Τα Μικρά Όμορφα Πράγματα είναι ό,τι χρειάζεσαι ως προετοιμασία για το 2023
- 20 ΔΕΚ 2022
Η Αμερικανίδα συγγραφέας Cheryl Strayed δεν σου λέει πώς να ζήσεις τη ζωή σου. Σου θυμίζει τι είναι ζωή. Και πως τελικά, είμαστε όλοι άνθρωποι· με τα καλά μας και τα κακά μας.
Όταν ένα βιβλίο «πιάνει» μια από τις κορυφαίες θέσεις στη λίστα New York Times Best Seller, γίνεται θεατρική παράσταση και ‘περνάει’ και στη μικρή οθόνη (το Hulu έχει αναλάβει αυτήν τη μεταφορά που προγραμματίζεται για το 2023), ξέρεις πως κάτι έχει πάει πάρα πολύ καλά. Και ότι αξίζει το χρόνο σου.
Πώς τα κατάφερε όλα αυτά η Αμερικανίδα συγγραφέας, Cheryl Strayed με το “Μικρά Όμορφα Πράγματα”; Ήταν ο εαυτός της. Για την ακρίβεια, αρχικά ήταν η “Dear Sugar”, υπογραφή που χρησιμοποιούσε για στήλη στο διαδικτυακό λογοτεχνικό περιοδικό The Rumpus, με συμβουλές προς όποιον της ζητούσε -ανώνυμα- μια χείρα βοηθείας σε εκκλήσεις για βοήθεια.
Η οδηγία της προς το κοινό ήταν «γράψτε σαν motherf*cker. Να είστε αρκετά γενναίοι, για να ραγίσετε τη δική σας καρδιά. Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας».
‘Ηταν κάτι που είχε κάνει η ίδια από τις πρώτες της δουλειές (Washington Post Magazine, The New York Times Magazine, Vogue κα), οι οποίες εκτιμήθηκαν στο βαθμό που βραβεύτηκε πολλάκις. Το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο “Άγρια” επίσης ‘βασίστηκε’ στις εμπειρίες της. Όταν το αποθέωσε η Oprah Winfrey ‘έπιασε’ την κορυφή στο New York Times Best Seller, όπου έμεινε για επτά συνεχόμενες εβδομάδες, πριν μεταφραστεί σε 37 γλώσσες και γίνει επιτυχία όπου και αν ‘ταξίδεψε’.
Μετά το πήρε η Reese Witherspoon και το έκανε ταινία. To «Να είσαι γενναία» ακολούθησε ως συλλογή σκέψεων και αφορισμών, για το προσωπικό ταξίδι του καθενός μας, τη μεταμόρφωσε που ζούμε στο διάβα και τη θεραπευτική δύναμη της φύσης. Το μήνυμα ήταν πως χρειάζεται θάρρος και τόλμη για να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και να τον σεβόμαστε σε κάθε απόφαση.
«Το WTF είναι η ζωή σου. Αντίδρασε»
Στην πρώτη τεράστια επιτυχία της, το «Μικρά Όμορφα Πράγματα» η Strayed διάλεξε κάποια από τα μηνύματα που της έστειλαν, όταν για δυο χρόνια άκουγε -αμισθί- ως «Dear Sugar» όποιον είχε ανάγκη από ένα αυτί και μια αλήθεια.
Το 2012 έκλεισε αυτόν τον κύκλο. Λίγους μήνες μετά, κυκλοφόρησε το Μικρά Όμορφα Πράγματα. Τότε αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του ανθρώπου που είχε δώσει την αφοπλιστική απάντηση, η οποία είχε γίνει viral.
Αναγνώστης της στήλης της, είχε στείλει “WTF? WTF? WTF? Κάνω αυτήν την ερώτηση, καθώς ισχύει για όλα, κάθε μέρα”.
Η Strayed πρώτα ‘απογυμνώθηκε’ και μετά αποστόμωσε.
Του έγραψε για τη σεξουαλική της κακοποίηση από τον πατέρα του πατέρα της -ξεκίνησε όταν εκείνη ήταν 3 χρόνων-, τον εθισμό στην ηρωίνη, την έκτρωση που είχε κάνει και τον θάνατο της μητέρας της -ήταν 20 και τη διέλυσε συναισθηματικά.
«Αυτά τα σκατά είχαν συμβεί. Τα σκατά ήταν δικά μου. Και τα σκατά είναι επίσης δικά σου, αγαπητέ Τι σκατά. Το ερώτημα δεν ισχύει για “τα πάντα, κάθε μέρα”. Αν ναι, τότε σπαταλάς τη ζωή σου. Αν ναι, τότε είσαι ένας δειλός τεμπέλης και δεν είσαι ένας δειλός τεμπέλης».
Ολοκλήρωσε ως εξής:
«Κάνε καλύτερες ερωτήσεις, γλύκα. Αυτά τα σκατά είναι η ζωή σου. Αντίδρασε».
Στις σελίδες του βιβλίου θα πιάσεις τον εαυτό σου να γελάει, να θυμώνει, να απελπίζεται και να αισιοδοξεί, όπως θα διαβάζεις τη συλλογή με τις στήλες που επέλεξε η συγγραφέας. Τα ταίριαξε με δοκίμια που δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ στο “Dear Sugar”, με μύχιες σκέψεις που αποφάσισε να μοιραστεί.
