ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ

17 Κλωστές: Τι συνέβη στο μαζικό έγκλημα του 1909 στα Κύθηρα που έγινε σειρά

Cosmote TV

«Ετοιμάζουμε μία καινούργια σειρά τώρα, που είναι μία πραγματική ιστορία. Είναι η μεγαλύτερη μαζική δολοφονία που έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα. Συνέβη στα Κύθηρα το 1909. Δείχνει πώς εμείς οι άνθρωποι δημιουργούμε τα τέρατα κι όταν αυτά μας χτυπούν, αναρωτιόμαστε τι κάναμε λάθος», ανέφερε ο Σωτήρης Τσαφούλιας πριν ακριβώς έναν χρόνο σχετικά με τις 17 Κλωστές,την πολυαναμενόμενη σειρά που έκανε πρεμιέρα στην Cosmote TV το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου.

17 Κλωστές: Ποιο είναι το έγκλημα που έγινε στα Κύθηρα το 1909

Πάνω στις Καλοκαιρινές τη μέ­γα πολιτεία

ο Λαγωνάρης έκαμε μέγα ματοχυσία!

Πάνω στις Καλοκαιρινές αγνά­ντια στον Πονέντε

ο Λαγωνάρης έσφαξε άτομα δε­καπέντε.

Εάν δεν ήταν ο παπάς να του βαρεί ένα σμπάρο

Οι παραπάνω στίχοι είναι ο τρόπος με τον οποίο η λαϊκή Μούσα συνόψισε τη μεγαλύτερη μαζική δολοφονία που έχει σημειωθεί στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Πρωταγωνιστής της ο Αντώνης Αρώνης – Λαγωνάρης, ο λεγόμενος Καστελάνης που όπως διαβάζουμε στα kythiraika.gr ζούσε στα Γεακιτιάνικα του χωριού Αρωνιάδικα ως τσαγκάρης κι είχε αποκτήσει καλή πελατεία χάρη στα χειροποίητα στιβάνια του. Ήταν επίσης ένας περιζήτητος οργανοπαίχτης για τα πανηγύρια των γύρω χωριών.

Η ήσυχη ζωή του άλλαξε όταν μία γυναίκα του παρήγγειλε στιβάνια που στη συνέχεια αρνήθηκε να του πληρώσει. Με τα πολλά τον δέχτηκε σπίτι της κι ένω έτοιμαζε να του προσφέρει το παραδοσιακό κέρασμα επέστρεψε ο σύζυγός της, ο οποίος παρεξήγησε την παρουσία του Λαγωνάρη στο σπίτι του και τον ξυλοκόπησε. Το επεισόδιο φημολογείται ότι ήταν σκηνοθετημένο από το ζευγάρι για να μην πληρώσει τον άτυχο τσαγκάρη, για τον οποίο στη συνέχει κυκλοφόρησαν από στόμα σε στόμα φήμες, στερώντας του την πελατεία του και τον βιοπορισμό του.

Απογοητευμένος ο Λαγωνάρης κατέληξε να αναζητά την τύχη του στην Αθήνα. Δούλεψε σε ένα τσαγκαράδικο αλλά κι εκεί κάποιοι ομότεχνοί του, που σύμφωνα με τα kytiraika.gr τον φθονούσαν, τού έστησαν μία ακόμα παγίδα. Έριξαν στο σάκο του εργαλεία του αφεντικού του, τον κατηγόρησαν για κλοπή κι έτσι ο Λαγωνάρης κατέληξε να εκτίει μία σύντομη ποινή στις φυλακές. Όταν αποφυλακίστηκε βρήκε και πάλι δουλειά αλλά για άγνωστο λόγο την έχασε κι αυτήν.

Η απογοήτευση έγινε οργή κι η οργή έγινε πάθος για εκδίκηση. Ο Λαγωνάρης γύρισε πίσω στα Κύθηρα, για να εκδικηθεί και η μέρα της εκδίκησης ήταν η 23η Αυγούστου 1909.

