#SUMMER2020

Τα θεάματα που αξίζει να παρακολουθήσεις το καλοκαίρι του 2020

Μαριλένα Αναστασιάδου

Τι είναι το καλοκαίρι χωρίς ανοιχτά θέατρα, χώρους που γεμίζουν με νότες κάτω από τα αστέρια, στιγμές που μοιράζεσαι μια κοινή μελωδία ή έναν σοφό και γνωστό λογο με τον διπλανό σου, ενώ από μακριά ακούγεται η χορωδία κάποιων γρύλων; Το καλοκαίρι και ο πολιτισμός στην Ελλάδα βαδίζουν χέρι χέρι και ευτυχώς για όλους μας αυτή τη συνθήκη αγάπης δεν την άλλαξε ούτε η πανδημία του κορονοϊού. Τα θέατρα και οι συναυλιακοί χώροι άνοιξαν και φέτος τις πύλες τους και μας περιμένουν- τηρώντας πάντα τα μέτρα προστασίας μας για τον Covid 19- ώστε να γευτούμε και φέτος την ωραιότατη σχέση που έχει το θέρος και ο έρως για την τέχνη.

Κι αν έχεις μείνει απροετοίμαστη φέτος για όλα όσα συμβαίνουν στην πόλη και την επαρχία πολιτισμικά, δεν θέλω να σκας καθόλους. Εμείς συγκεντρώσαμε τις θεατρικές παραστάσεις και τις συναυλίες στις οποίες αξίζει φέτος περισσότερο από κάθε φορά να δώσεις το παρόν. Γιατί ο πολιτισμός είναι ένας από τους κλάδους που έπληξε σοβαρά η κρίση της πανδημίας του 2020. Και είναι πάντα ελπιδοφόρο να τον βλέπουμε να επιστρέφει στη νέα μας κανονικότητα.

Θέατρο

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Καλοκαίρι χωρίς Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου δεν γίνεται. Κι επειδή δεν γίνεται θα κάνουμε και την εκδρομή μας εκεί όπου κάθε καλοκαίρι χτυπά η καρδιά του ελληνικού θεάτρου.

Πέρσες του Αισχύλου

Καλοκαίρι 2020 πολιτισμός

Οι πύλες της Επιδαύρου ανοίγουν φέτος για τα λιγοστά θεατρικά δρώμενα του Φεστιβάλ Αθηνών για φέτος με τους Πέρσες του Εθνικού Θεάτρου. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Δημήτρη Λιγνάδη και η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 24, 25 και 26 Ιουλίου στις 21.00.

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Βασίλης Αθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Μιχάλης Θεοφάνους, Νίκος Καραθάνος, Λυδία Κονιόρδου, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Λαέρτης Μαλκότσης, Γιώργος Μαυρίδης, Αργύρης Ξάφης, Αργύρης Πανταζάρας, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννος Περλέγκας, Αλμπέρτο Φάις

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράσταση τους Σαββάτου 25 Ιουλίου θα παρουσιαστεί και μέσω live streaming για το διεθνές κοινό.

Λυσιστράτη του Αριστοφάνη


Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε σκηνοθεσία μεγάλης κλίμακας στην Επίδαυρο με μια αγαπημένη κωμωδία του Αριστοφάνη. Η Λυσιστράτη του κάνει πρεμιέρα στην Επίδαυρο στις 31/07 και θα παρουσιαστεί επίσης στις 01/08 και 02/08 στις 21:00. Η Λυσιστράτη γράφτηκε το 411 π.Χ., μια χρονιά που η πόλη-κράτος της Αθήνας βρίσκεται στη δυσκολότερη καμπή της, εν μέσω Πελοποννησιακού Πολέμου. Η Σικελική Εκστρατεία έχει καταλήξει σε πανωλεθρία και ο Αλκιβιάδης έχει αυτομολήσει στην πλευρά των Σπαρτιατών, οι οποίοι, οχυρωμένοι στη Δεκέλεια, επιτίθενται με σφοδρότητα στους Αθηναίους. Εντός των τειχών, η κατάσταση είναι εξίσου ζοφερή, καθώς οι πολιτικοί τριγμοί οδηγούν σε αποδυνάμωση την Εκκλησία του Δήμου και οι ολιγαρχικοί κάνουν έντονη την παρουσία τους.

Ο Αριστοφάνης παρουσιάζει τη Λυσιστράτη στα Λήναια, μεταφέροντας τη γυναίκα από τον «Οίκο» στον «Δήμο» (όπως θα κάνει αργότερα και στις Εκκλησιάζουσες) και προσφέροντάς της τη δυνατότητα πολιτικής δράσης για όσα αφορούν στο σπίτι αλλά και στην πόλη της. Η Λυσιστράτη, που μπορεί να «λύσει στρατούς», σίγουρα μπορεί να φτιάξει τη δική της «ουτοπία».

Στον ρόλο της Λυσιστράτης η Βίκυ Σταυροπούλου. Παίζουν επίσης οι: Βίκυ Βολιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Δάφνη Δαυίδ, Στέλιος Ιακωβίδης,Γιάννης Κότσιφας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Ελπίδα Νικολάου, Αγορίτσα Οικονόμου και Νίκος Ψαρράς.

