ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Τα tips που θα σε «σώσουν» αν σκέφτεσαι να κάνεις κάμπινγκ αυτό το καλοκαίρι

Δεν το παίζω ειδική στο κάμπινγκ. Σίγουρα όμως έχω περάσει αρκετά καλοκαίρια μέσα σε μία σκηνή. Με φωτιές και μίνι ιδιωτικές συναυλίες στην παραλία. Να κοιμάσαι και να ξυπνάς δίπλα στο κύμα. Να σε παίρνει έτσι ο ύπνος με τελευταία εικόνα τα αστέρια και πρώτη την «κάψα» του ήλιου. Για εμένα αυτό σημαίνει καλοκαίρι. Καταλαβαίνω όλους όσοι το έχουν απορρίψει. Καταλαβαίνω και τον διαφορετικό τρόπο του καθενός. Αξίζει όμως έστω ένα βράδυ μέσα στη σκηνή. Αν είσαι ανάμεσα σε εκείνες που σκέφτονται να το δοκιμάσουν, θα σε κατατοπίσω με μερικά σωτήρια tips που, πίστεψέ με, θα κάνουν τις πρώτες σου φορές στο κάμπινγκ πιο εύκολες.

Ας ξεκινήσουμε με μία αρχή. Το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται σε όλη την Ελλάδα. Κοινώς δεν μπορείς να στήσεις πουθενά τη σκηνή σου χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να φας πρόστιμο. Ναι, προφανώς αυτό το κείμενο διαβάζεται καλύτερα με τον «Χρόνο» του Παύλου Παυλίδη πολύ δυνατά (στις 22 Ιουλίου έχει και συναυλία στην Τεχνόπολη). Ακολουθούν μερικά σωτήρια tips σε περίπτωση που ετοιμάζεσαι να κάνεις κάμπινγκ για πρώτη φορά. Ελεύθερο ή οργανωμένο.

Έχω στήσει τη σκηνή μου σε πολλές παραλίες. Σε Εύβοια, Ικαρία, Κρήτη, Γαύδο, Κίμωλο, Φολέγανδρο, Αστυπάλαια, Πελοπόννησο. Στις περισσότερες επιτρεπόταν άτυπα το κάμπινγκ. Για αυτό σου αναφέρω και εκείνες τις φορές που έχω πάει και σε μερικά φανταστικά οργανωμένα -στην Αστυπάλαια είναι μακράν το καλύτερο- που επιτρέπεται και με τον νόμο. Σε όλα τα κάμπινγκ όμως θα χρειαστεί να ακολουθήσεις μερικά tips που θα κάνουν τις διακοπές σου πολύ πιο εύκολες. Όχι, δεν σου μιλάω για τα βασικά. Θα επανέλθω με αυτά. Αναφέρομαι σε εκείνα που αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις.

κάμπινγκ tips

Ο πολύτιμος μουσαμάς

Ο μουσαμάς είναι ένας εξαιρετικά ανθεκτικός και αδιαπέραστος από το νερό τύπος υφάσματος που θα σου φανεί χρήσιμος με 2 διαφορετικούς τρόπους στο κάμπινγκ. Μπορεί να μπει κάτω από τη σκηνή σου (σκέψου το σαν χαλί) και θα προστατεύσει τόσο εσένα από την υγρασία, τόσο και τη σκηνή σου αν το έδαφος έχει πέτρες και ξύλα που μπορούν να τη σκίσουν. Εννοείται, πριν τη στήσεις φρόντισε να καθαρίσεις λίγο το έδαφος. Αν πάλι το πάει για βροχή ρίξε τον μουσαμά σου πάνω από τη σκηνή σου. Αν δεν φυσάει υπερβολικά θα λειτουργήσει φανταστικά.

