ΓΛΥΚΑ

Συνταγή για αυθεντικό τιραμισού

shutterstock

Η προέλευση του τιραμισού βρίσκεται μεταξύ Friuli και Veneto. Η συνταγή του τιραμισού δεν εμφανίζεται στα βιβλία πριν από τη δεκαετία του '60. Το λεξικό της ιταλικής γλώσσας Sabatini Coletti κάνει την πρώτη αναφορά στο όνομά του το 1980.

Ο ειδικός οινογαστρονόμος Giuseppe Maffioli αναφέρει την προετοιμασία του γλυκού προς το τέλος της δεκαετίας του εξήντα, στο εστιατόριο «Alle Beccherie» στο Treviso, που διοικείται από την οικογένεια Campeol.

Ο Roberto Linguanotto αναφέρει ότι η πρώτη συνταγή προέρχεται από το «sbatudin», χτυπημένο μείγμα κρόκων αυγού με ζάχαρη, που χρησιμοποιείται συνήθως από αγροτικές οικογένειες ως τονωτικό, στην οποία προστέθηκε και το μασκαρπόνε.

Υλικά

40 (περίπου) μπισκότα σαβουαγιάρ

500 γρ. μασκαρπόνε

200 γρ. κρέμα γάλακτος

150 γρ. ζάχαρη

2 αβγά

4-5  φλ. εσπρέσο

κακάο

 

Εκτέλεση

Το πρώτο που θα κάνεις είναι να φτιάξεις τον καφέ και να τον αφήσεις να κρυώσει.

Στη συνέχεια χτυπάς την κρέμα γάλακτος στο μίξερ ώστε να γίνει σαντιγί και την αφήνεις στην άκρη.

Χτυπάς την ζάχαρη με τα αυγά κι όταν αφρατέψουν προσθέτεις το μασκαρπόνε.

Ενσωματώνεις τη σαντιγί στο μείγμα με απαλές κινήσεις.

Βουτάς στιγμιαία τα σαβουαγιάρ στον καφέ και τα στρώνεις στο σκεύος σου.

Απλώνεις τη μισή κρέμα και επαναλαμβάνεις άλλη μία στρώση σαβουαγιάρ.

Σειρά της υπόλοιπης κρέμας.

Το βάζεις στο ψυγείο για 3-4.

Πασπαλίζεις με κακάο και είναι έτοιμο.

Exit mobile version