Όρνιθες του Αριστοφάνη

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την αγαπημένη, διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα και μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, με εξαιρετικούς συντελεστές. Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Ταξιάρχης Χάνος και ο Χρήστος Στέργιογλου, πλαισιωμένοι από πολυπληθή θίασο ηθοποιών.

Ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, απαυδισμένοι από τη διαφθορά σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο στην οποία έχει περιέλθει η πόλη, φεύγουν για να βρουν τον Τηρέα, τώρα πια Έποπα, κάποτε άνθρωπο, τώρα τσαλαπετεινό, για να μάθουν από αυτόν και από τα άλλα πουλιά –που πετούν ψηλά και ίσως γνωρίζουν– αν υπάρχει κάποιος τόπος ειρηνικός, να πάνε να ζήσουν εκεί. Μαζί θα ιδρύσουν μια νέα Πολιτεία, μεταξύ ουρανού και γης, που θα εξουσιάζει ταυτόχρονα θεούς και ανθρώπους και όπου τα πουλιά θα έχουν τη θέση που τους αναλογεί.

Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 07/08 και θα παιχτεί επίσης στις 08/08 και 09/08 στις 21.00.

Βάκχες του Ευρυπίδη

Αν υπάρχει μια τραγωδία της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας που να αφορά τη σύγκρουση του παλιού με το νέο, ένα θέμα με το οποίο μπορείς μάλλον να ταυτιστείς απόλυτα στην μεταβατική εποχή την οποία ζούμε, αυτό είναι οι «Βάκχες» του Ευρυπίδη.

«Η παρηκμασμένη παιδική χαρά, κατεξοχήν χώρος της ανεμελιάς, της αφέλειας, της φαντασίας, του παιχνιδιού και πάνω απ’ όλα της χαράς, έχει καταντήσει μία μαύρη τρύπα που καταπίνει τη φαντασία τα χρώματα και την ευφορία. Έχουμε να κάνουμε με ένα καθρέφτισμα μιας σύγχρονης δυτικής κοινωνίας, μία ακραία εκδοχή της πόλης στην οποία ζούμε. Με αυτόν τον τρόπο η παράσταση αγγίζει μέσα από τις Βάκχες του Ευριπίδη τη συνάντηση «παλιού» – «νέου» και πραγματεύεται ζητήματα που μας αφορούν ως ενεργούς πολίτες: αυτοπροσδιορισμός, αυτοδιάθεση, αποδοχή, φόβος, ξενοφοβία ιδεοληψία, επιβολή, Εθνική ψυχολογία, ενηλικίωση, συνειδητότητα», αναφέρει ο Χρήστος Σούγαρης που σκηνοθετεί ένα all star cast σε μία διαφορετική ανάγνωση των Βακχών.

ΔΙΑΝΟΜΗ
Διόνυσος: Γιώργος Κοψιδάς

Τειρεσίας: Νίκος Καρδώνης

Κάδμος: Δημήτρης Ήμελλος

Πενθέας: Στάθης Κόικας

Θεράπων: Κρις Ραντάνοφ

Α΄ Άγγελος: Χριστόδουλος Στυλιανού

Β΄ Άγγελος: Μανώλης Μαυροματάκης

Αγαύη: Νίκη Σερέτη

Βάκχες: Μυρτώ Αλικάκη, Μαρίζα Τσάρη, Γωγώ Καρτσάνα, Ηλέκτρα Σαρρή, Ξένια Ντάνια, Δέσποινα Μαρία Μαρτσέκη

Γυναίκα: Ρούλα Πατεράκη

Άνδρας: Κώστας Λάσκος

Τυμπανιστής: Άρης Καλλέργης

Παραστάσεις: Τρι 18/8 21:00 – Θέατρο Αρχαίας Ολυμπίας – Αρχαία Ολυμπία, Σαβ 12/9 21:00 Βεάκειο Θέατρο – Πειραιάς.

Περιμένοντας τον Γκοντό

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου και ο Σπύρος Παπαδόπουλος ενώνουν επί σκηνής τις δυνάμεις τους με τους Ορφέα Αυγουστίδη και Άρη Σερβετάλη. Όλοι μαζί ακολουθούν το όραμα του Γιάννη Κακλέα για το δικό του ανέβασμα του «Περιμένοντας τον Γκοντό». Το εμβληματικό έργο του Samuel Beckett μιλά όσο κανένα άλλο για τη «ζωή σε αναμονή» και για όλα μας τα υπαρξιακά ερωτήματα.

Στο έργο ο Βλαδίμηρος και ο Εστραγκόν δύο επιζήσαντες μοναχικοί χαρακτήρες , συναντιούνται στο ίδιο σημείο για άλλη μια φορά. Μετέωροι σε ένα έρημο τοπίο, μιλούν, αστειεύονται, παίζουν, σιωπούν και περιμένουν. Ο Γκοντό υποσχέθηκε πως θα ’ρθεί. Είναι ψευδαίσθηση; Θα κρατήσει την υπόσχεση του και θα δώσει τη λύση; Υπάρχει και δοκιμάζει την πίστη τους; Ή μήπως αδιαφορεί για αυτούς και τους έχει ξεχάσει;

 

Αν και είναι φανερή η ματαιότητα αυτής της αναμονής οι μοναχικοί αυτοί άνθρωποι κάνουν τα πάντα για να περάσουν όσο πιο ευχάριστα μπορούν τον χρόνο που τους απομένει ελπίζοντας ότι ο Γκοντό θα έρθει και θα απαντήσει σε όλα τα υπαρξιακά ερωτήματα που τους απασχολούν.

