ΕΡΕΥΝΑ

Σε αυτή την ευρωπαϊκή χώρα οι γυναίκες δυσκολεύονται πολύ να βρουν σύντροφο

iStock

Μία από τις 3 χώρες της Βαλτικής με συνολική έκταση 64.589τ.χλμ., η Λετονία, αντιμετωπίζει ένα δημογραφικό πρόβλημα που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 2023, το 53,68% του πληθυσμού της χώρας ήταν γυναίκες, ενώ οι άνδρες αντιπροσώπευαν μόλις το 46,32%. Αυτή η διαφορά δεν αποτελεί απλώς ένα στατιστικό στοιχείο, αλλά έχει πραγματικές επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων, ειδικά των γυναικών, αφού η εύρεση συντρόφου έχει μετατραπεί σε δύσκολη υπόθεση.

 

Η κοινωνιολόγος Baba Bela, σε συνέντευξή της στο BBC, εξήγησε ότι η Λετονία έχει «τη μεγαλύτερη ανισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών», με έναν ανησυχητικό αριθμό: «Για κάθε 84 άνδρες αντιστοιχούν 100 γυναίκες». Αυτή η δυσαναλογία μεταφράζεται σε αυξημένη ανησυχία για πολλές γυναίκες στη Λετονία, οι οποίες φοβούνται ότι ίσως μείνουν μόνες για πάντα λόγω της έλλειψης ανδρών στη χώρα.

Ποιοι άλλοι παράγοντες επηρεάζουν το φαινόμενο;

Εκτός από την αριθμητική ανισορροπία, ένας άλλος παράγοντας που επιδεινώνει την κατάσταση είναι η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των φύλων. Το 2022 το προσδόκιμο ζωής των ανδρών στη Λετονία ήταν 70,1 έτη, ενώ των γυναικών έφτασε τα 79,9 έτη, σύμφωνα με στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Λετονίας. Αυτό αντικατοπτρίζει ένα χάσμα 9,8 ετών, το οποίο συμβάλλει στην πληθυσμιακή ανισορροπία, καθώς οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες συντρόφους τους.

Αυτό, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά ανδρικής θνησιμότητας, ειδικά μεταξύ των ανδρών ηλικίας 30 έως 40 ετών λόγω αιτιών όπως τα τροχαία ατυχήματα, ο αλκοολισμός και τα εργατικά δυστυχήματα, έχει οδηγήσει στη διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ των 2 φύλων. Η Baba Bela τόνισε ότι η ανδρική θνησιμότητα είναι «τριπλάσια από εκείνη των γυναικών» στην ίδια ηλικιακή ομάδα, κάτι που αναδεικνύει τη σοβαρότητα της ανισορροπίας φύλου στη Λετονία.

iStock

Όσον αφορά την κοινωνική ζωή, πολλές Λετονές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να βρουν σύντροφο μέσα στην ίδια τους τη χώρα. Η Dana Lucía, μια influencer με πάνω από 1 εκατ. συνδρομητές στο YouTube, έκανε αυτό το φαινόμενο viral, εξηγώντας ότι στη Λετονία «υπάρχουν 16 γυναίκες που μένουν χωρίς κανέναν άνδρα», κάτι που έχει ανοίξει μια συζήτηση γύρω από τις αιτίες πίσω από αυτή την ανισορροπία.

Οι νεότερες, μορφωμένες και έξυπνες γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες στο να δημιουργήσουν μια σταθερή σχέση. Αυτό αναδεικνύει πως, ακόμη και σε μια χώρα όπου οι γυναίκες έχουν πρόσβαση σε προηγμένες εκπαιδευτικές ευκαιρίες, η αναζήτηση συντρόφου αποτελεί μια συνεχή πρόκληση.

iStock

Η ιστορία της Λετονίας έχει επίσης παίξει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία αυτής της ανισορροπίας στον πληθυσμό. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η χώρα υπέστη σοβαρές απώλειες στον ανδρικό πληθυσμό, κάτι που είχε μακροχρόνιες συνέπειες που είναι ακόμη αισθητές σήμερα.

Στη συνέχεια, πολλές Λετονές μετανάστευσαν στο εξωτερικό, αναζητώντας καλύτερες επαγγελματικές και κοινωνικές ευκαιρίες, κάτι που ενίσχυσε την υπάρχουσα ανισότητα στον πληθυσμό. Αυτή η έξοδος των γυναικών, σε συνδυασμό με την περιορισμένη παρουσία νέων ανδρών στη χώρα, έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου πολλές γυναίκες αναγκάζονται να ψάξουν εκτός Λετονίας για να βρουν συντρόφους.

Επιπλέον, μια ενδιαφέρουσα και σπάνια αναφερόμενη πτυχή στις συζητήσεις για την κοινωνική ζωή στη Λετονία είναι το ότι οι Λετονές είναι οι πιο ψηλές γυναίκες στον κόσμο, με μέσο ύψος 1,70 μέτρα, σύμφωνα με στοιχεία του Confidencial. Αν και το ύψος δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που επηρεάζει την αναζήτηση συντρόφου, το φαινόμενο αυτό έχει συντελέσει στην αντίληψη ότι οι Λετονές αντιμετωπίζουν μια επιπλέον πρόκληση στον τομέα των σχέσεων.