TIPS

Τα πραγματικά λάθη που μειώνουν το χρόνο ζωής της μπαταρίας του κινητού σου

Shutterstock

Η φόρτιση του κινητού επιδέχεται τόσων απόψεων και αναλύσεων όσο και το θέμα των εξωγήινων. Είναι λες και δεν υπάρχει μια και μόνο συγκεκριμένη και συλλογική αλήθεια. Άλλο πράγμα θα σου πει ένας υπάλληλος σε ένα κατάστημα κινητής τηλεωνίας, άλλο θα διαβάσεις στο ίντερνετ, άλλο θα σου πει ένα ο tech freak ξάδερφος/ φίλος/ συνάδελφος σου. Πφφ. Tι ισχύει τέλος πάντων;

Είναι κακό να φορτίζεις το κινητό σου όλη νύχτα; Μπορείς να το φορτίσεις πάντου; Και τελικά, πώς πρέπει να «συμπεριφέρεσαι» στη ρημάδα τη μπαταρία του κινητού σου για να μην πηγαίνει στο 3% τις πιο ακατάλληλες στιγμές και, αν όχι να επιμηκύνεις τη διάρκεια ζωής της, τουλάχιστον να μην τη μειώσεις;  Συγκεντρώσαμε τα 8 μεγαλύτερα λάθη που κάνεις και μειώνεις το χρόνο ζωής της μπαταρίας του κινητού σου.

Shutterstock

 

1. Αφήνεις ανοιχτές τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς

Τη μια στιγμή στο Facebook, την άλλη στη fitness εφαρμογή, την επόμενη στέλνεις ένα mail και μετά χρησιμοποιείς τους Χάρτες για να εντοπίσεις τον  άγνωστο προορισμό στον οποίο έχεις να πας. Καλά κάνεις, αλλά φρόντιζε, βγαίνοντας από αυτές, να τις κλείνεις εντελώς. Αν μονίμως το ξεχνάς ή κλείσε τις όλες λοιπόν πατώντας διπλά το κεντρικό κουμπί της συσκευής σου ή -αν βαριέσαι αυτό το μια, μια-κλείσε το κινητό σου και κάνε μια επανεκκίνηση.

2. Αφήνεις ανοιχτό και το Wi-Fi

Μπορεί έτσι να αυξάνεις τις πιθανότητες να συνδεθείς σε κάποιο free δίκτυο όταν είσαι έξω, αλλά η μαύρη αλήθεια είναι ότι έτσι αποδυναμώνεις τη μπαταρία αφού το να «επιτρέπεις» στο κινητό σου να ψάχνει συνεχώς για δίκτυο «τρώει» ενέργεια.

3. To φορτίζεις με τη θήκη του

Κάνε του τη χάρη και απελευθέρωσέ το. Γιατί; Όταν το κινητό φορτίζει ανεβάζει θερμοκρασία και η θήκη (ειδικά αν είναι πλαστική) ζεσταίνει ακόμα περισσότερο τη συσκευή. Στην πραγματικότητα είναι σαν να το αφήνεις με τις ώρες κάτω από τον ήλιο. Και λέγοντας αυτό πάμε και στο επόμενο που είναι σχετικό.

4. Το αφήνεις εκτεθειμένο σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης ή κρύου

Μη ξεχνάς ότι το κινητό σου είναι σαν ένας μίνι-υπολογιστής. Θα άφηνες ποτέ τον υπολογιστή σου για μια ολόκληρη ημέρα κάτω από τον ήλιο ή έξω στο αγιάζι; Όχι. Η ίδια λογική ισχύει και για το κινητό σου. Τόσο η υπερβολική ζέστη όσο και το υπερβολικό κρύο μειώνουν την απόδοση της μπαταρίας σου.

5. Δεν κάνεις ποτέ «Επανεκκίνηση»

Κακώς. Είναι το καλύτερο «συντηρητικό» για την υγεία της μπαταρίας και δεν παίρνει πάνω από 1 λεπτό. Αν, ωστόσο, δε θέλεις να το αποχωριστείς ούτε για 1 λεπτό κατά τη διάρκεια της ημέρας σου, κάν’ το σε φάσεις που ξέρεις ότι δε θα κοιτάξεις το κινητό σου π.χ. όταν βλέπεις ταινία στο σινεμά ή πριν μπεις σε ένα meeting στη δουλειά).

6. Έχεις τη φωτεινότητα πάντα στο τέρμα

Όσο πιο φωτεινή η οθόνη, τόσο περισσότερη μπαταρία χρησιμοποιεί η συσκευή σου. Πήγαινε στις Ρυθμίσεις και κατέβασε τη φωτεινότητα. Θα κερδίσεις πολύ χρόνο ζωής.

7. Το φορτίζεις στο αυτοκίνητο σου

Θα έχεις παρατηρήσει ότι όταν το κάνεις φορτίζει εκνευριστικά αργά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή η υποδοχή USB του οχήματός σου παρέχει σημαντικά λιγότερο ηλεκτρισμό από αυτόν που χρειάζεται η μπαταρία σου για να φορτιστεί στο μέσο χρόνο φόρτισης. Βασικά το μεγαλύτερο λάθος σε αυτή τη συνήθεια είναι ότι κατασπαταλάς την ισχύ της μπαταρίας του αυτοκινητού σου. Γενικά μιλώντας , η φόρτιση είναι πολύ γρηγορότερη όταν δεν γίνεται μέσω usb, αλλά κατευθείαν σύνδεση του υποδοχέα στην πρίζα.

8. Το φορτίζεις με «μούφα»  φορτιστές

Ήταν σαφώς πιο φτηνός από τον αυθεντικό (το καταλαβαίνουμε), αλλά ακριβός επειδή δεν είναι ο αυθεντικός δεν πληροί τα στάνταρ της συσκευής σου ώστε να του παρέχει σταθερά (κατά τη διάρκεια της φόρτισης) τα σωστά επίπεδα ηλεκτρισμού. Αυτή η αστάθεια στα επίπεδα παροχής ρεύματος μπορεί να κάνει ζημιά τόσο στην υποδοχή του κινητού σου για το φορτιστή όσο και στη μπαταρία.

Ο μεγαλύτερος μύθος σχετικά με τη φόρτιση του κινητού

Δεν πρέπει να φορτίζεις το κινητό σου όλο το βράδυ. Αλήθεια: Από τη στιγμή που το κινητό σου είναι smartphone σημαίνει ότι διαθέτει την κατάλληλη τεχνολογία ώστε να σταματά τη φόρτιση όταν αυτή φτάσει στο 100%. Οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.