Το «Περιμένοντας τον Γκοντό» παραμένει πάντα τολμηρό και σύγχρονο. Ο Σαμιουελ Μπέκετ με αυτό το έργο διαπραγματεύεται την ανθρώπινη ύπαρξη με κατανόηση , και χιουμορ γράφοντας μια κωμωδία που παρωδεί την τραγωδία του ανθρώπινου είδους από την εμφάνισή του σ΄αυτόν τον κόσμο μέχρι και σήμερα. Αν και είναι φανερή η ματαιότητα αυτής της αναμονής, οι μοναχικοί αυτοί άνθρωποι κάνουν τα πάντα για να περάσουν όσο πιο ευχάριστα μπορούν τον χρόνο που τους απομένει ελπίζοντας ότι ο Γκοντό θα έρθει και θα απαντήσει σε όλα τα υπαρξιακά ερωτήματα που τους απασχολούν.

Τετ 22/7 21:15, Θέατρο Πέτρας – Πετρούπολη Πεμ 23/7 και Παρ 24/7 21:15 Βεάκειο Θέατρο – Πειραιάς, Τρι 28/7- Τετ 29/7- Πεμ 30/7 21:15 Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου – Παπάγου. Για τις παραστάσεις του Αυγούστου και για κράτηση εισιτηρίων εδώ.

 

Αντιγόνη του Σοφοκλή

Στον ρόλο της Αντιγόνης επιστρέφει φέτος η Ιώννα Παππά η οποία συνεργάζεται και πάλι με τον σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη. Τον ρόλο του Κρέοντα στο εμβληματικό έργο του Σοφοκλή, ενσαρκώνει ο Γιώργος Χρυσοστόμου.

Η Θήβα, όπου βασίλευε η γενιά των Λαβδακιδών, βρίσκεται σε κατάσταση δεινής πολιτικής κρίσης. Οι δυο γιοι του τελευταίου βασιλιά, του Οιδίποδα, που χάθηκε χτυπημένος από τη βαριά κατάρα που κατατρύχει τους Λαβδακίδες, συγκρούονται για τη διαδοχή. Και, ενώ ο Ετεοκλής μένει να κυβερνά τη Θήβα, ο Πολυνείκης, εξόριστος, ξεσηκώνει στρατό από το Άργος για να επιτεθεί στην πόλη. Η επίθεση αποτυγχάνει, αλλά στη μάχη ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης αλληλοσκοτώνονται. Δεν απομένουν πλέον στη ζωή παρά οι δυο κόρες του Οιδίποδα, η Αντιγόνη και η Ισμήνη, τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας των Λαβδακιδών.

Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέοντας, που έχει αναλάβει τώρα την εξουσία ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα, διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ως προδότης της πατρίδας του, και ορίζει ποινή θανάτου εναντίον οποιουδήποτε παραβάτη της διαταγής του. Η Αντιγόνη εξεγείρεται και τον αψηφά θάβοντας τον αδερφο της.

Παίζουν ακόμα: Λουκία Μιχαλοπούλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη και Δημήτρης Σαμόλης.

Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας: Τετ 22/7 21:30 Υπαίθριο θέατρο ΕΗΜ – Φρόντζου – Γιάννενα, Πεμ 23/7 και Παρασκευή 24/7 21:30 Ανοιχτό Θέατρο Συκεών “Μάνος Κατράκης” – Θεσσαλονίκη, Σαβ 25/7 και Κυρ 26/7
21:30 Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων – Καβάλα, Τρι 28/7 21:30 East Moat Theater – Χανιά, Τετ 29/7 21:30 Θέατρο “Ερωφίλη” – Ρέθυμνο, Πεμ 30/7 και Παρ 31/7 21:30 Θέατρο Τεχνόπολις Ηράκλειο – Ηράκλειο. Για τις παραστάσεις του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου και κράτηση εισιτηρίων εδώ.

Ημερολόγιο ενός αθέατου εγκλεισμού


Σε έναν συνδυασμό ποίησης και στοχασμών, ο διακεκριμένος Έλληνας πανεπιστημιακός, θεατρικός συγγραφέας και ποιητής Γιώργος Βέλτσος μεταφέρει στο έργο «Ημερολόγιο ενός
αθέατου εγκλεισμού» ένα διπλό βίωμα ως προς την ασθένεια και την καραντίνα: από τη μια η ευθύνη απέναντι στον άλλο και από την άλλη το ζήτημα μιας απάνθρωπης ζωής που κινδυνεύει να χάσει το βίωμα της ίδιας της ζωής ως ζωής, και όχι ως επιβίωσης. Ερμηνεύει η διακεκριμένη ηθοποιός του Θεάτρου Τέχνης Ρένη Πιττακή. Μουσικοί: Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα, πολίτικο λαούτο), Βασίλης Παπαβασιλείου (κοντραμπάσο). Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ελπίδα Σκούφαλου.

