Στην Ελλάδα τα γυρίσματα μεγάλης βρετανικής κινηματογραφικής παραγωγής
- 1 ΑΥΓ 2018
Στην Ελλάδα βρέθηκαν το περασμένο διάστημα με πρωτοβουλία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και συγκεκριμένα της διεύθυνσης Hellenic Film Commission, οι συντελεστές της ταινίας μεγάλου μήκους The Giaour. Το φιλμ που βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια παραγωγής και φιλοδοξεί να εξασφαλίσει budget 3 εκατ. ευρώ, αναμένεται να γυρίσει πίσω στην ταραγμένη περίοδο της επανάστασης, αποτυπώνοντας την ιστορία αγάπης του Γκιαούρη, ενός Έλληνα που εκδικείται τον θάνατο της ερωμένης του επιτιθέμενος στον Οθωμανό Χασάν.
Η πρώτη επικοινωνία του Gareth Jones (Withnail and I, Mona Lisa, The Hard Word), παραγωγού της ταινίας, με τη Βένια Βέργου, Διευθύντρια του Hellenic Film Commission, στο φετινό φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών άνοιξε το δρόμο για την οργάνωση αυτού του ταξιδιού.
Ένα έργο με έμπνευση την ελληνική επανάσταση
Η ταινία The Giaour, σε σενάριο και σκηνοθεσία της Rika Ohara (που υπογράφει το ντοκιμαντέρ για την ζωή της Yoko Ono, The Heart of No Place) βασίζεται και είναι εμπνευσμένη από το ποίημα του Λόρδου Βύρωνα «Ο Γκιαούρης» (1813). Πρόκειται για την ιστορία που αποτύπωσε ο ήρωας της ελληνικής επανάστασης και ενέπνευσε τον μεγάλο Γάλλο ρομαντικό ζωγράφο Ευγένιο Ντελακρουά να ζωγραφίσει τη «Μάχη του Γκιαούρη και του Χασάν» (1826). Η μάχη του Γκιαούρη και του Χασάν είναι ένα από τα κορυφαία πρώιμα έργα ζωγραφικής του που απεικονίζουν μάχες.
Art Institute Chicago
Ο Μπάιρον έγραψε το ποίημα το 1813 και αυτό μεταφράστηκε στα γαλλικά το 1824, όταν ο Λόρδος πέθανε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Μεσολόγγι, αγωνιζόμενος στον αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία από τους Τούρκους. Ο Ντελακρουά τελείωσε τον πίνακα δυο χρόνια αργότερα, το 1826, προορίζοντάς τον για μια παρισινή έκθεση προς όφελος του ελληνικού ζητήματος.
Μεταξύ Ανατολής και Δύσης
Το σενάριο της ταινίας περιγράφει μια κοινωνία μεταξύ Ανατολής και Δύσης μέσα στον ελληνικό χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το διαφορετικό θρησκευτικό και εθνοτικό υπόβαθρο των πρωταγωνιστών, αλλά και ζητήματα έμφυλων ταυτοτήτων και σεξουαλικότητας διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίσσεται η πλοκή.
Για την ώρα, οι συντελεστές βρέθηκαν στην χώρα μας στα πλαίσια του recce, δηλαδή διερευνητικών ταξιδιών των παραγωγών σε διάφορες χώρες για την επιλογή των ιδανικών τοποθεσιών για τα γυρίσματα των ταινιών τους. Πριν την Ελλάδα, ο παραγωγός της ταινίας είχε επισκεφθεί την Ισπανία, φαίνεται όμως να έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ελληνική ομορφιά. Άλλωστε, και μόνο η θεματολογία της ταινίας θα έπρεπε να προκρίνει τη χώρα μας.
Hellenic Film Commission
Ο Gareth Jones μαζί με τη Βένια Βέργου επισκέφτηκαν διάφορα σημεία στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα, στην Ξάνθη, στα Χανιά και στο Ρέθυμνο στα τέλη Ιουλίου. Οι τοποθεσίες στη βόρεια Ελλάδα προτάθηκαν από την location manager Τατιάνα Βέρμπη και στην Κρήτη από την ομάδα της εταιρείας παραγωγής Indigo View, Ιωάννα Δάβη και Δημήτρη Ξενάκη. Στις επισκέψεις τους είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν εκπροσώπους των κατά τόπους δήμων και περιφερειών.
Hellenic Film Commission
Ο παραγωγός της ταινίας έφυγε ενθουσιασμένος από τις τοποθεσίες που επισκέφτηκε στην Ελλάδα. Αν τελικά επιλεγούν τα ελληνικά locations, τότε τα γυρίσματα στη χώρα μας θα διαρκέσουν έξι εβδομάδες.
Μπες κι εσύ στην παρέα μας στο Facebook. Σε περιμένουμε!