ΦΑΓΗΤΟ

2 ελληνικά πιάτα ανάμεσα στα 50 καλύτερα street food του κόσμου

iStock

Το Taste Atlas, ένας διαδικτυακός οδηγός για την παγκόσμια γαστρονομία, που επικεντρώνεται σε παραδοσιακά φαγητά και ποτά από διάφορες χώρες και περιοχές του κόσμου, έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα 50 καλύτερα πιάτα street food στον κόσμο. Ανάμεσα σε αυτά, βρίσκονται και 2 ελληνικά εδέσματα.

 

Το Taste Atlas που προσφέρει πληροφορίες για τα πιο χαρακτηριστικά και διάσημα πιάτα της κάθε κουζίνας, ενώ παρέχει χάρτες, αξιολογήσεις και κριτικές από χρήστες και ειδικούς, μοιράστηκε λοιπόν τη λίστα με τα 50 εκλεκτά street food παγκοσμίως που λατρεύουμε να τρώμε τόσο έξω όσο και στο σπίτι. Στην πρώτη 5άδα βρίσκονται τα εξής φαγητά:

  • Garantita, Αλγερία
  • Guotie, Κίνα
  • Siomay, Ινδονησία
  • Birria tacos (Quesabirria), Μεξικό
  • Parotta, Ινδία

2 θέσεις κατακτούν στη λίστα και 2 από τα πιο αγαπημένα και γνωστά εδέσματα της Ελλάδας. Φυσικά το κοντουσούβλι που κατακτά την 19η θέση και ο γύρος στην 23η θέση.

Κοντοσούβλι

iStock

«Το κοντοσούβλι είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που αποτελείται από μεγάλα κομμάτια χοιρινού κρέατος μαριναρισμένα σε μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών, στη συνέχεια σουβλισμένα και μαγειρεμένα αργά σε ψησταριά, σαν γύρο ή σουβλάκι. Η μαρινάδα περιέχει συστατικά όπως σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, πάπρικα, ελαιόλαδο, χυμός λεμονιού και κόκκινο κρασί. Μετά το μαρινάρισμα, το κρέας περνάει σε ένα μεγάλο σουβλάκι και ψήνεται σε ανοιχτή φωτιά, που έχει ως αποτέλεσμα την πλούσια και γευστική εξωτερική κρούστα με ζουμερό, τρυφερό εσωτερικό.

Το μαγειρεμένο κρέας σερβίρεται συνήθως σε χοντρές φέτες, συχνά συνοδεύεται από πίτα, σάλτσα τζατζίκι και χωριάτικη σαλάτα, μεταξύ άλλων πιθανών συνοδευτικών. Παραδοσιακά παρασκευαζόταν για το Πάσχα, αλλά σήμερα βρίσκεται στα μενού των ελληνικών εστιατορίων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου» γράφει το Taste Atlas.

Γύρος

iStock

«Ο γύρος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά πιάτα του δρόμου, που αποτελείται από κρέας όπως χοιρινό και κοτόπουλο (στην Ελλάδα) ή αρνί και μοσχάρι (δημοφιλή σε άλλες χώρες), το οποίο ψήνεται σε κάθετο σουβλί. Το κρέας κόβεται σε λεπτές φέτες και συνήθως τοποθετείται σε πίτα μαζί με σάλτσες όπως το τζατζίκι και λαχανικά όπως ντομάτες, κρεμμύδια, μαρούλι και αγγούρια.

Ο γύρος προέρχεται από την ελληνική λέξη “γυρίζω”, που σημαίνει να γυρίζει, αναφερόμενος στο συνεχώς περιστρεφόμενο κάθετο σουβλί πάνω στο οποίο ψήνεται το κρέας. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο γύρος προήλθε κατά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν οι στρατιώτες του έβαζαν το κρέας στα σπαθιά τους και το ψήναν πάνω στη φωτιά.

Άλλοι ισχυρίζονται ότι ο γύρος εισήχθη στην Ελλάδα το 1922, με τους πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Πολλοί από τους πρόσφυγες έγιναν έμποροι και άνοιξαν καταστήματα με μικρές τρύπες στον τοίχο, όπου πουλούσαν γύρο. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο γύρος απέκτησε δημοτικότητα και εξαπλώθηκε στην Ευρώπη, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα, ο γύρος είναι γνωστός ως ένα από τα πιο δημοφιλή είδη street food παγκοσμίως» αναφέρει το Taste Atlas.

Τα ελληνικά πιάτα που περιλαμβάνονται στα 100 καλύτερα street food του κόσμου

  • Κοντοσούβλι στη 19η θέση,
  • Γύρος στην 23 θέση,
  • Σουβλάκι στην 56η θέση,
  • Κοκορέτσι στη 97η θέση.

Πιο κάτω βρίσκονται και άλλα ελληνικά street food, όπως η σπανακόπιτα (120ή θέση), το κουλούρι Θεσσαλονίκης (224η θέση) και η κρεατόπιτα (230ή θέση).