Ο Γιώργος Βέλτσος σημειώνει: «Ημερολόγιο ενός αθέατου εγκλεισμού –ο Ελύτης θα έλεγε Ημερολόγιο ενός αθέατου Απριλίου– γιατί όλοι μας, τις σκληρές μέρες του φετινού Απρίλη,
σκεφτήκαμε έγκλειστοι τους στίχους του ποιητή από το ομώνυμο έργο του: “Ξημερώθηκα έχοντας διατρέξει την ιστορία του θανάτου της Ιστορίας, ή μάλλον την ιστορία της Ιστορίας
του θανάτου (και αυτό δεν είναι λογοπαίγνιο)”. Όλοι διατρέξαμε τότε και την Ιστορία και τον θάνατο σε έναν ημερολογιακά καταγεγραμμένο χρόνο που “έγραψε” τον υψηλό του κίνδυνο
στη ζωή τού καθενός ξεχωριστά. Κατέθεσα κι εγώ με τον τρόπο μου μια μαρτυρία, γνωρίζοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει μάρτυρας για τον μάρτυρα παρά ένας τρίτος: η φωνή και ο ρυθμός της Ρένης Πιττακή που θα την ενσαρκώσει».

Παραστάσεις 30 – 31 Ιουλίου, Ρωμαϊκή Αγορά. Η εκδήλωση οργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός». Η είσοδος είναι δωρεάν. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε αρχαιολογικό χώρο, όπου υπάρχει. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. Προκρατήσεις εδώ.

Οιδίπους Σοφοκλή/Παζολίνι

«Τρεις αφηγητές ανασύρουν επί σκηνής την ιστορία του Οιδίποδα, του ανθρώπου που ήταν μοιραίο να φτάσει στην γνώση και σε όλη την οδύνη που αυτή επιφέρει. Σε ένα νεκρικό τοπίο, ένα τοπίο λοιμού, ο Οιδίπους- βασιλιάς της Θήβας , επιχειρεί να μάθει την αιτία της «αρρώστιας», την αιτία που όλος ο λαός του «νοσεί». Η διαδικασία αυτής της έρευνας οδηγεί στην επώδυνη απάντηση. Η αρρώστια είναι ο ίδιος.

Οι τρείς ηθοποιοί στήνουν ένα κρίσιμο «παιχνίδι» στο οποία ανά πάσα στιγμή παρακολουθούν και αναπαριστούν όλη τη διαδρομή του Οιδίποδα προς τη γνώση, τη δυσκολία που έχει η ομολογία της γνώσης , και την αντίσταση του ανθρώπινου όντος να γνωρίσει ολοκληρωτικά τον εαυτό του. Στο έργο του Σοφοκλή όλα τα πρόσωπα είναι ταυτόχρονα θύτες και θύματα, άγιοι και αμαρτωλοί, συνειδητοί και ασυνείδητοι . Οι τρεις υποκριτές εναλλάσσοντας ρόλους, διογκώντας στιγμές, βουτώντας στο ασυνείδητο των προσώπων του Σοφοκλή ( με πολύτιμο αρωγό τις αφηγήσεις από το σενάριο του Παζολίνι) συνθέτουν ενώπιον μας τον άνθρωπο που ξεκινάει ως σωτήρας και καταλήγει ως “άθλιο συντρίμμι”, ως “τυφλός ζητιάνος και προφήτης”.

Μια «ψιθυριστή» παράσταση που επιχειρεί να αναμοχλεύσει την εσωτερική διαδρομή των προσώπων και να αποκαλύψει την οδύνη που συνθέτουν ερήμην τους. Μια βουτιά στο υποσυνείδητο, σε μια μνήμη/ σε μια γνώση που ενυπάρχει μέσα μας και που παλεύουμε αενάως να μην δούμε», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Καραντζάς μία από τις δυνατές φωνές του σύγχρονου θεάτρου για την παράσταση που δημιούργησε η οποία συνθέτει τον Οιδίποδα Τύρραννο του Σοφοκλή με το σενάριο της ομώνυμης ταινίας του Πιερ Πάολο Παζολίνι.
Ερμηνεύουν οι: Μιχάλης Σαράντης, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Μαρια Κεχαγιόγλου

Επόμενες παραστάσεις: Τετ 22/7 21:30, Κατράκειο Θέατρο – Νίκαια, Πεμ 23/7 21:30 Θέατρο Πέτρας – Πετρούπολη, Σαβ 25/7 και Κυρ 26/7 21:00 Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου – Παπάγου, Δευ 27/7 21:30 Δημοτικό θέατρο του Άλσους (Δ. Κιντής) – Ηλιούπολη, Τρι 28/7 21:30 Αρχαίο θέατρο Οινιαδών – Μεσολόγγι, Τετ 29/7 21: 30 Υπαίθριο θέατρο ΕΗΜ – Φρόντζου – Γιάννενα, Πεμ 30/7 21:30 Royal Theater – Πάτρα, Παρ 31/7 21:30 Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη – Βύρωνας. Για τις παραστάσεις του Αυγούστου και κρατήσεις εισιτηρίων εδώ.

