“Support Art Workers”: Το κύμα υποστήριξης των καλλιτεχνών στα social media και τα δικά τους μηνύματα
- 4 ΜΑΙ 2020
Ο κορονοϊός έφερε αβεβαιότητα στη ζωή όλων μας. Άλλαξε την πραγματικότητά μας με τρόπο που μάλλον κανείς μας δεν είχε ως τώρα φανταστεί. Στη ζωή των καλλιτεχνών και των ανθρώπων που εργάζονται στις τέχνες έφερε μια περίοδο παρατεταμένης ανεργίας σε ένα ήδη επισφαλές επάγγελμα. Τις τελευταίες ημέρες ένα αυθόρμητο κίνημα συμπαράστασης στους ανθρώπους αυτούς με τίτλο “Support Art Workers” σαρώνει τα social media.
Έλληνες χρήστες αλλάζουν τις φωτογραφίες προφίλ τους, προσθέτοντας το πλαίσιο “Support Art Workers” γύρω από αυτές. Δεν είναι όλοι καλλιτέχνες, δεν είναι όλοι εργαζόμενοι άμεσα ή έμμεσα στον κλάδο της τέχνης. Και κάπως έτσι ακούγοντας τους καλλιτέχνες να μιλάνε για όλα αυτά που περιλαμβάνει η τέχνη τους, συνειδητοποιήσαμε ότι εκτός από πολιτισμό και ψυχαγωγία περιλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ταξιθέτες, ταμείες, ενδυματολόγους, φωτιστές, σκηνογράφους, ηχολήπτες, μουσικούς, τεχνικούς, βοηθητικό προσωπικό το οποίο δεν είχαμε σκεφτεί πόσο συμβάλλει στην τέχνη που απολαμβάνουμε. Οι καλλιτέχνες δεν το ξέχασαν όμως.
Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, οι καλλιτέχνες δεν έχουν πάψει να στέλνουν το μήνυμα πώς χρειάζονται υποστήριξη. Η πρωτοβούλια “Support Art Workers” είναι ένας τρόπος να διαδώσουν το μήνυμά τους. Καλλιτέχνες όπως η Εβελίνα Παπούλια, ο Θοδώρης Αθερίδης, η Ευγενία Σαμαρά, η Νίκη Παλληκαράκη, η Χρύσα Παππά, η Βάσια Παναγοπούλου, η Τζένη Διαγούπη, ο Μέμος Μπεγνής, η Ιωάννα Παππά και εκατοντάδες ακόμα πρόσωπα έχουν αλλάξει την εικόνα προφίλ τους ή έχουν μοιραστεί το λογότυπο της πρωτοβουλίας στο Instagram.
Παράλληλα πολλοί ακόμα καλλιτέχνες από το όποιο δημόσιο βήμα τους δίνεται, μιλούν για την κρίση που δείχνει να γιγαντώνεται στην εργασία τους μετά την πανδημία του κορονοϊού. Άνθρωποι που ποτέ δεν άφησαν την εργασιακή ανασφάλεια να εμποδίσει την παραγωγή τέχνης τους. Άνθρωποι ωστόσο που παραμένουν επαγγελματίες. Άνθρωποι που χρειάζονται υποστήριξη. “Support the Art Workers” κι εσύ. Μπορείς.
Τα μηνύματα καλλιτεχνών για την επόμενη ημέρα
«Όταν οι έννοιες της συλλογικότητας , της αλληλεγγύης και της στοιχειώδους ανθρωπιάς βρίσκουν την κατάλληλη αφορμή για να δράσουν», έγραψε στο Facebook ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης. Ο ίδιος μαζί με τον Αργύρη Ξάφη, τον Κωνσταντίνο Μπιμπή, τη Νατάσσα Εξηνταβελώνη και πολλούς ακόμα καλλιτέχνες είναι στην ομάδα οργάνωσης, συντονισμού και πρωτοβουλίας του “Support Art Workers”. Το ψήφισμα που δημιούργησαν έχει λάβει στο Avaaz έχει λάβει ήδη περισσότερες από 35.000 υπογραφές.
