ΣΥΝΤΑΓΗ

Σοκολατένια πασχαλινά αυγά με γέμιση (και σίγουρα δεν θα φας μόνο ένα)

littlehandsblw.com

Αγαπητή LadyLike φίλη, γεια σου. Είμαι η Ελένη Κατσούλη, ή αλλιώς η ”Little Hands” ή η μαμά για τα «μικρά χεράκια» (όπως αποκαλώ τον γιο μου και το site μου). Είμαι νηπιαγωγός στο επάγγελμα, που όμως αυτή την περίοδο προτίμησα να είμαι stay at home mom και αποκλειστική chef για τα μικρά χεράκια. Από σήμερα θα βρίσκεις συνταγές μου εδώ στο LadyLike (εκτός από τον φυσικό μου χώρο littlehandsblw.com). Σήμερα σου δείχνω βήμα-βήμα πώς θα φτιάξεις λαχταριστά σοκολατένια πασχαλινά αυγά για μικρούς και μεγάλους.

Ναι, καλά διάβασες. Σοκολατένια πασχαλινά αυγά με γέμιση που τόσο εσύ, όσο και τα παιδιά σου θα ονειρεύεστε τη στιγμή που θα πάτε στην κουζίνα να φάτε το επόμενο. Τα καλά νέα είναι ότι είναι υγιεινά, μιας και φτιάχνονται με βούτυρα καρπών, αλεύρι καρύδας και κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη. Επομένως, καμία δικαιολογία, ώρα να τα φτιάξουμε παρέα.

Η συνταγή ή καλύτερα οι συνταγές είναι πανεύκολες, με ελάχιστα υλικά και μην τρομάζεις, δεν είναι απαραίτητο να έχεις καλούπι, γιατί σου δίνω 2 διαφορετικές εκδοχές για τη γέμιση.

Υλικά (για την απλή εκδοχή χωρίς καλούπι)

Για τη γέμιση
150 gr απαλό αμυγδαλοβούτυρο με κακάο ή φουντουκοβούτυρο ή ταχίνι ή ό,τι βούτυρο καρπών σου αρέσει
30 gr αλεύρι καρύδας
20 gr μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
1 ½ κ.σ. ποπ κινόα (προαιρετικά)

Για την επικάλυψη
150 gr βιολογική κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη
25 gr λάδι καρύδας

σοκολατένια πασχαλινά αυγά

Πώς φτιάχνουμε σοκολατένια πασχαλινά αυγά χωρίς καλούπι

Είναι πιο εύκολο από όσο φαντάζεσαι. Η γέμιση θα γίνει ο οδηγός για το πασχαλινό αυγό. Μόλις είναι έτοιμη με ένα κουτάλι παγωτού παίρνουμε ένα μέρος από το μείγμα (το κουτάλι θα μας βοηθήσει να παίρνουμε την ίδια ποσότητα και άρα να βγουν όσο πιο ίδια γίνεται τα αυγά) και έπειτα με τα χέρια μας δίνουμε σχήμα. Το μείγμα δεν κολλάει καθόλου στα χέρια μας και είναι πολύ εύκολο. Ακουμπάμε τα αυγά σε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και τελειοποιούμε το σχήμα. Βάζουμε τα σχηματισμένα αυγουλάκια στην κατάψυξη για λίγο, ενώ λιώνουμε την κουβερτούρα. Αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία της σοκολάτας και έπειτα βουτάμε το αυγό μέσα με ένα πιρούνι. Αφού πέσει η επιπλέον σοκολάτα τα βάζουμε στο αντικολλητικό χαρτί και πίσω στην κατάψυξη. Αν θέλουμε περνάμε και 2η στρώση κουβερτούρας.

Εκτέλεση βήμα-βήμα (για την εκδοχή χωρίς καλούπι)

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το βούτυρο καρπών, το αλεύρι καρύδας, το μέλι και τα ποπ, αν βάλουμε.
  2. Σε ένα ταψί απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
  3. Με ένα κουτάλι παγωτού ή ένα κανονικό κουτάλι παίρνουμε ένα κομμάτι από το μείγμα και του δίνουμε σχήμα αυγού με τα χέρια μας. Το μείγμα δεν κολλάει καθόλου στα χέρια μας.
  4. Αφήνουμε στο αντικολλητικό χαρτί ένα ένα τα “αυγουλάκια” μας και έπειτα τα μεταφέρουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα ή στο ψυγείο για περισσότερη ώρα.
  5. Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα με το λάδι καρύδας και το αφήνουμε στην άκρη 10-15 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία.
  6. Βγάζουμε τη γέμιση από την κατάψυξη και τα βουτάμε ένα ένα με ένα πιρούνι στη λιωμένη σοκολάτα. Με ένα κουτάλι καλύπτουμε ρίχνοντας σοκολάτα στην πάνω πλευρά του.
  7. Τα τινάζουμε, κουνώντας το πιρούνι, ελαφρώς να φύγει η επιπλέον σοκολάτα και τα βάζουμε ξανά στο αντικολλητικό χαρτί.
  8. Όταν έχουμε περάσει όλα τα σοκολατένια αυγά τα βάζουμε ξανά στην κατάψυξη για μισή ώρα.
  9. Τα διατηρούμε στο ψυγείο.