Art

Μετά από δύο χρόνια συνεχούς θεατρικής περιοδείας το Art, της Γιασμίνα Ρεζά έφτιαξε τις βαλίτσες του και ξεκίνησε σε νέα διανομή την πορεία του στην Ελλάδα.

Στη νέα καλοκαιρινή διαδρομή της παράστασης, τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Σταμάτης Φασουλής, που είχε μεταφράσει και παρουσιάσει το έργο πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1998.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν : Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Θανάσης Κουρλαμπάς.

Ο Σερζ, ο Ιβάν και ο Μαρκ είναι φίλοι. Κολλητοί. Η σχέση τους είναι τίμια και διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά μία αληθινής φιλίας… μέχρι που με αφορμή έναν πίνακα λευκό, που δεν παρουσιάζει κανέναν και τίποτα, αρχίζουν να ξεσκεπάζονται όλα τα προβλήματα και των τριών χαρακτήρων. Προβλήματα της φιλίας, του γάμου, της τέχνης, του χωρισμού, του έρωτα και της προδοσίας.

Επόμενες παραστάσεις: Παρ 24/7 21:15 Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου – Παπάγου, Δευ 27/7 21:15 Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης – Ηράκλειο. Για τις παραστάσεις του Αυγούστου και κράτηση εισιτηρίων εδώ.

Έλα μια βόλτα

Στιγμιότυπο από την παράσταση «Έλα μια Βόλτα».

Μια εναλλακτική πρόταση θεατρικής διασκέδασης προσφέρει φέτος ο Τάκης Ζαχαράτος στο Θέατρο Άλσος. Πρόκειται για τη μουσικοθεατρική παράσταση «Έλα μια βόλτα» που υπογράφει ο ίδιος. Ο Τάκης Ζαχαράτος μας ξαναθυμίζει την εποχή των αναψυκτηρίων, με ένα σόου που περιλαβάνει μεταμορφώσεις, σχόλια για την εποχή του φόβου και την πιο αισιόδοξη ματιά για το μέλλον.

Παραστάσεις κάθε Παρασκευή μέχρι και κάθε Κυριακή στις 21.00 μέχρι τις 09/08.

Ένα μωρό για τρεις

Αν έχεις κι εσύ μεγαλώσει βλέποντας την ταινία “Three Men and a Baby” τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου στο Mega, θα παρακολουθήσεις με μεγάλη χαρά την παράσταση που δημιούργησε η Θέμις Μαρσέλλου αυτό το καλοκαίρι. Πρόκειται για τη σπαρταριστή, οικογενειακή κωμωδία της Coline Serreau «Ένα μωρό για τρεις». Με τον Παύλο Χαϊκάλη, τον Κώστα Αποστολάκη και τον Γιάννη Δρακόπουλο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, το «Ένα μωρό για τρεις» έρχεται να δροσίσει τα καλοκαιρινά βράδια προσφέροντας μοναδικές στιγμές γέλιου διασκέδασης, αλλά και συγκίνησης.

«Τρεις συγκάτοικοι και ορκισμένοι εργένηδες, ζουν την πολυτάραχη ζωή τους σε ένα διαμέρισμα του Παρισιού. Το μόνο που τους απασχολεί είναι τα πάρτι και οι γυναίκες.

Η ιστορία ξεκινάει σε ένα πάρτι, όταν ένας φίλος του Τζακ του ζητά μια χάρη. Να παραλάβει εκ μέρους του ένα πολύ σημαντικό πακέτο, όσο ο ίδιος θα λείπει σε ταξίδι. Ο Τζακ φυσικά δέχεται και μιας και ο ίδιος θα λείπει για τρεις εβδομάδες στην Ιαπωνία, ενημερώνει με τη σειρά του, τους συγκατοίκους του, τον Πήτερ και τον Μάικλ, να το παραλάβουν.

Η επόμενη μέρα τους επιφυλάσσει μια μεγάλη έκπληξη, μόλις βρίσκουν στην πόρτα του σπιτιού τους, ένα μωρό κι ένα σημείωμα».

Παίζουν ακόμη οι: Φωτεινή Αθερίδου, Κώστας Φαλελάκης, Έφη Σταυροπούλου, Μαρία Βασιλάτου, Θέμις Μαρσέλλου.

Επόμενες παραστάσεις: Παρ 24/7 21:00 Κατράκειο Θέατρο – Νίκαια, Σαβ 25/7
21:00 Alex Cinema – Πόρτο Ράφτη, Κυρ 26/7 21:00 Βεάκειο Θέατρο – Πειραιάς, Δευ 27/7 21:00 Θέατρο Πέτρας – Πετρούπολη, Τρι 28/7 21:00 Δημοτικό θέατρο του Άλσους (Δ. Κιντής) – Ηλιούπολη, Πεμ 30/7 21:00 Θέατρο Ορέστης Μακρής – Χαλκίδα, Δευ 3/8 21:30 Royal Theater – Πάτρα, Σαβ 8/8 21:00 Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας – Σαλαμίνα.

