EUROVISION

Τα 20 πράγματα που δεν ήξερες για την Eurovision

Το συγκρότημα Argo και το τραγούδι τους Utopia Land δεν κατάφεραν να προκριθούν στον τελικό της 61ης Eurovision, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 14 Μαΐου στη Στοκχόλμη. Για πρώτη φορά μετά το 1974 η Ελλάδα και, για την ακρίβεια, η ΕΡΤ, δεν θα εκπροσωπηθεί στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού.

Ανεξαρτήτως της ελληνικής απουσίας από τον τελικό της διοργάνωσης, το βράδυ του Σαββάτου σίγουρα θα καθίσεις μπροστά στην τηλεόραση – με το Twitter ανοιχτό – για να παρακολουθήσεις και να σχολιάσεις τον τελικό μιας διοργάνωσης που δεν απογοητεύει ποτέ από άποψης θεάματος.

Μέχρι τότε, τσέκαρε τα 20 πράγματα που δεν ήξερες για τον θεσμό της Eurovision.

Η ιστορία

1. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Λουγκάνο της Ελβετίας το 1956, με τη συμμετοχή μόλις 7 Ευρωπαϊκών χωρών. Αρχικός σκοπός της διοργάνωσης ήταν η προώθηση των διακρατικών σχέσεων και της φιλίας των ευρωπαϊκών λαών μέσω της μουσικής. Σήμερα συμμετέχουν στον διαγωνισμό 40 χώρες, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκών συνόρων (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Ισραήλ). Στον τελικό συμμετέχουν μόνο οι 26 από αυτές.

2. Έξι χώρες έχουν πάντοτε εξασφαλισμένη τη θέση τους στον τελικό της διοργάνωσης, ό,τι κι αν συμβεί: η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία και, βέβαια, η νικήτρια χώρα κάθε προηγούμενης χρονιάς.

3. Οι περισσότερες νίκες του θεσμού, 7 στο σύνολο, ανήκουν στην Ιρλανδία, η οποία μας έχει χαρίσει, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, υπέροχες μπαλάντες, όπως το Hold me Now του Johnny Logan (συμμετοχή του 1987). Ακολουθούν η Σουηδία με 6 νίκες, και το Λουξεμβούργο, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία με 5 νίκες κάθε μία.

Τα διαδικαστικά

1. Τα τραγούδια μπορούν να έχουν διάρκεια ως 3 λεπτά. Στη σκηνή επιτρέπονται μέχρι 6 άτομα. Τα φωνητικά είναι live και η μουσική playback. Παλιότερα υπήρχαν ορχήστρες που ερμήνευαν ζωντανά τα τραγούδια, ενώ κάθε χώρα είχε τον δικό της μαέστρο. Απαγορεύονται στη σκηνή τα ζώα.

2. Οι τηλεθεατές ξεκίνησαν να ψηφίζουν στον διαγωνισμό σταδιακά από το 1997. Μέχρι τότε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού καθοριζόταν αποκλειστικά από τις ψήφους των εθνικών αντιπροσωπειών.

3. Το 1969 νίκησαν τέσσερις από τις διαγωνιζόμενες: Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Ισπανία και Γαλλία. Μέχρι τότε δεν υπήρχε ειδική διαδικασία καθορισμού νικήτριας χώρας σε περίπτωση ισοψηφίας. Ως διαμαρτυρία, την επόμενη χρονιά αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό η Αυστρία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Πορτογαλία.

4. Στην περίπτωση ισοβαθμίας κερδίζει το τραγούδι που έλαβε ψήφους από τις περισσότερες χώρες.

5. Η πρώτη διοργάνωση του διαγωνισμού εκτός Ευρώπης πραγματοποιήθηκε το 1979 στην Ιερουσαλήμ.

Τα στατιστικά

1. Η γυναικεία παρουσία είναι εξαιρετικά έντονη και στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. 25 φορές στην ιστορία του θεσμού έχει νικήσει σόλο καλλιτέχνης. Οι 18 ήταν γυναίκες και μόνο οι 7 άντρες.

2. Τα περισσότερα τραγούδια που κέρδισαν (συνολικά 26 φορές) έχουν ερμηνευθεί στα αγγλικά. Τραγούδια στη γαλλική γλώσσα έχουν σημειώσει 14 νίκες, ενώ από 3 φορές έχουν νικήσει τραγούδια στα Ολλανδικά και τα Εβραϊκά.