Υλικά (για την εκδοχή με καλούπι)

Για τη γέμιση
160 gr απαλό φυστικοβούτυρο ή φουντουκοβούτυρο ή άλλο βούτυρο καρπών
40 gr λάδι καρύδας
2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου ή μέλι

Για την επικάλυψη
130 gr κουβερτούρα γάλακτος χωρίς ζάχαρη

Πώς φτιάχνουμε σοκολατένια πασχαλινά αυγά με καλούπι

Αν έχεις θήκες σιλικόνης σε σχήμα αυγού ή καλούπι τότε σου προτείνω να δοκιμάσεις αυτό το πασχαλινό σοκολατένιο αυγό. Αν οι θήκες δεν είναι σιλικόνης, τις περνάς με ένα πινέλο με λάδι καρύδας. Εγώ έκανα και μικρά αυγά χρησιμοποιώντας μία πασχαλινή αυγοθήκη. Σε αυτή την περίπτωση, αφού λιώσουμε το λάδι καρύδας το προσθέτουμε σε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε και το περιχύνουμε στις θήκες και το βάζουμε στην κατάψυξη. Έπειτα ακολουθούμε τις οδηγίες όπως και στα αυγά χωρίς φόρμα. Αν έχουμε καλούπι ή φόρμα σιλικόνης θα χρειαστεί πρώτα να λιώσουμε τη σοκολάτα και να βάλουμε στις θήκες μια γερή δόση, έπειτα αφού παγώσει προχωράμε με τη γέμιση. Παγώνουμε ξανά και τέλος λιώνουμε κι άλλη σοκολάτα και καλύπτουμε κλείνοντας το σοκολατένιο αυγό.

Εκτέλεση βήμα-βήμα (για την εκδοχή με καλούπι)

  1. Λιώνουμε το λάδι καρύδας σε ένα μπρίκι.
  2. Σε ένα μπολάκι έχουμε το βούτυρο καρπών και το μέλι και ρίχνουμε το ζεστό λάδι καρύδας.
  3. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Σε αυτό το σημείο βάζουμε τα ποπ αν βάλουμε.
  4. Για φόρμες σιλικόνης έχουμε φροντίσει να στρώσουμε μία καλή δόση λιωμένη κουβερτούρας σε κάθε θήκη.
    Σε διαφορετική περίπτωση καλουπιού έχουμε απλώσει με ένα πινέλο λάδι καρύδας.
  5. Ρίχνουμε το μείγμα της γέμισης και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη για 2-3 ώρες.
  6. Έπειτα σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα και το αφήνουμε στην άκρη 10-15 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία του.
  7. Για το καλούπι σιλικόνης καλύπτουμε από πάνω τη σοκολάτα κλείνοντας το αυγό. Μεταφέρουμε εκ νέου στην κατάψυξη για άλλες 2 ώρες.
  8. Για την απλή φόρμα, ξεφορμάρουμε τη γέμιση χτυπώντας με ένα κουτάλι από κάτω τα αυγά, αφού τα έχουμε αφήσει 2-3 λεπτά εκτός κατάψυξης και έπειτα βουτάμε με ένα πιρούνι στη λιωμένη σοκολάτα. Τα τινάζουμε, κουνώντας το πιρούνι, ελαφρώς να φύγει η επιπλέον σοκολάτα και τα βάζουμε ξανά στο αντικολλητικό χαρτί. Μεταφέρουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα. (Αν θέλουμε περνάμε έπειτα και δεύτερη στρώση σοκολάτας)
  9. Διατηρούμε στην κατάψυξη.

Καλή απόλαυση! Αύριο θα βρεις εδώ στο LadyLike τη συνταγή μου για αφράτα, πεντανόστιμα τσουρεκάκια.

xx

Ελένη!

Βρες περισσότερες συνταγές μου στο littlehandsblw.com

Exit mobile version