Μουσική

Μαρίζα Ρίζου στην Τεχνόπολη

Ένα χρόνο μετά την υπέροχη, καθολικής πρόσβασης συναυλία που πραγματοποίησε στον ίδιο χώρο δημιουργώντας ένα σημείο συνάντησης για όλους, ανεξαρτήτως ιδιαιτερότητας και ανάγκης, η Μαρίζα επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων κάνοντας το καλοκαίρι μας ακόμη πιο αισιόδοξο.

Με φόρα και ανυπομονησία, με αγαπημένους συνεργάτες που της έλειψαν πολύ, με τη μπάντα της έτοιμη επί σκηνής, με εξωστρέφεια και καλή αύρα, θα φέρει το καλοκαίρι της σε μια “καθήμενη” Τεχνόπολη, έτοιμη για όλα. Στόχος να μην έχουμε στόχο, να συνδεθούμε όλοι εμείς, μαζί και να κρατήσουμε αυτή τη μαγική ενέργεια φυλαχτό για τον επόμενο χειμώνα.

Η Μαρίζα Ρίζου και οι μελωδίες της μας περιμένουν την Κυριακή 30 Αυγούστου στις 21.30 στην Τεχνόπολη. Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

Βασίλης Παπακωνσταντίνου – Θέατρο Πέτρας Πετρούπολης

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου μας ενώνει όλους σε μια βραδιά στο Θέατρο Πέτρας Πετρούπολης Την Παρασκευή 24 Ιουλίου και μας τραγουδάει τα πιο λυρικά του τραγούδια, τα πιο ευαίσθητα, τα πιο ρομαντικά. Αυτά που ζεσταίνουν την ψυχή μας και μας κάνουν να ζητάμε «κι άλλο, κι άλλο». Ναι, ο Βασίλης είναι ο αιώνιος έφηβος, αυτός που μας ξεσηκώνει.

Για τη συγκεκριμένη, μοναδική βραδιά, ο Βασίλης επιλέγει με δυναμική διάθεση, τραγούδια αγαπημένα που έχουν ριζωθεί βαθιά στην συνείδηση του κοινού. Πάντα μαζί του οι μόνιμοι συνεργάτες , με τον Αντρέα Αποστόλου στις ενορχηστρώσεις , καθώς και οι φωνές της Μαίρης Μπρόζη και του Απόστολου Μόσιου.

Ραντεβού στις 24/7 στο Θέατρο Πέτρας στις 21.30. Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

Χρήστος Θηβαίος – Τεχνόπολη

Την Πέμπτη 27.08 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, ο Χρήστος Θηβαίος παρουσιάζει τον «ηλεκτρικό» Θάνο Μικρούτσικο Μαζί του στη σκηνή θα βρεθούν τα ροκ συγκροτήματα: Υπόγεια Ρεύματα – Κίτρινα Ποδήλατα – String Demons.
Πρόκειται για μία ροκ έκρηξη με τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου όπως δεν τα έχουμε ακούσει ποτέ ως τώρα. Τον Χρήστο Θηβαίο θα πλαισιώσουν οι εξέχοντες συνεργάτες του: ο Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά ), ο Μάξιμος Δράκος (πιάνο), ο Καλλίστρατος Δρακόπουλος (τύμπανα).

Ελευθερία Αρβανιτάκη – Γιάννης Κότσιρας – Κατράκειο Θέατρο

«Δυνατά Κάθε Φορά και αυτό το καλοκαίρι» θα πουν από τη σκηνή του Κατράκειου Θεάτρου στον Πειραιά η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Γιάννης Κοτσιρας στις 16 Σεπτεμβρίου. Το άκουσμα της συνεργασίας της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και του Γιάννη Κότσιρα το φθινόπωρο του 2018 αγκαλιάστηκε από κοινό και δημοσιογράφους και το ντουέτο τους “Δυο ζωές” έπαιξε δυνατά στα ραδιόφωνα όλης της χώρας. Η αρχή έγινε στη σκηνή της Ακτής Πειραιώς στην Αθήνα και συνεχίστηκε με μια μεγάλη περιοδεία στην Ελλάδα και την Κύπρο, για να καταλήξει στο Stage της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Νοέμβριο. Πάνω από 60.000 θεατές έχουν δει την παράσταση της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και του Γιάννη Κότσιρα και τους έχουν αποθεώσει, έχουν τραγουδήσει μαζί με τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες από την αρχή ως το τέλος της παράστασης κι έχουν μοιραστεί τη χαρά της μουσικής τους σύμπραξης.

Κι αν κάποιος αναρωτιέται αν έχει κάτι αλλάξει από πέρυσι ως φέτος στο πρόγραμμα της παράστασης, θα πούμε ότι η μαγεία των μεγάλων επιτυχιών τους και οι μουσικές τους ερωταπαντήσεις είναι η ίδια, αλλά στην παράσταση θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε και κάποια από τα καινούρια τραγούδια της Ελευθερίας Αρβανιτάκη από την νέα της δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Τα μεγάλα ταξίδια” (μουσική Θέμης Καραμουρατίδης, στίχοι Λήδα Ρουμάνη) που κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβρη – με τις “Μνήμες” και το “Κι εγώ που έλεγα” να έχουν ήδη κερδίσει τις καρδιές του κοινού από το πρώτο τους άκουσμα – καθώς και κάποια από τα καινούρια τραγούδια του Γιάννη Κότσιρα όπως τα ήδη αγαπημένα “Έρωτας ή τίποτα” (μουσική – στίχοι Γιώργος Καραδήμος), “Καρδιάμου” (μουσική Μανώλης Ανδρουλιδάκης – στίχοι Δημήτρης Λέντζος) και “Την αμαρτία μου” (μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη – στίχοι Ελένη Γιαννατσούλια) από την επερχόμενη νέα δισκογραφική του δουλειά.

