ΣΥΝΤΑΓΗ

Συνταγή για μίνι τσουρέκια σαν donuts και καλό μας yummy Πάσχα

littlehandsblw.com

Όπως σου είπα χθες στο άρθρο μου με τα σοκολατένια αυγά (ελπίζω να σε έπεισα και να τα τολμήσεις), σήμερα θα σου δείξω τη συνταγή μου για μίνι τσουρέκια σαν donuts για να τα απολαύσει όλη η οικογένεια χωρίς ενοχές. Πριν ξεκινήσω όμως, έχω να σου κάνω κάποιες ερωτήσεις.

Τρομάζεις στην ιδέα του να φτιάξεις τα δικά σου μίνι τσουρέκια; Έχεις μικρό παιδί και θέλεις να ξέρεις τι τσουρέκι αλλά κυρίως πόσο θα φάει; Ψάχνεις συνταγή για ελαφριά αλλά νόστιμα και αφράτα τσουρέκια; Αναζητάς μία συνταγή χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη; Ψάχνεις στο διαδίκτυο συνταγή για τσουρέκια αλλά όλες έχουν υπερβολικό βούτυρο; Θέλεις φέτος να κάνεις κάτι πρωτότυπο και διαφορετικό με τα τσουρέκια σας; Θα ήταν τέλειο τα τσουρέκια να διατηρούνται αφράτα και μαλακά και την επόμενη μέρα;

Αν έστω και σε μία από τις παραπάνω ερωτήσεις απάντησες «ναι», τότε είσαι στο κατάλληλο άρθρο, μιας και αυτή η συνταγή απαντά θετικά σε όλα τα παραπάνω.

Αν ακούς τσουρέκια και τρέχεις, έρχομαι να σου παραδεχτώ πως ναι είναι χρονοβόρα, όχι όμως δύσκολα. Αλλά πώς αλλιώς θα πετύχουμε υπερτέλεια τσουρέκια με ίνες, αφράτα και την επόμενη μέρα; Θα σας πω εγώ, με καλό ζύμωμα, υπομονή και αγάπη. Μην τρομάζεις, λοιπόν, γιατί όπως συνηθίζω να λέω «αν το έχω κάνει εγώ, μπορούν όλοι να το κάνουν».

μίνι τσουρέκια donuts

Η νοστιμιά και το άρωμα που είναι συνυφασμένο με το Πάσχα είναι αξεπέραστα. Εννοείται πως στη συνταγή μου ακολούθησα τις ανάγκες που έχουν τα «μικρά μου χεράκια» γι’ αυτό το μέλι και το βούτυρο είναι τόσο όσο. Αλλά και για αυτό τον λόγο έδωσα το πρωτότυπο σχήμα donut στα τσουρεκάκια μου, γιατί έτσι είναι ιδανικά για τα μικρά χεράκια. Ας μην σε καθυστερώ όμως άλλο, διάβασε τη συνταγή και καλή επιτυχία!

Υλικά (για 18 μίνι τσουρέκια – donuts)

250 γρ γάλα, χλιαρό

16 γρ ξηρή μαγιά

570 γρ σκληρό αλεύρι (χωρισμένα σε 150 και 420 γρ)

2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου (+1 για την επάλειψη)

15 γρ μαχλέπι

2 γρ μαστίχα

½ κγ κάρδαμο (κακουλέ)

½ πορτοκάλι, το ξύσμα και (30 γρ) χυμό

40 γρ βούτυρο αγελάδος

100 γρ μέλι

αμύγδαλο φιλέ.

Εκτέλεση

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το χλιαρό γάλα με την ξηρή μαγιά και ανακατεύουμε με το σύρμα.
  • Προσθέτουμε τα 150 γρ αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε έναν χυλό.
  • Αφήνουμε τον χυλό στην άκρη για μισή ώρα να φουσκώσει.
  • Μετά το α’ φούσκωμα λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μπρίκι μαζί με το μέλι, ανακατεύοντας και έπειτα τα αφήνουμε στην άκρη. (Θέλουμε ίσα να λιώσουν και να ανακατευτούν, δεν θέλουμε να ανεβάσουν θερμοκρασία.)
  • Με ένα γουδί ή με ένα multi χτυπάμε τη μαστίχα, το κάρδαμο και το μαχλέπι.
  • Στον κάδο του μίξερ τώρα προσθέτουμε τα αυγά, τα μυρωδικά και το αλεύρι και ξεκινάμε να τα χτυπάμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα.
  • Σιγά-σιγά αυξάνουμε την ταχύτητα του μίξερ σε μέτρια ταχύτητα και χτυπάμε για 8-10 λεπτά.
  • Αφού έχουμε ζυμώσει καλά το ζυμάρι μας, προσθέτουμε το βούτυρο με το μέλι και συνεχίζουμε το ζύμωμα έως ότου η ζύμη να απορροφήσει τα υγρά και να ξεκολλάει από τον κάδο του μίξερ, περίπου άλλα 2-4 λεπτά. Όταν θα ανοίξουμε το μίξερ το ζυμάρι θα κρέμεται από τον γάντζο σαν τσίχλα.
  • Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ελαφρώς μία μεγάλη λεκάνη και τα χέρια μας και με απαλές κινήσεις ξεκολλάμε τη ζύμη και τη μεταφέρουμε στη λεκανίτσα.
  • Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και με μία πετσέτα από πάνω και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ½ – 2 ώρες.
    Μετά από αυτό το διάστημα η ζύμη έχει διπλασιαστεί. Αν πιέσουμε με το δάχτυλό μας και η ζύμη δεν επανέρχεται αλλά μένει το σημάδι από το δάχτυλό μας σημαίνει πως το ζυμάρι έχει φουσκώσει πλήρως και είναι έτοιμο.

  • Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη μας και τη μεταφέρουμε σε μία ελαφρώς λαδωμένη επιφάνεια όπου δίνουμε ένα μακρόστενο σχήμα στη ζύμη, σαν χοντρό κορδόνι και τότε χωρίζουμε τη ζύμη σε 9 ίσα κομμάτια.
  • Έχουμε δίπλα μας τις φόρμες σιλικόνης (ή το αντικολλητικό χαρτί αν κάνουμε κλασικές πλεξούδες) και ξεκινάμε το πλάσιμο.
  • Κάθε ένα από τα 9 μέρη το πλάθουμε ως εξής: δημιουργούμε ένα μακρύ λεπτό κορδόνι και το διπλώνουμε στη μέση. Πλάθουμε ξανά δημιουργώντας ξανά το μεγάλο κορδόνι. Διπλώνουμε δεύτερη φορά και πλάθουμε ξανά. Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε τουλάχιστον 3 φορές. Την τελευταία φορά που φτιάχνουμε το κορδόνι το χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη και κάθε μέρος θα δημιουργήσει από ένα τσουρεκάκι για τη θήκη μας.
  • Μεταφέρουμε στη θήκη για donuts, δίνουμε σχήμα και ενώνουμε καλά τις 2 άκρες για να μην ανοίξει με το φούσκωμα.
  • Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για όλη τη ζύμη.
  • Ανάβουμε τον φούρνο και τον προθερμαίνουμε στους 200°C στις αντιστάσεις.
  • Αφήνουμε τα τσουρέκια μας να φουσκώσουν για 20 λεπτά.
  • Αφού έχουν διπλασιάσει τον όγκο τους, τα αλείφουμε με το αυγό και ρίχνουμε από πάνω το αμύγδαλο φιλέ.
  • Ψήνουμε για 18 λεπτά (ένα-ένα ταψί).
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο, τα αφαιρούμε από τις φόρμες και τα αφήνουμε σε μία κρύα επιφάνεια.
  • Όταν κρυώσουν τα τυλίγουμε με μεμβράνη.

Tips για να πετύχουν τα μίνι τσουρέκια – donuts

  1.  Η ζύμη είναι ελαστική και μαλακή, μοιάζει να κολλάει στα χέρια αλλά με λίγο λάδι στα χέρια μας πλάθεται πολύ εύκολα.
  2. Το βούτυρο είναι ελάχιστο και για κάθε ένα από τα 18 τσουρεκάκια αντιστοιχούν 2,2 γραμμάρια βούτυρο, οπότε αντιλαμβάνεσαι πόσο ελαφριά είναι.
  3. Αν δεν έχεις μίξερ θα χρειαστεί πολλή ώρα ζύμωμα με τα χέρια.
  4. Όλα τα βήματα είναι σημαντικά, όμως μην παραλείψεις να διπλώσεις ξανά και ξανά τα κορδονάκια ζύμης, στο 14ο βήμα.
  5. Η θερμοκρασία από φούρνο σε φούρνο διαφέρει, οπότε ελέγχουμε και προσαρμόζουμε αντίστοιχα.
  6. Αν θέλεις να δώσεις πιο ιδιαίτερο σχήμα στα donatοτσουρεκάκια, τότε δίπλωσε το κορδόνι στη μέση και τύλιξέ το όπως τα πασχαλινά κουλουράκια. Κράτησε τη θηλιά, δηλαδή το σημείο που διπλώνει η ζύμη με το δάχτυλό σου και όταν το βάλεις στη φόρμα βάλε μέσα την άλλη άκρη της ζύμης για να κλείσει σωστά.
  7. Η συνταγή είναι πιο άγλυκη από τα συνηθισμένα τσουρέκια του εμπορίου, όμως τόσο γευστικά και αρωματικά. Η ποσότητα μελιού είναι όμως αρκετή για ένα μικρό παιδί. Για εσένα, ακολούθησε την πρόταση σερβιρίσματος παρακάτω ή άλειψε με μέλι.

Πρόταση σερβιρίσματος

Κόψε τα στη μέση, άλειψε με σπιτική πραλίνα, βούτυρο καρπών ή ταχίνι με κακάο ή με κάποια μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη. Κλείσε τα ξανά και απόλαυσε υπεύθυνα.

Καλό Πάσχα!

xx

Ελένη

Βρες περισσότερες συνταγές μου στο littlehandsblw.com

Exit mobile version