SHOPPING

Τα 10 βιβλία μαγειρικής που πρέπει να έχεις στην κουζίνα σου

Οι συνταγές μαγειρικής της μαμάς και της γιαγιάς είναι πολύτιμες. Μ' αυτές έκανες τα πρώτα σου βήματα στην κουζίνα, μ' αυτές πειραματίστηκες, μ' αυτές αισθάνθηκες περήφανη όταν έκανες το πρώτο επίσημο τραπέζι και, βέβαια, σ' αυτές θα ξαναγυρνάς πάντα.

Τα παρακάτω βιβλία μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής είναι απαραίτητα για την βιβλιοθήκη σου, όποια κι αν είναι η εμπειρία σου στην κουζίνα, όπως κι αν έχεις προσδιορίσει τις μαγειρικές και ζαχαροπλαστικές σου φιλοδοξίες.

Βέφα Αλεξιάδου – Ελληνική Κουζίνα

 

Η Βέφα Αλεξιάδου δεν είναι απλά η “εθνική μας μαγείρισσα”. Πρωτοπόρος στον τομέα της, προσάρμοσε τις κλασικές συνταγές της ελληνικής κουζίνας στη σύγχρονη πραγματικότητα, διατηρώντας ταυτόχρονα άρρηκτη τη σύνδεσή τους με την παράδοση. Η νέα έκδοση της Ελληνικής Κουζίνας περιλαμβάνει επιπλέον 75 συνταγές (συνολικά 375), από τα πιο απλά καθημερινά ορεκτικά ως τα πιο σύνθετα πιάτα που σερβίρονται σε γιορτινά τραπέζια.

Η συνοχή της συγγραφής του και η σταδιακή κλιμάκωση της δυσκολίας των συνταγών, των οποίων παρουσιάζεται και το στήσιμο στα πιάτα, μπορεί να βοηθήσει στην κουζίνα ακόμα και όποιον δεν γνωρίζει να βράζει ούτε αυγό.

Χρύσα Παραδείση – Μεγάλη Μαγειρική – Ζαχαροπλαστική, Ελληνική και Ξένη Κουζίνα

 

Σμυρνιά στην καταγωγή, η Χρύσα Παραδείση ήρθε στην Ελλάδα το 1922, κουβαλώντας μαζί της διαφορετικές γαστρονομικές “παραστάσεις” από αυτές του μέσου Έλληνα. Τα βιβλία της δεν παραθέτουν απλώς συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής των 50s και των 60s, αλλά παρέχουν πολύτιμα μαθήματα οικιακής οικονομίας και διαχείρισης της κουζίνας του σπιτιού, αντανακλώντας ταυτόχρονα μια κοσμοπολίτικη αύρα σε όλο το εύρος των συνταγών.

Εύη Βουτσινά: Μαγειρική για δύσκολους καιρούς, Πώς να τρώμε καλύτερα και να μην πετάμε τίποτα

Η αείμνηστη Εύη Βουτσινά άφησε έργο μοναδικής αξίας. Για πολλά χρόνια εξερευνούσε τους κρυμμένους θησαυρούς της ελληνικής κουζίνας και τους κατέγραφε σε εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία. Το συγκεκριμένο βιβλίο, παρότι είναι από τα τελευταία της, αποτελεί μια εξαιρετική εισαγωγή στο έργο της, συγκεντρώνοντας εύκολες συνταγές, συχνά με βάση υπολείμματα γευμάτων, που είναι ταυτόχρονα οικονομικές, χωρίς να στερούνται τίποτα σε γεύση και έμπνευση. Οι μικρές εισαγωγές κάθε συνταγής βάζουν τον αναγνώστη – μάγειρα στο πνεύμα της καθημερινής μαγειρικής που στην καρδιά της έχει το μέτρο. Οι συνταγές αντανακλούν αυτή την αντίληψή της, σύμφωνα με την οποία “το φαγητό πρέπει να ακολουθεί την αρμονία της συνύπαρξης, να σέβεται τον μόχθο”.

Βαγγέλης Δρίσκας, Αυτή είναι η κουζίνα μου

 

Στην Ελλάδα τους περισσότερους σεφ τους ανακαλύπτουμε μόλις εμφανιστούν στην τηλεόραση και συχνά αγνοούμε τη συνολική τους προσφορά στη γαστρονομία. Ο συγκεκριμένος οδηγός μαγειρικής περιλαμβάνει σχεδόν τετρακόσιες πρωτότυπες συνταγές που έχουν δημιουργηθεί με βάση το σύνολο της ελληνικής κουζίνας. Εκτός από κλασικά πιάτα, περιλαμβάνει πολλές ευφάνταστες προτάσεις, οι οποίες εκπαιδεύουν το μαγειρικό μας ένστικτο, ώστε να αποτολμήσουμε τα δικά μας γαστρονομικά πειράματα. Σε κάθε κεφάλαιο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, συμβουλές για την προετοιμασία των υλικών, όπως το κόψιμο των κρεάτων και το καθάρισμα των ψαριών, ενώ υπάρχει και σχετικό κεφάλαιο με συνταγές ζαχαροπλαστικής.

Νίκος και Μαρία Ψιλάκη, Κρητική παραδοσιακή κουζίνα

 

Η κρητική κουζίνα και διατροφή αποτελεί εδώ και δεκαετίες το αντικείμενο μελέτης της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, χάρη στην ισορροπία και τα ευεργετικά της αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία. Το συγκεκριμένο βιβλίο περιλαμβάνει πάνω από 500 συνταγές της κρητικής κουζίνας, απλές και πιο σύνθετες, οι οποίες αποτελούν μια εξαιρετική εισαγωγή στο κρητικό διατροφικό θαύμα.