Ρεσιτάλ με έργα του Μίκη Θεοδωράκη

Οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη τραγουδούν Μίκη Θεοδωράκη.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, γιορτάζοντας τη συμπλήρωση 95 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη (γενν. 1925), διοργανώνει σειρά συναυλιών
προς τιμήν του. Θα παρουσιαστούν εμβληματικά τραγούδια του που «σημάδεψαν» τον ελληνισμό για περισσότερο από μισό αιώνα, λυρικές και επικές αναφορές από τους κύκλους
τραγουδιών του σε συνεργασία με τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, «ψηφίδες» από τις παγκοσμίου φήμης κινηματογραφικές επιτυχίες αλλά και τα μεγαλειώδη λαϊκά του έργα.
Έργα που άφησαν ανεξίτηλα τα «δακτυλικά» τους αποτυπώματα τόσο στη διεθνή μουσική δημιουργία όσο και στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Η είσοδος είναι δωρεάν. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε αρχαιολογικό χώρο, όπου υπάρχει. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. Προκρατήσεις εδώ.

Α΄ πρόγραμμα (Τραγούδι Ζαχαρίας Καρούνης, Πιάνο Γιάννης Μπελώνης)
7, 8 Αυγούστου, Αύλειος Χώρος Μουσείου Θηβών
2 Σεπτεμβρίου, Φρούριο Παλαμηδίου Ναυπλίου
Β΄ πρόγραμμα (Τραγούδι Θοδωρής Βουτσικάκης, Πιάνο Γιάννης Μπελώνης)
2 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης
4 Αυγούστου, Γυμνάσιο Αρχαίας Ολυμπίας
12 Αυγούστου, Αρχαιολογικός χώρος Δελφών
Γ΄ πρόγραμμα (Τραγούδι Μπέττυ Χαρλαύτη, Πιάνο Γιάννης Μπελώνης, Κρουστά Στέφανος
Θεοδωράκης)
18, 19 Αυγούστου, Κάστρο Αντιρρίου
5, 6 Σεπτεμβρίου, Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου, Ρόδος
Δ΄πρόγραμμα (Τραγούδι Ρίτα Αντωνοπούλου, Πιάνο Γιάννης Μπελώνης, Κρουστά Στέφανος
Θεοδωράκης)
22 Αυγούστου, Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα»
25, 26 Αυγούστου, Αρχαιολογικός χώρος Απτέρας
27 Αυγούστου, Φορτέτζα, Ρέθυμνο

Οι chórεs της Μαρίνας Σάττι

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο chórεs συνεχίζει την επιτυχημένη συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή με μια σειρά συναυλιών σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα. Σε αυτές τις συναυλίες θα παρουσιάσει ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τα Οκτώ δωδεκανησιακά τραγούδια του Γιάννη Κωνσταντινίδη, από τη Ρόδο, το Καστελλόριζο, την Τήλο, την Κάρπαθο, την Κω και την Κάλυμνο, οκτώ παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια του Λάιος Μπάρντος από τον κύκλο Hellasz, καθώς και κομμάτια άλλων χωρών, από αφρικάνικα γκόσπελ μέχρι τραγούδια των Βαλκανίων.

Πρόκειται για μία παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός». Η είσοδος είναι δωρεάν. Το μόνο αντίτιμο είναι το  εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε αρχαιολογικό χώρο, όπου υπάρχει. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. Προκρατήσεις εδώ.

Επόμενες παραστάσεις: Σάβ 25 Ιουλίου, Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας, Δευ 27/7, Πλατεία Πύργου Τζανετάκη, Γύθειο, Τρι 28/7, Πλατεία Κάτω Πύλης, Μυστράς, Τετ 29/7, Εκκλησιαστήριο Αρχαίας Μεσσήνης, Πέμ 30/7, Ανάκτορο Νέστορος, Μεθώνη, Πέμ 6/8, Γυμνάσιο Αρχαίας Ολυμπίας, Παρ 7/8, Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας, Τετ 19/8, Αρχαιολογικός χώρος Μαλίων, Πεμ 20/8, Αρχαιολογικός χώρος Γόρτυνας, Παρ 21/8, Μονή Αρκαδίου, Ρέθυμνο.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μαρίνα Σάττι
Μουσική διδασκαλία – Διεύθυνση: Ειρήνη Πατσέα
Κινησιολογία – Χορεύουν: Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Σοφία Κωνσταντινίδου
Κρουστά: Αλέξανδρος Φραγκούλατζης
Συμμετέχουν (σε εναλλασσόμενη διανομή): Πάττυ Δεδουσοπούλου, Μαρίνα
Εμμανουηλίδου, Σιμέλα Εμμανουηλίδου, Γεωργία Ζαχαριάδη, Αναστασία Καραχρήστου,
Χρύσα Κλεισιάρη, Κατερίνα Κουτσονικόλα, Άριελ Κράρουπ, Ειρήνη Μασάλη, Εβελίνα
Μεγαλοκονόμου, Αλκμήνη Μπασακάρου, Δανάη Πολίτη, Δήμητρα Σπέλα, Δανάη Στεργίου,
Δανάη Χαντά-Μάρτιν

