TIPS

Τα 2 μεγάλα λάθη που κάνεις με το ωμό κοτόπουλο

Αγαπημένη τροφή, θρεπτική και νόστιμη ταυτόχρονα, από εκείνες που φτιάχνονται με χίλιους δυο τρόπους και, πάνω απ' όλα, εύκολα. Δεν ξέρεις τι να μαγειρέψεις; ξεπαγώνεις ένα φιλέτο κοτόπουλο, το βάζεις στο grill και όλοι ευχαριστημένοι. Αλλά πριν το ρίξεις στη σχάρα, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα, γιατί το κοτόπουλο πάνω απ' όλα είναι μια πολύ ιδιαίτερη τροφή.

Το πλένεις

Κι όμως, το ωμό κοτόπουλο δεν απαιτεί πλύσιμο. Το νερό δεν ξεπλένει τον κίνδυνο της σαλμονέλας, ίσα ίσα, το γεγονός ότι θα το ακουμπήσεις στον πάγκο και θα το πλύνεις αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς των βακτηρίων στις επιφάνειες με τις οποίες θα έρθει σε επαφή, και άρα μεγαλώνει την πιθανότητα σαλμονέλας στην περίπτωση που δεν καθαρίσεις πραγματικά καλά την κουζίνα. Ό,τι έρθει σε επαφή με το ωμό κοτόπουλο, από το ξύλο κοπής, το μαχαίρι, το σκεύος μέχρι τα γάντια, πρέπει να πλυθεί πολύ καλά με σαπούνι και άρα να απολυμανθεί πριν χρησιμοποιηθεί εκ νέου. Το ίδιο ισχύει και για τα χέρια σου φυσικά, αν και καλό θα ήταν να φοράς γάντια μιας χρήσεως. Γερό πλύσιμο πριν αγγίξεις το οτιδήποτε άλλο.

Το αφήνεις εκτός ψυγείου

Πριν φύγεις από το σπίτι το πρωί, βγάζεις το κοτόπουλο από την κατάψυξη και το παρατάς στον πάγκο ώστε να ξεπαγώσει και να είναι έτοιμο όταν θα επιστρέψεις. Πολύ πρακτικό, αλλά όχι πάντα ασφαλές. Γιατί άν σκοπεύεις να γυρίσεις στο σπίτι το βράδυ, αυτό σημαίνει πως θα ‘χεις αφήσει το κοτόπουλο εκτός ψυγείου για 10, 12, 14 ώρες. Κι όχι μόνο αυτό, το κοτόπουλο, καθώς ξεπαγώνει, διαρρέει διάφορα υγρά, τα οποία, αν δεν το έχεις τοποθετήσει σε βαθύ μπολ, μπορούν να πάνε παντού, να στεγνώσουν, κι όταν γυρίσεις εσύ να μην δεις απολύτως τίποτα. Όλο το παραπάνω σκηνικό είναι συνώνυμο με αναρίθμητα βακτήρια ολούθε. Ο πιο ασφαλής τρόπος να ξεπαγώσεις το κοτόπουλο είναι να το βάλεις στη συντήρηση του ψυγείου για 1-2 μέρες, χωρίς να το βγάλεις από την καλά κλεισμένη συσκευασία του και πάντα πάνω σε πιάτο ή ανοιχτό τάπερ.

Exit mobile version