ΕΞΟΔΟΣ

Στο Κιουζίν θα πας για να φας παστίτσιο hunkar και ρυζόγαλο σε πορτοκάλι, από χεράκια που έχουν πάρει αστέρι Michelin

Το όμορφο και γραφικό Κιουζίν δεσπόζει στην οδό Λυκαβηττού εδώ και 3 χρόνια. Ξεκίνησε αρχικά ως ένα εστιατόριο με ελληνικά προϊόντα και καθαρά ελληνικές γεύσεις στο πιάτο σου. Εδώ και λίγους μήνες, τα ηνία στην κουζίνα έχει αναλάβει ο σεφ Νίκος Καραθάνος, ο άνθρωπος που κατάφερε να πάρει αστέρι Michelin στα 28 του. Τώρα σε κάνει να επιστρέψεις στην απλότητα, χωρίς όμως να στερηθείς την ποιότητα.

Η τάση του bistronomy

Η ελληνική κουζίνα είναι και πάλι της μοδός, αλλά με ένα twist. Ναι μεν ελληνικές πρώτες ύλες, (σε κορυφαία ποιότητα), αλλά μαγειρεμένες σε πιο ψαγμένες τεχνικές. Είναι η χρονιά του τραχανά με καφέ, του burger με μπακαλιάρο και των οσπρίων που δεν καταδεχόσουν να φας ούτε στο σπίτι σου.

Κιουζίν Νίκος Καραθάνος

Το εσωτερικό του Κιουζίν

Το best seller πιάτο του Κιουζίν

παστίτσιο χιουνκιάρ Κιουζίν

Λέω ότι είναι best seller γιατί αυτό μου μετέφερε ο σεφ Νίκος Καραθάνος. Κυριολεκτικά. Μου το σέρβιρε ο ίδιος σε ένα φανταστικό πιάτο ενώ με ρωτούσε ποιο είναι το ζώδιό μου και γιατί είμαι τόσο ανυπόμονη με το φαγητό. Αν κρατάς παστίτσιο στα χέρια σου, να εκτιμάς το ότι δεν το αρπάζω από τα χέρια σου. Και όχι ένα απλό παστίτσιο. Μιλάμε για ένα πάντρεμα ελληνικής κουζίνας με την τούρκικη. Αντί για κιμά, θα φας σιδηρόδρομο, μελιτζανοσαλάτα (χιουνκάρ δηλαδη), ντομάτα, γλυκό τσίλι, ρόκα και βασιλικό. Κάθε μπουκιά και δάκρυ.

Θα τις φας όλες τις φακές σου (στο Κιουζίν)

φακές Κιουζίν

Αυτό μου έλεγε η μάνα μου κάθε φορά που γυρνούσα από το σχολείο και τις αντίκριζα στο τραπέζι. Ανάθεμα κι αν έφαγα ποτέ όσπρια στην εφηβεία μου. Απορώ πώς αναπτύχθηκα πλήρως. Μέχρι που δοκίμασα τις φακές beluga του Νίκου Καραθάνου. Pesto από πελτέ ντομάτας και κανταΐφι φέτας. Αν μένεις εκεί στα πέριξ, μπορείς να τις παραγγείλεις να έρθουν σπίτι σου, οπότε δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Όταν τις δοκιμάσεις, θα εκτιμήσεις τις φακές. Άκουσέ με.

Το γλυκό που έφαγα σε διπλή μερίδα

Λίγο πριν ξεκινήσει η απόλαυση

Με το που πάτησα το πόδι μου στο Κιουζίν, συστήθηκα στον σεφ και οι αμέσως επόμενες κουβέντες μου ήταν: «Εγώ ήρθα για το ρυζόγαλο με το σορμπέ πορτοκάλι». Δεν το ξέχασε όταν ήρθε η ώρα για επιδόρπιο. Μου έφερε το συγκλονιστικό ρυζόγαλο μέσα σε ανοιγμένο πορτοκάλι και έξτρα ποσότητα σε άλλο πιάτο. Μην είδε τα μάτια μου που άστραψαν; Απεδείχθη ότι έπραξε σωστά γιατί έφαγα και τις δύο μερίδες.

Δεν μπορώ να σου το περιγράψω με λόγια. Το ρυζόγαλο με κανέλα συναντά το σορμπέ πορτοκάλι και είναι ένας συνδυασμός καλοκαιριού και ενός γνήσιου γλυκού. Ακόμα και αν είμαι φαγωμένη, θα επιστρέψω μόνο για αυτό το ρυζόγαλο, που το θυμάμαι και ενεργοποιούνται οι σιελογόνοι αδένες. Αλλά σκέφτομαι πολύ σοβαρά να δοκιμάσω και την μπουγάτσα με παγωτό κανέλα ή τη σούπα φράουλες με κρέμα γιαούρτι, αρωματισμένο με εσπεριδοειδή.

Η λαδένια Κιμώλου και τα γεμιστά αλλιώς

Λαδένια Κιμώλου με κεφτεδάκια

Η ελληνική δημιουργική κουζίνα κάνει αυτό ακριβώς. Παίρνει τα κλασικά μαμαδίστικα πιάτα και σου τα σερβίρει πιο ψαγμένα. Είναι αυτό που θα έκανε η μάνα σου αν ήταν ειδήμων για να σε πείσει να φας τα γεμιστά και το λαχανόρυζο. Εδώ τα γεμιστά είναι ταρτάρ από γεμιστά με σολομό gravlax, σε ζωμό παντζαριού και κατίκι Δομοκού. Η λαδένια Κιμώλου συνοδεύεται από μοσχαρίσια κεφτεδάκια, και δίπλα θα βρεις κρέμα μπριάμ και φέτα. Τι άλλο να σου πω για να σε πείσω;

Τα γεμιστά αλλιώς στο Κιουζίν

Α ναι, έχω κι άλλα. Το συγκλονιστικό καρπάτσιο τόνου με σούσι ντολμαδάκι, με passion fruit, αρωματισμένο με γιαούρτι και χρένο, που συνοδεύεται από nori chips. Αλλά και προβατίνα παιδάκι στη λαδόκολλα με τυροκαυτερή και πατάτες κονφί σε βούτυρο και θυμάρι.

καρπάτσιο τόνου στο Κιουζίν

Μία αυλή στη Λυκαβηττού

Η αυλή του Κιουζίν

Το μαγαζί με τη vintage αισθητική, το αιωρούμενο ποδήλατο και τα λουλούδια στην μπροστινή αυλή είναι το καλοκαιρινό στέκι για εμάς που θα ξεμείνουμε στην Αθήνα, ή για εμάς που απολαμβάνουμε το καλό μαμαδίστικο φαγητό. Εκτός από το εστιατόριο, η ομάδα του Κιουζίν δημιουργεί το πρώτο εστιατορικό catering, το Νόρμα. Προσφέρεται για εταιρικά events, γάμους και βαφτίσεις αλλά και events στο σπίτι.

Διεύθυνση: Λυκαβηττού 16, Κολωνάκι

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα- Σάββατο: 12:00-00:00

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 3647407