LIFE

Τα μυστικά για να διατηρήσεις φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά σου

Η εβδομαδιαία επίσκεψη στην λαϊκή της γειτονιάς είναι ίσως μια από τις πιο αγαπημένες μου συνήθειες- μάλιστα ορισμένες φορές απολαμβάνω πολύ περισσότερο τη βόλτα και το ψάξιμο στους πάγκους με τα λαχανικά από το ψάξιμο για το ιδανικό τζιν. (ορίστε, το είπα).

Ναι, το ξέρω ότι μπορεί να σου ακούγεται τρελό αλλά όταν βλέπω τα φρέσκα και πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά αυτόματα φαντάζομαι πεντανόστιμες σαλάτες και μυρωδάτες βελουτέ σούπες, με αποτέλεσμα να κουβαλάω στο σπίτι πολλές περισσότερες σακούλες από ό,τι θα έπρεπε.

#laiki_piges

A photo posted by νάθυ (@nan8iela8keto) on

Αυτό φυσικά δεν είναι απαραίτητα κακό, γιατί στην τελική γεμίζω το ψυγείο μου με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, που είναι απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή. Μεταξύ μας όμως, τις περισσότερες φορές ο κάδος σκουπιδιών γεμίζει μαραμένα μαρούλια και κολοκυθάκια που μοιάζουν να έχουν περάσει από πόλεμο. Και δεν είμαι η μόνη που το έχει κάνει αυτό.

Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε πριν χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Arizona, μία μέση οικογένεια στην Αμερική πετάει σχεδόν 230 κιλά τρόφιμα το χρόνο (αξίας γύρω στα 600 δολάρια), ενώ οι καταναλωτές των αναπτυγμένων και βιομηχανικών χωρών πετάνε σχεδόν την ίδια ποσότητα φαγητού με αυτή που παράγεται το χρόνο στην υποσαχάρια Αφρική- ΤΟ ΧΡΟΝΟ! Τρελό έτσι;

Όταν λοιπόν πετάς το χαλασμένο μαρούλι ή τα μουχλιασμένα φρούτα δεν χάνεις μόνο χρήσιμα υλικά για μαγείρεμα, χάνεις χρήματα και κυρίως επιβαρύνεις το περιβάλλον. Όλο αυτό μας οδηγεί στην απλή ερώτηση:

Πώς μπορείς να διατηρήσεις φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά σου;

Αρχικά πρέπει να κατανοήσεις τις ανάγκες του κάθε φρούτου και λαχανικού που αγοράζεις ώστε να βρεις τον ιδανικό τρόπο αποθήκευσής του. Το ήξερες ότι μερικά φρούτα εκπέμπουν αιθυλένιο, ένα άοσμο, άχρωμο αέριο που επιταχύνει την ωρίμανση; Αν π.χ βάλεις το σπανάκι στον ίδιο κάδο με τα μήλα, θα δεις ότι τα χόρτα θα κιτρινίσουν και θα χαλάσουν σε μόλις μια- δυο μέρες. Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι διατηρείς σε ξεχωριστά σημεία τα τρόφιμα που εκπέμπουν αιθυλένιο από εκείνα που είναι ευαίσθητα σε αυτό.

Ο καλύτερος τρόπος πάντως για να επιμηκύνεις τη διάρκεια ζωής τους είναι η χρήση χαμηλών θερμοκρασιών ώστε να επιβραδύνεις τη διαδικασία ‘αναπνοής’ των φρούτων και των λαχανικών. Γενικότερα να θυμάσαι πως όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία τόσο αυξάνεται ο ρυθμός της ‘άναπνοής’, για αυτό και τα ψυγεία παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρησή τους.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι αν διακόψεις αυτή τη διαδικασία θα έχεις ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, για αυτό και χρειάζεσαι ένα ψυγείο που να ελέγχει αποτελεσματικά την ισχύ της ψύξης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο 4- πορτος total no- frost ψυγειοκαταψύκτης της LG, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με την τεχνολογία NatureFresh για τη διατήρηση της φρεσκάδας των τροφίμων, κάνοντας εύκολη την καθημερινή και υγιεινή διατροφή ενώ παράλληλα μας προσφέρει #MeresGematesEnergeia.