Γιάννης Αγγελάκας, Νίκος Βελιώτης στο Ηρώδειο

Στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού θα εισβάλλουν ως ««Λύκοι στη Χώρα των Θαυμάτων» σε τραγούδια που αγάπησαν από την πρώτη τους εφηβεία μέχρι σήμερα, ερωτικά, ψυχεδελικά, μινιμαλιστικά, ο Γιάννης Αγγελάκας και ο τσελίστας Νίκος Βελιώτης.

Στην τελευταία τους δισκογραφική δουλειά, που παρουσιάζουν για πρώτη φορά στο κοινό στο Ηρώδειο, κάνουν μια ήρεμη βόλτα σε τραγούδια-σταθμούς της ελληνικής δισκογραφίας των τελευταίων δεκαετιών, από τον Χατζιδάκι, τον Τσιτσάνη, τον Θεοδωράκη, τον Ξαρχάκο και τον Άκη Πάνου μέχρι τους Lost Bodies, τον Θάνο Ανεστόπουλο και τον Παύλο Παυλίδη. Κι εμείς θα είμαστε εκεί.

Παραστάσεις: Πέμ. 30/7, Παρ. 31/7 στις 21.00. Εισιτήρια εδώ.

Ρένα Μόρφη στην Τεχνόπολη

Η Ρένα Μόρφη, η ερμηνεύτρια με τα χίλια πρόσωπα, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τη μουσικοχορευτική νουβέλα της υπό τον Αθηναικό ουρανό. Στην ιστορία της, που θα τραγουδηθεί το βράδυ της Τετάρτης 29 Ιουλίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων έχουν όλοι έναν σημαντικό ρόλο.

Παλιοί, νεότεροι, ακόμη πιο νέοι και ακόμη πιο παλιοί, ευρωπαίοι, λατινοαμερικάνοι, φανταστικοί και πραγματικοί φίλοι θα είμαστε εκεί για να χορέψουμε στις καρέκλες μας, να ενοχλήσουμε το κακό και να το βάλει στα πόδια και να τραγουδήσουμε μαζί με την οικοδέσποινα, Los Anjeles Azules, Δεληβοριά, Ζαμπέτα, Κούμαρη, και άλλους πολλούς. Εισιτήρια εδώ.

Όπερα και χορός

Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα

Η Μαριάννα Κάλμπαρη.

Η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών με μια νέα παραγωγή της αριστουργηματικής όπερας σε δύο πράξεις του Κλάουντιο Μοντεβέρντι Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα (Claudio Monteverdi, 1567-1643, Il ritorno d’Ulisse in patria, SV 325).

Πάντα δραστήρια και πολυσχιδής, η πολυαγαπημένη Καμεράτα δημιουργεί ένα μαγευτικό ηχητικό περιβάλλον με τα ιδιαίτερα χρώματα των μουσικών οργάνων της εποχής του πρώιμου Μπαρόκ. Στο πόντιουμ ο Γιώργος Πέτρου, από τους κορυφαίους Έλληνες μαέστρους με λαμπρή διεθνή παρουσία, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει η Μαριάννα Κάλμπαρη, διακεκριμένη σκηνοθέτις και καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Συμμετέχουν έντεκα κορυφαίοι έλληνες σολίστ, με επικεφαλής τον βαρύτονο Τάση Χριστογιανόπουλο και τη μεσόφωνο Μαίρη-Έλεν Νέζη, που έχουν διαπρέψει στους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε μεγάλα θέατρα του εξωτερικού.

Παραστάσεις: 04/08 έως 05/08/2020 στις 21:00 στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Χορευτικά Σόλι από την ΕΛΣ

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει και, στην Αττική ένα πρόγραμμα νέων χορογραφιών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός». Θα παρουσιαστούν χορογραφίες των Κωνσταντίνου Ρήγου, Ιωάννας Πορτόλου, Γιάννη Νικολαΐδη και Χρήστου Παπαδόπουλου. Το πρόγραμμα των σόλι στην Αττική και την Ελευσίνα είναι: το Σάββατο 25 Ιουλίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου ο Στέλιος Κατωπόδης σε χορογραφία του Αγάπιου Αγαπιάδη, το Σάββατο 29 Αυγούστου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας η Ελευθερία Στάμου σε χορογραφία του Γιάννη Νικολαΐδη, την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου στη Στοά του Αττάλου η Μαργαρίτα Κώστογλου σε χορογραφία του Γιάννη Νικολαΐδη, την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ο Βαγγέλης Μπίκος σε χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου. Τέλος το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Ακρόπολης θα γίνει παρουσίαση όλων των χορευτικών σόλι όπως και την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.

Η είσοδος είναι δωρεάν. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. Προκρατήσεις εδώ.

Exit mobile version