«Δε μπορώ να δεχτώ ότι οι καλλιτέχνες για άλλη μια φορά είναι «αόρατοι». Αντίθετα σήμερα κι αν δεν χρειάζονται στήριξη. Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα. Από την Κυβέρνηση. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Και για να μην παρεξηρηθώ οι καλλιτέχνες δεν είναι επαίτες. Ζητάνε τα αυτονόητα, τα απαραίτητα για να επιβιώσουν. Για να μπορέσουν να ξαναδημιουργήσουν. Χωρίς πολιτισμό ένα σημαντικό κομμάτι της ταυτότητας μας χάνεται. Ίσως το σημαντικότερο. Η εργασία μας είναι η ζωή μας. Η αξιοπρέπειά μας. Και ο κλάδος μας, τώρα που πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, κακά τα ψέμματα, μόνο με κρατική μέριμνα θα επιβιωσει. Για να υπάρξει η επόμενη μέρα… Η χώρα που γέννησε τις τέχνες δεν είναι δυνατόν να εξαφανίσει τους καλλιτέχνες της», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καρατζιάς στο Facebook.
Υπομονή, αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση, σύστησε η Αθηνά Μαξίμου ζητώντας κι εκείνη με τη σειρά της από όλους να υποστηρίξουν τους καλλιτέχνες.
«Ναι, χρειαζόμαστε υποστήριξη .Ειδικά όταν ο φόβος μας χαμογελάει κατάματα . Σε ποιο φόβο όμως δεν απάντησε ποτέ ο καλλιτέχνης; Όλα αλλάζουν κάθε στιγμή κι εμείς το ξέρουμε καλύτερα απο όλους. Άλλωστε ποτέ δεν νιώσαμε ασφαλείς, ούτε επιλέξαμε αυτό το δρόμο απο ανάγκη για ασφάλεια. Κάθε άλλο!Κάτι μεσα μου ειναι γεμάτο χαρά και λαχτάρα γι αυτα που πρόκειται να δημιουργηθούν. Για τους νέους δρόμους! Περιμενω σαν παιδι, να ανοίξει η νέα αυλαία και να δω τον καινούργιο μαγικό κόσμο που θα φτιάξουμε.Να δω όλους εμάς, να χαμογελάμε κουρασμένοι απο τη μάχη και νικητές! Οπως πάντα .Με Πίστη! Στο φως!», σημείωσε στο Instagram η Νάντια Κοντογεώργη.
«Θεωρώ αδιανόητο να μην υπάρχει πολιτιστική παραγωγή το καλοκαίρι, με την έννοια τη θεατρική, του χορού και της μουσικής. Θα ήταν τραγικό και πολύ κακό για όλους μας. Δεν μιλάω για τα οικονομικά των συναδέλφων και των συνεργατών, μιλάω γενικότερα. Θα το έβλεπα εφιαλτικό να μην υπάρχει παραγωγή το καλοκαίρι. Αλλά πρέπει να έχουμε με ένα τρόπο. Πρέπει κι εμείς να συμμετέχουμε στην προσπάθεια για τη δημόσια υγεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμμετέχουμε απόντες. Θα συμμετέχουμε παρόντες αλλά με κάποιους όρους και κάποιες προϋποθέσεις. Δεν μπορείς σε ένα θέατρο που έχει 2,000 θέσεις να βάλεις 2,000 θεατές, πρέπει να υπάρχει μία ποσόστωση, ένα τρόπος που θα μπαίνουν οι θεατές, να υπάρχουν προϋποθέσεις ασφαλείας», είπε στο Πρωινό ο Γιάννης Μπέζος.
Μιλώντας για την ανάγκη οικονομικής στήριξης από το κράτος ο Γιάννης Μπέζος σημείωσε: «Αυτό είναι πολύ γενικό. Δηλαδή τι να κάνει το κράτος; Να αρχίζει να δίνει χρήματα από εδώ και από εκεί; Με ποια λογική, με ποιες προϋποθέσεις θα χρηματοδοτήσει κάποιος κάποιον; Εγώ δεν λέω να μη βοηθηθούν όλοι, μακάρι! Πώς θα γίνει αυτό; Το θέμα είναι θα υπάρχουν οι χώροι για να γίνουν αυτές οι παραστάσεις; Εγώ δεν είμαι κατάλληλος να σας πω πώς θα γίνει αυτό. Μπορώ να σας πως μόνο ότι θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρξει δραστηριότητα καλοκαιρινή, με έναν διαφορετικό τρόπο. Το ότι πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση και βοήθεια και πώς θα γίνουν όλα αυτά, είναι δεδομένο. Το πώς θα εμφανιστούμε εμείς μετά είναι το ζητούμενο».
