Vedema Resort

Οι 59 σουίτες και βίλες, κάποιες με δικές τους πισίνες ή τζακούζι, είναι φτιαγμένες απόλυτα αρμονικά με την τοπική αρχιτεκτονική, ενώ το εσωτερικό τους είναι ο ορισμός του πολυσυζητημένου πλέον quiet luxury. Θα κάνεις σίγουρα βόλτα στο Μεγαλοχώρι, βλέποντας μια τελείως άλλη Σαντορίνη, αλλά εξίσου σίγουρα θα χαλαρώσεις σε μια από τις δυο πισίνες του Vedema και θα τσιμπολογήσεις εξαιρετικά σνακ και lunch στο Pergola Pool εστιατόριο και στο Circe Bar. To έχουν κάνει πριν από εσένα από την Αλίκη Βουγιουκλάκη μέχρι την Angelina Jolie, τη Beyonce και τη Lady Gaga.

H κρεβατοκάμαρα της Olympian Villa στο Vedema Resort

H καρδιά όμως του Vedema, το origins story του, χτυπάει ακόμα σε εκείνο το 400 ετών οινοποιείο και θα μονοπωλήσει το βράδυ σου. Πλέον, στεγάζει το εστιατόριο Alati, όπου ο Γάλλος executive chef Olivier Campanha, με πολλά παράσημα στο βιογραφικό του, έχει στήσει ένα μενού με τοπικά προϊόντα, κλείσιμο ματιού στην παράδοση και εξαιρετικές τεχνικές για να τα αναδείξει.

O εξωτερικός χώρος του εστιατορίου Alati στο Vedema Resort

Δοκίμασε το degustation menu (τα soutzoukakia tartare, η «σπανακόπιτα» Yiayia’s memories και το Vedema lamb -με λευκή μελιτζάνα, jus με Vinsanto και λάδι δενδρολίβανου, έχουν στοιχειώσει τον ουρανίσκο μου), που υπάρχει και σε vegetarian εκδοχή.

H περίφημη “σπανακόπιτα” του Olivier Campanha στο Alati του Vedema Resort

Μπορείς να απολαύσεις το δείπνο σου μέσα στους παμπάλαιους τοίχους υπό το φως κεριών ή να φας al fresco, έξω, κάτω από τα αστέρια -θα κάνεις και τα δύο, γιατί δεν θα φας μόνο μια φορά, το υπογράφω.

Πρόσθεσε, ωστόσο και ένα wine tasting στην Canava (που στα σαντορινιά είναι το κελάρι) με εξαιρετική επιλογή τοπικών κρασιών και δυσεύρετων τυριών (για σένα λέω, καρίκι Τήνου).

O επικεφαλής των εστιατορίων Alati στο Vedema Resort και Lure στο Mystique, Olivier Campanha

Συστήνω να αφήσεις το άξιο επαίνων προσωπικό του Vedema Resort να σου οργανώσει μια βόλτα με καταμαράν ώστε να δεις από θαλάσσης το μεγαλείο της καλντέρας, τη Νέα Καμένη και τα ιαματικά θειούχα νερά της ή κάποιου άλλου είδους περιήγηση στις μοναδικές ομορφιές της Σαντορίνης. Θα επιμείνω να πας με ξεναγό (μπορούν να στο οργανώσουν επίσης) στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου για μια βουτιά στο μακρινό παρελθόν του νησιού και για να φύγεις με σκέψεις χαμένης Ατλαντίδας.

O εξωτερικός χώρος της Wet Allure Suite στο Mystique

Επόμενη στάση στο πιο περιζήτητο σημείο της Σαντορίνης (και ένα από τα πλέον περιζήτητα του πλανήτη), την Οία. Το Mystique, επίσης μέλος της Luxury Collection, πέρυσι αναδείχθηκε το 10ο καλύτερο θέρετρο στην Ευρώπη από τα βραβεία Conde Nast Traveller’s Readers Choice Awards. Η πρώτη εικόνα που βλέπεις όταν το κοιτάζεις από ψηλά με τις λευκές καμπύλες του, είναι σαν λεία, αφράτη σαντιγί να έχει στρατηγικά απλωθεί στην άγρια ομορφιά της Οίας.