3. Η πιο άτυχη χώρα του θεσμού είναι η Νορβηγία, η οποία έχει μεν κερδίσει 3 φορές, αλλά έχει τερματίσει 11 φορές τελευταία, με την πιο πρόσφατη το 2012.

4. Το πιο επιτυχημένο τραγούδι του διαγωνισμού είναι το Waterloo των ABBA, που κέρδισε τον διαγωνισμό το 1974. Το τραγούδι με τις περισσότερες διασκευές (μεταξύ άλλων και από τον David Bowie) είναι το Nel Blu Di Pinto Di Blu του Domenico Mudugno, με το οποίο συμμετείχε στον διαγωνισμό η Ιταλία το 1958.

Οι ελληνικές συμμετοχές

1. Το 1986, παρότι είχε επιλεγεί η Πωλίνα να εκπροσωπήσει την χώρα, τελευταία στιγμή η συμμετοχή αποσύρθηκε, χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη διευκρίνιση. Αργότερα έγινε γνωστό ότι δεν πήγαμε στον διαγωνισμό, διότι ο τελικός διεξαγόταν Μεγάλο Σάββατο!

2. Το 1993 την Ελλάδα εκπροσώπησε η Καίτη Γαρμπή με το τραγούδι «Ελλάδα, χώρα του φωτός». Η συμμετοχή της άφησε ιστορία για δυο λόγους. Ο πρώτος ήταν το τιρκουάζ φόρεμά της, σε σχέδιο της Σήλιας Κριθαριώτη, που, με τα τολμηρά πλαϊνά του κοψίματα, αναδείκνυε μοναδικά τα πόδια της τραγουδίστριας. Ο δεύτερος ήταν το μεγαλύτερο σε διάρκεια κοντινό πλάνο στην ιστορία του διαγωνισμού, που διήρκεσε 43 δευτερόλεπτα. Οι φήμες λένε ότι ο σκηνοθέτης μαγεύτηκε από την ομορφιά της τραγουδίστριας και έτσι επέλεξε να την αναδείξει σε όλη την Ευρώπη! Για του λόγου το αληθές, δείτε το βίντεο!

3. Η χειρότερη θέση της Ελλάδας ήταν η 20η, το 1998, όπου την χώρα εκπροσώπησαν η Διονυσία Καρόκη και το συγκρότημα “Θάλασσα” με το τραγούδι “Μια μικρή ευαισθησία”. Το τραγούδι πήρε μόνο 12 βαθμούς, φυσικά από την Κύπρο.

4. Το 2004 η ΕΡΤ διεξήγαγε διαγωνισμό ανάδειξης του εκπροσώπου της στην Eurovision, υπό μορφή reality show, με τίτλο Eurostar. Τον διαγωνισμό κέρδισε ο Απόστολος Ψυχράμης, αδερφός της Αντιγόνης Ψυχράμη. Τελικά, την χώρα εκποσώπησε ο Σάκης Ρουβάς με το τραγούδι “Shake It”, όπου ο Απόστολος Ψυχράμης συμμετείχε απλώς κάνοντας φωνητικά.

5. Τις περισσότερες “έμμεσες” ελληνικές συμμετοχές έχει το Λουξεμβούργο, καθώς έχει εκπροσωπηθεί 3 φορές από Ελληνίδες τραγουδίστριες και συγκεκριμένα από τη Νάνα Μούσχουρη το 1963 με το τραγούδι À force de prier και από τη Βίκυ Λέανδρος, αρχικά το 1967 με το τραγούδι L’ amour est bleu και έπειτα το 1972 με το Après toi.

6. Η Άννα Βίσση εκπροσώπησε το 1982 την Κύπρο με το τραγούδι «Μόνο η Αγάπη» και 24 ολόκληρα χρόνια μετά, την Ελλάδα με το τραγούδι «Everything».

7. Ο Λούκας Γιώργας και ο Stereo Mike εκπροσώπησαν την Ελλάδα στον διαγωνισμό το 2011 με το τραγούδι «Watch My Dance», που ήταν συνδυασμός ζεϊμπέκικου και χιπ χοπ. Τα βήματα του ζεϊμπέκικου έδειξε στον Γιώρκα ο αείμνηστος Δημήτρης Μητροπάνος.

8. Το τραγούδι My Number One, σε ερμηνεία της Έλενας Παπαρίζου, που κέρδισε τον διαγωνισμό το 2005, ψηφίστηκε την επόμενη χρονιά στο επετειακό σόου για τα 50 χρόνια του θεσμού ως το 4 καλύτερο τραγούδι όλων των εποχών, με πρώτο το Waterloo των Abba.

Exit mobile version