«Χθες, με το διάγγελμα που έκανε ο πρωθυπουργός, μίλησε για τους καλλιτέχνες γενικότερα, ότι η τέχνη θα πέσει για ύπνο για λίγο, εγώ αυτό κατάλαβα. Οπότε, νομίζω πως αυτό θα ήταν πολύ ωραίο να το ξανασκεφτούμε με κάποιο τρόπο, δεν ξέρω ποιος είναι ο τρόπος. Είναι πάρα πολλοί οι καλλιτέχνες, τραγουδιστές, ηθοποιοί, χορευτές, που δεν έχει μεριμνήσει κάποιος γι’ αυτούς το πώς θα περάσουν και πότε θα ανοίξουν τα θέατρα και πώς θα γίνουν συναυλίες. Είναι ηλεκτρολόγοι, είναι ηχολήπτες, είναι πολύς ο κόσμος. Θα ήταν πολύ ωραίο τώρα που έχουν μπει τα πράγματα σε μια σειρά και κάπως τα έχετε κουμαντάρει εκεί πάρα πολύ ωραία, συγχαρητήρια, λίγο να σκεφτείτε πώς θα μπορέσετε να ασχοληθείτε και με αυτή την ομάδα, που είναι πολύ σημαντική γιατί η τέχνη δεν πέφτει ποτέ και μόνο ανυψώνει. Σκεφτείτε το», είχε πει ο Νίκος Μουτσινάς ήδη εδώ και μέρες.
Το μήνυμα ανάγκης για τη στήριξη του καλλιτεχνικού κόσμου ήταν ηχηρό και στην δράση της 24 Media «Μουσικές Αγάπης» την περασμένη Πέμπτη. Δήμητρα Γαλάνη, Στέλιος Διονυσίου, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Χρήστος Νικολόπουλος και Άννα Βίσση, πέρα από τα υπέροχα κομμάτια που εκτέλεσαν, έστειλαν το μήνυμά τους στην κυβέρνηση αντιδρώντας στο γεγονός ότι παρ’ όλο που, όπως ανακοινώθηκε, ακυρώθηκαν οριστικά φέτος το καλοκαίρι, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όλες οι συναυλίες και τα θεάματα, δεν υπάρχει στον ορίζοντα καμία μέριμνα για το μέλλον τους.
«Αυτή τη στιγμή υποφέρουν όλοι οι άνθρωποι του θεάματος. Πρέπει οπωδήποτε να μεριμνήσει το κράτος για αυτούς. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει. Πρέπει να τους έχει στο νου του το κράτος», είπε η Δήμητρα Γαλάνη. «Έχουμε ανάγκη να πάμε στο μαγαζί αύριο να ψωνίσουμε, δεν έχουμε την πολυτέλεια να αντιμετωπίζουμε τη ζωή μας όπως ήταν πριν τον πόλεμο. Πρέπει να αποδείξουμε ότι από αυτό το ζόφο θα μείνει ένα ήθος ελληνικής βαθιάς σκέψης. Η πολιτεία οφείλει να σταθεί σε όσους δεν θα έχουν ούτε ένα ευρώ για να επιβιώσουν να τους φερθεί με αγάπη και στοργή όχι με αναλγησία», σημείωσε με τη σειρά του ο Γιώργος Νταλάρας.
«Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τους μουσικούς και τα παιδιά που είναι με χαμηλά μεροκάματα. Πρέπει να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη για να μπορέσουν να βγάλουν τα ως προς το ζην» ανέφερε ο Στέλιος Διονυσίου, ενώ ο Μίλτος Πασχαλίδης είπε: «Είμαστε ο μοναδικός κλάδος εμείς οι καλλιτέχνες που δεν έχουμε ένα έστω στοιχειώδες χρονοδιαγραμμα σχετικά με το πώς θα γυρίσουμε στη δουλειά μας. Για εμάς δεν υπάρχει κάποιος χρονικός χάρτης ακόμα. Μέχρι να υπάρχει θα βρίσκονται 120.000 οικογένειες σε αγωνία. Πίσω από όλους αυτούς υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που εργάζονται και δεν θα έχουν να φάνε τον άλλο μήνα. Ζητάμε από την κυβέρνηση να μη μας αντιμετωπίζει ως χομπίστες».
«Ζητάω από την κυβέρνηση να δώσει μία λύση ώστε να δουλέψουμε όλοι μας», ανέφερε η Άννα Βίσση. «Εμείς του μουσικού χώρου ηδη περνάμε μεγάλη κρίση, εδώ και πολλά χρόνια. Αυτόν τον καιρό όμως με την κρίση του ιού δεν γίνονται πια ούτε συναυλίες και ειναι αμφίβολο αν θα ανοίξουν οι χώροι διασκέδασης το χειμώνα. Είναι κάτι που συνέβη και δεν φανταζόταν κανείς νομίζω. Οπότε θα υποστούμε τις συνέπειες και ελπίζω να αντέξουμε όλοι μας», σημείωσε ο Χρήστος Νικολόπουλος.