H πισίνα της Mystery Villa στο Mystique

Οι 41 σουίτες και βίλες του είναι σμιλεμένες μέσα στα βράχια, ακολουθούν την κυκλαδίτικη αισθητική, αρχιτεκτονικά χαρακτηρίζονται από λείες αψίδες και καμπύλες, ουδέτερη χρωματική παλέτα και φυσικά, συχνά ακατέργαστα, υλικά.

Μην ανησυχείς, ωστόσο, γιατί ταυτόχρονα έχουν και ό,τι πιο εξελιγμένο τεχνολογικά υπάρχει εκεί έξω. Η πισίνα του προσφέρει αυτή τη θέα στην καλντέρα και το αρχιπέλαγος που προκαλεί αντανακλαστικό αναστεναγμό ομορφιάς.

To εστιατόριο Lure by Olivier Campanha στο Mystique

Μετά από ένα υποδειγματικό negroni στο Aura Bar, το Lure Restaurant ήταν το μέρος να δούμε τον ήλιο να δύει μέσα σε πορτοκαλί, ροζ και μωβ εκρήξεις (αν θέλεις ρομαντικό τετ-α-τετ, ζήτα την private dining βεράντα στην άκρη κυριολεκτικά του βράχου) και μετά να ενδώσουμε σε μερικά ακόμα ιδιοφυή πιάτα του Olivier Campanha (εδώ ο έρωτας είχε τη μορφή του κιτρινόπτερου τόνου σε τρεις υφές, των ραβιόλι με Σαμιώτικα αγριομανίταρα και του βελουτέ σαντορινιάς φάβας).

Το βελουτέ σαντορινιάς φάβας στο Mystique

Η τρίτη μέρα είχε Περίβολο. Το Istoria είναι ένα retreat με 12 σουίτες που κάποτε ήταν ιδιοκτησία μιας κυρίας που λάτρευε και είχε άλογα (θα δείτε πολλά σχεδιαστικά στοιχεία, hommage στην προηγούμενη ζωή του κτίσματος) μπροστά από την παραλία με την ηφαιστειακή, μαύρη άμμο.

To καθιστικό της σουίτας Storia στο Istoria του Περίβολου

Είτε προτιμήσεις τις ξαπλώστρες εκεί, είτε την πανέμορφη πισίνα του με τις χειροποίητες γκρι-πράσινες πλάκες και το υπόσκαφο μπαρ, το ζητούμενο εδώ είναι το τέλειο ζεν.

H Infinity Pool του ξενοδοχείου Istoria

Τίμησε τα εξαιρετικά κοκτέιλ του Circe bar μαζί με τα εφάμιλλα σνακ (καλησπέρα lobster roll) και δοκίμασε τα πάντα από το Mr. E restaurant (πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο), όπου ο Γιάννης Κιόρογλου (με προϋπηρεσία σε βραβευμένα με Michelin εστιατόρια και με το περίφημο La Guerite των Καννών να έχει γίνει με το δικό του ταλέντο σημείο αναφοράς της Κυανής Ακτής) έχει δημιουργήσει μια υπέροχη δική του εκδοχή της ελληνικής και τοπικής κουζίνας.

Μαριναρισμένο ψάρι με σαφράν από τον Γιάννη Κιόρογλου στο Mr. E του Istoria

Η Σαντορίνη θα έχει πάντα το γεωγραφικό προνόμιο.Θα έχει πάντα την breathtaking θέα. Θα έχει πάντα την ιδιαιτερότητα της ηφαιστειακής της γέννησης.


 

Έχει όμως ταυτόχρονα συναρπαστική ιστορία, γαστρονομικό πλούτο, οινική μοναδικότητα και περιθώριο για εξερεύνηση.

Η παραλία του Istoria στον Περίβολο

Το power couple Κάλια Κωνσταντινίδου και Αντώνης Ηλιόπουλος του Empiria Group δεν ανοίγουν απλώς ξενοδοχεία. Ούτε καν απλώς luxury ξενοδοχεία. Δημιουργούν ξενοδοχεία που ενσωματώνουν σε τέλεια ισορροπία την ιστορία και την κουλτούρα του τόπου, την αισθητική του μέρους, την κομψή πολυτέλεια και -κυρίως- τη χρήση της για εμπειρίες που σε κάνουν να επιστρέφεις εκεί ξανά και ξανά. Αυτό δηλαδή που χρειάζεται η σύγχρονη εποχή του luxury τουρισμού στην Ελλάδα.

Exit mobile version