Σύμφωνα με άρθρο του 1989, του Δημ. Βασιλόπουλου «πληροφορίες τον θέλουν να εργάζεται κατά την περίοδο του φονικού στην κατεργασία του λιναριού (που γινόταν με το στόμα) γι’ αυτό και πιστεύεται ότι αυτό που επακολούθησε έγινε κάτω από την επίδραση παραισθησιογόνου ουσίας που υπάρχει σ’ αυτό το φυτό».

Τι επακολούθησε μπορεί να αναρωτηθείς; Ο Λαγωνάρης ήθελε να εκδικηθεί τους κατοίκους του χωριού Πιτσινιάνικα, εκεί όπου ξεκίνησε να αλλάζει η ζωή του και να βρίσκεται σε μία δίχως τέλος κατηφόρα. Ωστόσο ξεκινώντας από το δικό του χωριό βρέθηκε στις Καλοκαιρινές, ένα άλλο χωριό οι κάτοικοι του οποίου ετοιμάζονταν για μία βάπτιση. Εκείνος χτύπησε τις καμπάνες, οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους κι εκείνος με ένα μαχαίρι χτυπούσε αδιακρίως. Τα θύματα κατά την προφορική παράδοση ήταν 15 και αυτός που τον σταμάτησε ήταν ο παπάς του χωριού καταφέρνοντας να τον πυροβολήσει χωρίς να τον σκοτώσει.

Ο Λαγωνάρης συνελήφθη αφού πέρασε όλη τη νύχτα στην ταράτσα του σπιτιού του και βρήκε τον θάνατο αργότερα στις φυλακές του Ναυπλίου.

Το έγκλημα που έγινε βιβλίο και τηλεοπτική σειρά

Εμπνευσμένος από αυτό το έγκλημα ο Πάνος Δημάκης έχει γράψει το μυθιστόρημα Δεκαεπτά Κλωστές ο Πάνος Δημάκης, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάπα Εκδοτική.

«Τότε κατέβηκαν από τον ουρανό οι δεκάδες ιστορίες που ο Καστελάνης είχε ακούσει στη φυλακή, στο λιμάνι και τα καταγώγια. Σαν πύρινες γλώσσες σε μια δαιμονική επιφοίτηση έμπαιναν στο μυαλό του οι ζωές των ανθρώπων που είχε γνωρίσει. Με αστραπιαία ταχύτητα φίλτραρε με τον νου του τις πιο σκληρές και άδικες. Πόρνες, χαμίνια, μικροαπατεώνες, όλοι όσοι είχαν δει το απάνθρωπο πρόσωπο της κοινωνίας που τους είχε οδηγήσει σε μια ζωή φτώχειας, εγκλήματος και αποκλεισμού, χωρίς να την έχουν πραγματικά επιλέξει οι ίδιοι. Οι γλώσσες έγλειφαν κάθε χαραμάδα του μυαλού του και του ψιθύριζαν σαν Σειρήνες: “Εκδικήσου!”

Άρχισε να ψιχαλίζει. Οι λεπτές στάλες της βροχής δρόσισαν τον Καστελάνη μέσα στην κάψα του φονικού. Αναμείχθηκαν με τον ιδρώτα του και κυλούσαν επάνω στο πρόσωπό του, γεμίζοντάς το με φρικιαστικές χωμάτινες ραβδώσεις από τη σκόνη που είχε καθίσει πάνω του όσο περπατούσε στις ερημιές. Η όψη του έγινε πιο τρομακτική.

Τώρα χόρευε μες στην ψιχάλα έναν απόκρυφο δαιμονικό χορό. Τα ουρλιαχτά και ο απαλός ήχος της βροχής ήταν η μουσική στον χορό του. Δεν χτυπούσε πλέον στο ψαχνό, όμως το διασκέδαζε αφάνταστα. Οι γλώσσες στο μυαλό του τον επευφημούσαν και του έλεγαν να συνεχίσει με το ίδιο πάθος», αναφέρει η παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Το 1ο επεισόδιο της σειράς 17 Κλωστές σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια και σενάριο Μιρέλλας Παπαοικονόμου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και αναμένουμε με ανυπομονησία τη συνέχεια, την επόμενη Δευτέρα.

Exit mobile version