Τι είναι όμως η Τεχνολογία NatureFresh;

Οι νέοι ψυγειοκαταψύκτες της LG διαθέτους 3 λειτουργίες για να διατηρούνται τα τρόφιμα φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα: το FRESH Balancer, το FRESH Converter και τη NatureFRESH  ψύξη.

1. Το συρτάρι FRESH Balancer είναι εξοπλισμένο με ένα απλό διακόπτη που ρυθμίζει τη βέλτιστη υγρασία για την αποθήκευση των φρούτων και των λαχανικών ώστε να παραμείνουν φρέσκα για μεγαλύτερο διάστημα.

2. Το συρτάρι FRESH Converter επιτρέπει την επιλογή της σωστής θερμοκρασίας όταν ο χρήστης αποθηκεύει κρέας, ψάρι ή λαχανικά και

3. Το σύστημα ψύξης NatureFRESH, το οποίο κυκλοφορεί τον ψυχρό αέρα χρησιμοποιώντας πολλαπλούς αεραγωγούς για την ομοιόμορφη ψύξη του εσωτερικού χώρου.

Επιπρόσθετα το γεγονός ότι είναι door-in-door σου προσφέρει εύκολη πρόσβαση στα τρόφιμα, που αποθηκεύεις στα προαναφερθέντα ειδικά σχεδιασμένα ράφια, με αποτέλεσμα να μην στριμώχνεις τα προϊόντα αλλά και έως και 47% λιγότερη απώλεια ψυχρού αέρα- γιατί αν μη τι άλλο θέλεις να κάνεις και οικονομία στο ρεύμα.

Και επειδή οι λίστες είναι ο καλύτερος τρόπος για να απομνημονεύσεις κάτι, παρακάτω θα βρεις μερικά tips που θα παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των λαχανικών και των φρούτων.

1. Πέτα αμέσως το μήλο που έχει αρχίσει να μουχλιάζει, καθώς η μούχλα απλώνεται πολύ εύκολα στα υπόλοιπα φρούτα και θα σου χαλάσουν όλα.

2. Μην κόβεις τα μαρούλια (ή οποιαδήποτε άλλα πράσινα λαχανικά) για να τα βάλεις σε μπολ στο ψυγείο. Το κόψιμο προκαλεί σπασίματα των αγγείων του φύλλου ενώ αυξάνονται οι δίοδοι μέσω των οποίων εκτίθεται στον αέρα και τους μικροοργανισμούς που τα σαπίζουν. Αν το κάνεις, προτίμησε ένα κεραμικό μαχαίρι, που δεν οξειδώνει τόσο έντονα τα λαχανικά όπως το μεταλλικό.

3. Μην βάζεις στο ψυγείο τις μπανάνες, τις ολόκληρες ντομάτες, τις πατάτες και τα κρεμμύδια. Διατήρησέ τα σε δροσερά και σκιερά μέρη στην κουζίνα σου για να έχουν καλύτερη γεύση και άρωμα.

4. Όταν πηγαίνεις σούπερ μάρκετ, ψώνισε στο τέλος τα λαχανικά και τα φρούτα σου, ώστε να μην χάσουν τη φρεσκάδα τους μέχρι να επιστρέψεις σπίτι και φρόντισε να τα τοποθεήσεις στα κατάλληλα σημεία του ψυγείου (ειδικά ράφια που έχουν συνήθως οι συσκευές).

5. Διατήρησε τα πράσινα λαχανικά σου (ρόκα, μαρούλι) τυλιγμένα σε υγρό χαρτί και όχι σε πλαστικό σακουλάκι ή σε τάπερ ώστε να αναπνέουν.

6. Τύλιξε το σκληρό κομμάτι της μπανάνας με πλαστικό για να διατηρηθούν φρέσκες μέχρι και μια ολόκληρη εβδομάδα.

7. Μην αφήσεις τις πατάτες σου στη βεράντα και σε φωτεινά μέρη, αλλά σκεπασμένες σε κάποιο ντουλάπι ή καλάθι στην κουζίνα σου.

8. Για να έχεις περισσότερο καιρό φρέσκες ντομάτες μην τις πλακώνεις και πρόσεξε να τις ακουμπάς στο καλάθι με το κοτσάνι προς τα πάνω, καθώς είναι το σημείο από το οποίο ‘αναπνέουν’.

Exit mobile version