Έφη Γρηγοριάδου, Εδεσματολόγιον Σμύρνης

 

Με το βιβλίο αυτό ταξιδεύεις στις γωνιές της Μικράς Ασίας κι ανακαλύπτεις, εκτός από τις γεύσεις, τα χρώματα και τα αρώματα μιας κουζίνας που καθόρισε σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Οι συνταγές του βιβλίου είναι αυθεντικές σμυρναίικες, ενώ η φωτογράφισή τους έχει πραγματοποιηθεί με σκεύη και κεντήματα που παραχωρήθηκαν για το σκοπό αυτό από κυρίες με καταγωγή τη Σμύρνη. Το ταξίδι στη γευσιγνωσία ολοκληρώνεται με την παράθεση πληθώρας λαογραφικών στοιχείων της περιοχής και της εποχής πριν την καταστροφή του 1922.

Rachel Khoo’s Kitchen Notebook

 

Το τελευταίο βιβλίο της βρετανίδας σεφ είναι καταρχάς ένα αισθητικό αριστούργημα. Σύγχρονο στο σχεδιασμό, έχει διακοσμηθεί με σκίτσα της ίδιας, ενώ το φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει τις συνταγές σού ανοίγει την διάθεση για μαγειρική και ζαχαροπλαστική, ακόμα και τις μέρες που βαριέσαι να βράσεις νερό για τσάι. Η ποικιλία των συνταγών της, που είναι εμπνευσμένες από διάφορες κουζίνες, οι οποίες κάνουν γαστρονομικό crossover στον ουρανίσκο μας, παρέχει υλικό για την προετοιμασία καθημερινού φαγητού με τρόπο έξω από τα συνηθισμένα, χωρίς να απαιτεί εξεζητημένες τεχνικές γνώσεις ή δυσεύρετα υλικά.

Το “prequel” του βιβλίου είναι η ομώνυμη μίνι σειρά μαγειρικής που προβλήθηκε στο BBC πριν λίγα χρόνια.

Dorie Greenspan – Baking Chez Moi

 

Ακόμα κι αν δεν σου αρέσει η γαλλική μαγειρική, αποκλείεται να μην αγαπάς τη γαλλική ζαχαροπλαστική. Το δέος που προκαλεί στον ερασιτέχνη ζαχαροπλάστη μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια αυτού του πολύτιμου βιβλίου ζαχαροπλαστικής της πολυβραβευμένης σεφ και συγγραφέα. Η Greenspan έχει συγκεντρώσει στο βιβλίο της από την πιο απλή και κλασική γαλλική συνταγή ζαχαροπλαστικής, όπως τα κεκάκια madeleines, μέχρι την πιο εξεζητημένη, αλλά εκτελέσιμη από όλους συνταγή τούρτας με τρεις διαφορετικές κρέμες πατισερί. Κάθε συνταγή συνοδεύεται από τη σχετική ιστορική της θεμελίωση και, συχνά, μια προσωπική της ιστορία, ενώ σε όλο το βιβλίο παρέχονται πολύτιμες γενικές γνώσεις ζαχαροπλαστικής, χάρη στις οποίες θα σταματήσεις να κάνεις πια λάθη στις συνταγές σου.

Yotam Ottolenghi – Plenty

 

Ο ισραηλινής καταγωγής Βρετανός σεφ και συγγραφέας έκανε πάταγο στην γαστρονομική κοινότητα το 2010, όταν εξέδωσε για πρώτη φορά το Plenty, ένα βιβλίο μαγειρικής με συνταγές χωρίς καθόλου κρέας και ψάρι, το οποίο όμως απευθύνεται εξίσου σε χορτοφάγους και μη. Το βιβλίο αποτελεί ουσιαστικά τη συλλογή των συνταγών που είχαν δημοσιευτεί στη στήλη του στο σαββατιάτικο περιοδικό του Guardian, The New Vegeterian. Υλικά της Μεσογείου, δυνατά αρώματα και πρωτότυποι συνδυασμοί τροφών καθιστούν αυτό το βιβλίο, που δίνει μια νέα «ανάγνωση» στη χρήση των λαχανικών στην κουζίνα, απαραίτητο τόσο για τις συνταγές όσο και για την θεμελίωσή τους στο χορτοφαγικό δόγμα ενός κρεατοφάγου.

Irma S. Rombauer, The Joy of Cooking

 

Η βίβλος της σύγχρονης αμερικανικής κουζίνας εκδόθηκε πρώτη φορά το 1931 από τη συγγραφέα Irma S. Rombauer, ερασιτέχνιδα μαγείρισσα, με βοήθεια της κόρης της, η οποία έκανε τα σχέδια που συνόδευαν τις συνταγές. Έκτοτε το βιβλίο εμπλουτίστηκε με συνταγές των απογόνων της συγγραφέως και σήμερα συνιστά ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία μαγειρικής που γράφτηκαν ποτέ. Η ποικιλία των συνταγών, οι πληροφορίες που περιλαμβάνουν σχετικά με τα πιάτα, τις τεχνικές, τα εργαλεία, καθώς και το στήσιμο ενός μενού, έχουν διδάξει σε εκατομμύρια ανθρώπους πώς να μαγειρεύουν. Μπορεί να μην μαγειρέψεις ποτέ κάτι αυτούσιο μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο (παρότι δεν έχεις κάποιο λόγο να μην το κάνεις, καθώς οι συνταγές εκτελούνται άψογα), ωστόσο μέσα του θα βρεις τις σωστές αναφορές για ό,τι ψάχνεις να μαγειρέψεις.

Exit mobile version