ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Συνταγές για 3 χριστουγεννιάτικα γλυκά με λίγες θερμίδες και λίγη ζάχαρη. Και γεύση όνειρο

Unsplash

Οι περισσότεροι από εμάς, όταν ακούμε για γλυκά με λίγη ζάχαρη και λίγες θερμίδες, είμαστε σίγουρη ότι πρόκειται σίγουρα για άγευστες συνταγές.

Μήπως όμως έφτασε η ώρα να ανοίξουμε το μυαλό μας και να ανακαλύψουμε πραγματικά νόστιμα χριστουγεννιάτικα γλυκά που δεν χρειάζεται να επιβαρύνουν τον οργανισμό μας με περιττές θερμίδες και τεράστιες ποσότητες ζάχαρης; Όχι ότι δεν αγαπάμε κι αυτά, απλώς είναι καλό να πετυχαίνουμε έναν έξυπνο συνδυασμό.

Πάμε να δούμε 4 συνταγές από γλυκά που είναι vegan και έχουν λίγη ζάχαρη. Βάζουμε στοίχημα ότι θα τα λατρέψεις και θα τα φτιάχνεις και μετά τις γιορτές.

Cookies με σοκολάτα και matcha (από τα πιο ιδιαίτερα χριστουγεννιάτικα γλυκά)

Υλικά:

1/3 φλιτζάνι λάδι καρύδας

1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας

1/3 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη

1 αυγό

1 ώριμη λιωμένη μπανάνα

1 φλιτζάνι αλεύρι χωρίς γλουτένη

μισό κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

λίγο αλάτι

1 κουταλιά σκόνη matcha

1 φλιτζάνι βρώμη

1 φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτας

Εκτέλεση:

Προθέρμανε τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και βάλτο στην άκρη.

Σε ένα άλλο μπολ, ανακάτεψε τη ζάχαρη, τη βανίλια, το λάδι και το αυγό (προαιρετικό). Ξύσε τα πλαινά του μπολ με τη μαρίζ και πρόσθεσε τη λιωμένη μπανάνα. Στο τέλος, βάλε και τα στερεά υλικά, τη βρώμη τις σταγόνες σοκολάτας και τη σκόνη matcha.

Βάλε τη ζύμη στο ψυγείο για 15 λεπτά και φτιάξε μικρά μπαλάκια για cookies, τα οποία θα βάλεις σε αντικολλητικό χαρτί σε ταψάκι. ψήσε για 10-13 λεπτά και είναι πανέτοιμα.

Brownies με μέντα (χωρίς ψήσιμο)

Υλικά:

1 φλιτζάνι σταφίδες

2 κουταλάκια λάδι καρύδας

ελάχιστο αλάτι

1 φλιτζάνι καρύδια

μισό φλιτζάνι βρώμη

3 κουταλιές σκόνη κακάο

1/4 φλιτζάνι σταγόνες μαύρης σοκολάτας

1 μπαστουνάκι μέντας θρυμματισμένο

Για την γκανάς:

1/3 φλιτζάνι γάλα καρύδας

3/4 κουταλάκι εκχύλισμα μέντας

μισό φλιτζάνι σταγόνες μαύρης σοκολάτας

Εκτέλεση για το brownie:

Θρυμμάτισε στο blender τα καρύδια και τη βρώμη και βάλτα σε ένα μπολ. Μετά βάλε στο blender τις σταφίδες, το αλάτι και το γάλα. Όταν γίνουν μία μάζα, ρίξε το κακάο, τα καρύδια με τη βρώμη, τις σταγόνες σοκολάτας και τη θρυμματισμένη μέντα.

Βάλε αντικολλητικό χαρτί σε ταψάκι για ψωμί και ρίξε μέσα όλο το μείγμα. Βάλτο στο ψυγείο μέχρι να κάνεις την γκανάς.

Λιώσε τα υλικά για την γκανάς σε ένα κατσαρολάκι με μπεν μαρί και περίχυσέ το στο brownie. Άσε το γλυκό στο ψυγείο για 1 ώρα πριν το φας.

Ιταλικό χριστουγεννιάτικο κέικ, γνωστό και ως Panforte

Υλικά:

2μιση φλιτζάνια αποξηραμένα φρούτα

1 και 1/4 φλιτζάνια ψημένα αμύγδαλα

1 φλιτζάνια μακαντέμια, κομμένα στη μέση

4 κουταλιές αλεύρι

2 κουταλιές σκόνη κακάο

1 κουταλάκι κανέλα

1/4 κουταλάκι τζίντζερ

1 κουταλιά λάδι καρύδας

100 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα σε κομματάκια

3/4 φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου

2/3 φλιτζάνια ζάχαρη από καρύδα

Εκτέλεση:

Προθέρμανε τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Βάλε τα αμύγδαλα στο blender αλλά και τους άλλους ξηρούς καρπούς, αν δεν θέλεις χοντρά κομμάτια. Βάλε αντικολλητικό χαρτί σε ταψάκι για κέικ.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε τους ξηρούς καρπούς, τα αποξηραμένα φρούτα, το κακάο, το τζίντζερ και την κανέλα. Σε ένα κατσαρολάκι, ανακάτεψε το λάδι καρύδας, τη σοκολάτα και τη βανίλια μέχρι να λιώσουν. Μετά ανακάτεψε το σιρόπι σφενδάμου και τη ζάχαρη καρύδας σε ένα άλλο κατσαρολάκι. Ένωσε τα μείγματα από τα δύο κατσαρολάκια και μετά ρίξτα πάνω στο πρώτο μείγμα. Ψήσε στον φούρνο για μισή ώρα και όταν κρυώσει, μπορείς να κόψεις τετράγωνα κομμάτια.

Exit mobile version