ΓΛΥΚΟ

Συνταγή για καλοκαιρινή τάρτα tatin με βερίκοκα

Η tarte tatin φυσικά είναι ονειρεμένη όπως ακριβώς προορίζεται, δηλαδή με μήλα, αλλά είναι ωραία να πειραματιζόμαστε πότε-πότε, και ειδικά αφού το καλοκαίρι μας δίνει τόσα υπέροχα φρούτα σε αφθονία. Θεωρώ ότι τα βερίκοκα της ταιριάζουν άψογα και δίνουν και ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς μπορείτε να τα κόψετε στη μέση και να τα τοποθετήσετε στο σκεύος με τέτοιο τρόπο που, όταν η τάρτα αναποδογυρίσει, να μείνουν όμορφα τακτοποιημένα με τη στρογγυλή τους πλευρά να σας κοιτάζει.

Η τάρτα tatin είναι ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό, που μπορεί να σερβιριστεί και ως επιδόρπιο στο τέλος ενός χορταστικού καλοκαιρινού δείπνου στο μπαλκόνι, σερβιρισμένη μαζί με παγωτό, αλλά ταιριάζει ωραιότατα και με τον απογευματινό σας καφέ. Φυσικά αυτή εδώ είναι μια γρήγορη συνταγή, που δίνει ένα ρουστίκ αποτέλεσμα – όπως ακριβώς δημιουργήθηκε το 1880 από τις αδερφές Τατέν, ως ένα ατύχημα με ευτυχή κατάληξη, στο ξενοδοχείο τους στο Lamotte-Beuvron, νότια του Παρισιού. Εάν, όμως, επιθυμείτε ένα πιο άρτιο φινίρισμα, μπορείτε να τη φτιάξετε σε φόρμα – αλλά αυτό ας το αφήσουμε για την επόμενη φορά, με τα ωραία μήλα του φθινοπώρου.

Υλικά

(Για ένα τηγάνι ή ταψάκι διαμέτρου 20 εκ.)

1 φύλλο έτοιμης σφολιάτας

7-8 βερίκοκα

70 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

40 γρ βούτυρο, λιωμένο

 

Μέθοδος

Βγάλτε τη σφολιάτα από την κατάψυξη και αφήστε την επάνω στον πάγκο να ξεπαγώσει. Τοποθετήστε επάνω το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε (μαντεμένιο τηγάνι ή ταψάκι) και κόψτε έναν κύκλο περιμετρικά.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.

Βάλτε τη ζάχαρη στο τηγάνι και τοποθετήστε το επάνω στο μάτι, σε μέτρια φωτιά. Αφήστε ώσπου να γίνει καραμέλα.

Βγάλτε το από τη φωτιά και ανακατέψτε μέσα το βούτυρο, ώσπου το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

Κόψτε τα βερίκοκα στη μέση, αφαιρέστε το κουκούτσι και τοποθετήστε τα με τη στρογγυλή πλευρά προς τα κάτω.

Από πάνω, τοποθετήστε το φύλλο σφολιάτας, διπλώνοντας τις άκρες μέσα στο σκεύος.

Βάλτε το σκεύος στον φούρνο και ψήστε ώσπου η σφολιάτα να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα.

Βγάλτε την τάρτα από τον φούρνο και αφήστε να κρυώσει καλά. Τοποθετήστε ένα πιάτο επάνω στο σκεύος και αναποδογυρίστε την προσεκτικά.

Σερβίρετε την τάρτα σκέτη ή με παγωτό βανίλια.

*Η Madame Gâteaux – κατά κόσμον Καλλιόπη Αναγνωστή – είναι pastry chef με ειδίκευση στο afternoon tea.

 

Όταν δεν είναι χωμένη στην κουζίνα της ή δεν οργανώνει κάποιο vintage tea party, θα τη βρείτε σε κάποιο παλαιοπωλείο να αναζητεί τσαγιέρες για τη συλλογή της. Περισσότερες συνταγές της μπορείτε να βρείτε στο site της, το facebook και το instagram.

Exit mobile version