VEGAN

Συνταγή για vegan κέικ σοκολάτας και θα χάσεις τη μιλιά σου

Shutterstock

Μεγαλώσαμε με κέικ. Βανίλιας με εσάνς πορτοκαλιού, κέικ ανάμεικτα, κέικ καρότου, είτε κέικ με τρία είδη σοκολάτας τα οποία μας περίμεναν στον πάγκο της κουζίνας για να μας δώσουν αυτή τη γλύκα που αναζητούσαμε τα απογεύματα μετά το παιχνίδι ή ανάμεσα στο διάβασμα.

Ήταν αυτό το κέικ που έπαιρνες στο σχολείο για πρωινό, αυτό που έκοβες άτσαλα αφήνοντας ψίχουλα παντού,αυτό που σου άρεσε να βουτάς το δάχτυλο στη ζύμη και να τρως κρυφά από τη μαμά σου πριν ακόμα ψηθεί.

Ακόμα και σήμερα όμως το να επιστρέφεις σπίτι και να υπάρχει κέικ στην κουζίνα σε γεμίζει με μια ανεπανάληπτη ζεστασιά. Πώς μπορείς να έχεις αυτή την αίσθηση, αλλά παράλληλα να μην παραβείς τον κώδικα διατροφικής δεοντολογίας που ακολουθείς;

Αν ακολουθείς ένα πιο αυστηρό πρόγραμμα διατροφής που απαγορεύει ζωικά παράγωγα ή απλά θέλεις να έχεις κάτι γλυκό, αλλά χωρίς τα υλικά που το επιβαρύνουν θερμιδικά, το vegan σοκολατένιο κέικ έχει μια θέση και στη δική σου κουζίνα.

Φτιάχνεται σε στρώσεις με μια μους από αβοκάντο και μπανάνες που δίνει ακόμα περισσότερη γεύση στο αφράτο, πλούσιο σε γεύση, αλλά και θρεπτικό κέικ.

Τι θα χρειαστείς:

Για το κέικ

150 ml φυτικό λάδι (π.χ. σπορέλαιο ή καλαμποκέλαιο) +λίγες σταγόνες για να απλώσεις στο σκεύος μέσα στο οποίο θα το ψήσεις

400 ml γάλα καρύδας

1 κ.σ. μηλόξυδο

200 γρ. ζάχαρη άχνη

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

75 γρ. σκόνη κακάο

1 1/2 κ.γ. baking powder

1 κ.σ. απόσταγμα βανίλιας

1 πρέζα αλάτι

Για τη μους αβοκάντο, μπανάνα, κακάο

3 αβοκάντο, ώριμα και μέτρια σε μέγεθος

2 μικρές μπανάνες, ώριμες

100 γρ. σκόνη κακάο

7 κ.σ. σιρόπι σφένδαμου

2 βανίλιες σε σκόνη

75 ml γάλα καρύδας

Εκτέλεση:

1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνεις τη ζάχαρη άχνη, το αλεύρι, το κακάο, την μαγειρική σόδα και το αλάτι. Ανακατεύεις.

2. Ρίχνεις το μηλόξυδο, τη βανίλα και το λάδι μέσα στην κανάτα που έχεις βάλει το γάλα καρύδας και τα προσθέτεις όλα μαζί στο μείγμα με τα στερεά υλικά. Ανακατεύεις μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα.

3. Παίρνεις δύο στρογγυλά ταψιά (τα οποία έχεις λαδώσει και έχεις απλώσει μια λαδόκολλα) και ρίχνεις τη μισή ποσότητα της ζύμης του κέικ στο ένα και την άλλη μισή στο άλλο. Ψήνεις για 30-35 λεπτά στους 180 βαθμούς κελσίου. Αποσύρεις από το φούρνο και τα αφήνεις να κρυώσουν για περίπου 15 λεπτά.

4. Εν τω μεταξύ, όσο ψήνονται μπορείς να φτιάξεις τη μους. Ρίχνεις όλα τα υλικά για τη μους σε ένα μπλέντερ ή μίξερ και ανακατεύεις καλά.

5. Παίρνεις τις δυο στρογγυλές βάσεις κέικ. Μπορείς να χωρίσεις ώστε, τελικά, να προκύψουν 4 βάσεις. Μπορείς όμως να τις αφήσεις και ως έχουν. Τοποθετείς σε ένα πιάτο (ή στο σκεύος μέσα στο οποίο θα έχεις το κέικ σου) τη μια βάση και απλώνεις λίγη στρώση μους. Σκεπάζεις με τη δεύτερη στρώση και απλώνεις ξανά μους (και πάει λέγοντας αν τελικά κάνεις το κέικ σου τετράπατο).

6. Μπορείς να γαρνίρεις με βατόμουρα ή με ξηρούς καρπούς π.χ. ψιλοκομμένα φυστίκια Αιγίνης.

Exit mobile version