Ανταποκρίνεται σε όσους της ‘χτυπούν’ την πόρτα, με απαράμιλλη ευθύτητα και ειλικρίνεια και την ενσυναίσθηση του ανθρώπου που δεν έχει περάσει εύκολα στη ζωή του, όπως χειρίζεται πάσης φύσεως άγχη.
Όπως;
Το πώς μπορεί να κάνει κάποιος τους άλλους να τον αγαπήσουν. Απαντά «δεν μπορείς να πείσεις τους ανθρώπους να σε αγαπήσουν. Αυτός είναι απόλυτος κανόνας. Κανένας δεν θα σου δώσει ποτέ αγάπη επειδή το θέλεις εσύ».
«Η αληθινή αγάπη κινείται ελεύθερα και προς τις δύο κατευθύνσεις. Μην ξοδέψεις το χρόνο σου σε οτιδήποτε άλλο».
Στην ερώτηση διαδικτυακού της ‘φίλου’ για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να πει στη σύντροφο του πως την αγαπά, εξηγεί «όταν πιστεύεις ότι την αγαπάς».
Πέραν των θεμάτων καρδιάς, διαχειρίζεται και ζητήματα όπως ποιο είναι το νόημα της ύπαρξης όταν ένας γονιός χάνει το παιδί του -πώς μπορεί να συνεχίσει-, την απόφαση κάποιου να κάνει «ευτυχισμένα οικογενειακά Χριστούγεννα», μαζί με τον ναρκομανή αδελφό του -ο οποίος στο παρελθόν είχε προσπαθήσει να χτυπήσει τους γονείς τους- και το δίλημμα ενός ομοφυλόφιλου νέου για το αν πρέπει να αποκαλύψει ποιος είναι.
«Υπάρχει ένας κόσμος εκεί έξω που θα σε αγαπήσει γι’ αυτό που είσαι. Μία ολόκληρη, ζωντανή, κατεστραμμένη, χαρούμενη, αντικρουόμενη, χαρωπή και καταθλιπτική μάζα ανθρώπων που θα πουν: Είσαι γκέι; Και λοιπόν; Σε θέλουμε μαζί μας».
Στις περισσότερες από τις ιστορίες που μοιράζεται στο «Μικρά Όμορφα Πράγματα» ‘δίνει’ κάτι από τον εαυτό της. Όταν δεν έχει ιδία εμπειρία, προτάσσει την ανθρωπιά, σε συνδυασμό με το ρεαλισμό, χωρίς να γίνεται κυνική. Και αυτό από μόνο του είναι επιτυχία. Ακολουθεί ένα παράδειγμα:
«Η τελευταία λέξη που μου είπε η μητέρα μου ήταν “αγαπώ”. Ήταν τόσο άρρωστη και αδύναμη και τα είχε τόσο χαμένα που ούτε το “σε” δεν κατάφερε να πει. Δεν είχε σημασία. Αυτή η μικρή λεξούλα έχει τη δύναμη να σταθεί από μόνη της»
Θα μπορούσες να πεις πως το «Μικρά Όμορφα Πράγματα» είναι ένα πορτραίτο της, με μπόλικη σοφία -από αυτήν που ξέρει να προσφέρει διάχυτα η ζωή μέσα από προκλήσεις- και γενναία δόση αγάπης. Δεν χρυσώνει το χάπι κανενός. Σέβεται ωστόσο, τους πάντες και ξέρει πως όλοι μπορούμε να βρεθούμε στη θέση τους.
Δεν ‘πουλάει’ συναισθήματα. Μεταφέρει μόνο αυτά που νιώθει, με ακρίβεια και αυθεντικότητα, τονίζοντας πως στο τέλος της ημέρας όλοι είμαστε άνθρωποι. Με τα καλά μας και τα κακά μας.
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο που έκανε σε έναν πατέρα τεσσάρων παιδιών, εθισμένο στα παυσίπονα και προ της πτώχευσης της επιχείρησης του, ο οποίος αισθανόταν απέραντη ντροπή.
«Δεν έχω βρεθεί ποτέ σε ταπεινωτική θέση όπου δεν σοκαρίστηκα από όλους τους «φυσιολογικούς» ανθρώπους που ήταν στην ίδια ταπεινωτική θέση. Οι άνθρωποι είναι όμορφα ατελείς και περίπλοκοι. Είμαστε καυλωμένοι, καλοπερασάκηδες, εγωμανείς, ναρκομανείς, λεχρίτες, μεταξύ άλλων, πιο ευγενών, πραγμάτων».
Και να θυμάσαι.
«Τα περισσότερα πράγματα στο τέλος θα πάνε καλά. Όχι όμως, όλα. Μερικές φορές θα αγωνιστείς τίμια και θα χάσεις. Άλλες θα ‘κρατήσεις’ γερά, ώσπου θα αντιληφθείς ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψεις. Αποδέξου το».
Γιατί πάντα η ζωή είναι μπροστά.