κάμπινγκ tips

Μανταλάκια και σχοινί

Απόλυτα προφανές, αλλά δυσκολεύτηκα πολύ μέχρι να το εμπεδώσω. Έχεις κάνει το ντουζ σου και θέλεις να βγάλεις το βρεγμένο σου μαγιό (μην απορείς η ντουζιέρα είναι συνήθως σε εξωτερικό χώρο οπότε στο κάμπινγκ ντουζ θα κάνεις με μαγιό). Ένα σκοινάκι σε ένα κλαδί δέντρου ή σε αντικείμενα που βρίσκονται σε ιδανική απόσταση μεταξύ τους θα γίνουν η υπαίθρια μπουγάδα σου.

Υγρά μαντηλάκια

Εντάξει, αυτά τα χρειάζεσαι ακόμα κι αν πας απλά για μπάνιο. Θα φας τα φρούτα σου, θα πιάσεις διάφορα, θα θέλεις κάθε λίγο να σκουπίσεις και να καθαρίσεις τα χέρια σου. Θα σου φανούν σούπερ χρήσιμα για πολλούς λόγους.

Ρολό χαρτί

Να θυμάσαι πως δεν είσαι σε σπίτι, οπότε δεν μπορείς να πας στην κουζίνα για να πάρεις χαρτί οποιαδήποτε στιγμή θες. Για να μην πιάνει πολύ χώρο δοκίμασε να πάρεις μαζί σου εναλλακτικά ένα τεμάχιο χαρτί υγείας -εγώ το βάζω σε ένα σακουλάκι για να μένει καθαρό ακόμα κι αν το έχω στην τσάντα μου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μονωτική ταινία

Άνθρωποι είμαστε ατυχήματα συμβαίνουν. Αν σε πιάσουν τα μποφόρ και ακούσεις ένα κρακ μην τρομάξεις (πολύ). Το να σπάσει η μπανέλα της σκηνής (είναι το αντικείμενο που κρατάει τη σκηνή σου όρθια) είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. Η μονωτική ταινία θα σε βοηθήσει να την «κολλήσεις» προσωρινά για να μην αναγκαστείς να μαζέψεις άρον άρον.

Ψάθα για πατάκι

Το χαλάκι στην πόρτα εισόδου υπάρχει για να σκουπίζεις τα πόδια σου πριν μπεις. Για να διατηρείς δηλαδή το πάτωμα του σπιτιού σου καθαρό. Η ψάθα έξω από την μπροστινή «πόρτα» της σκηνής σου θα δουλέψει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Θα φανεί ιδιαίτερα λειτουργική όταν θα θες να τινάξεις τα πόδια σου από την άμμο (θα πατήσεις δηλαδή πάνω σε καθαρή επιφάνεια μόλις τα τινάξεις και όχι και πάλι στην άμμο).

Φακός κεφαλής

Ναι προφανώς έχεις στο κινητό σου, αλλά να σου θυμίσω ότι μέσα στην σκηνή δεν έχεις πρίζα (λεπτομέρειες). Επομένως να είσαι προετοιμασμένη ότι θα μείνεις για αρκετές ώρες χωρίς μπαταρία. Ο φακός κεφαλής θα σε βοηθήσει να έχεις «ελεύθερα» χέρια, άρα να ανοιγοκλείνεις τα φερμουάρ της σκηνής σου πιο εύκολα και παράλληλα θα βλέπεις που πατάς. Κοίτα χαμηλά. Τα σκοινιά με τα οποία δένουμε τις σκηνές για να είναι σταθερές όταν φυσάει είναι μεγάλη παγίδα.

Σακούλα για σκουπίδια

Και όχι μόνο μία. Θα χρειαστεί να βάλεις μέσα τα άπλυτα. Θα χρειαστεί όμως να μαζέψεις και σκουπίδια μαζί με τους φίλους σου από την παραλία πριν κατασκηνώσετε. Και να θυμάσαι. Όταν φεύγεις από την παραλία να κοιτάζεις πίσω σου για να εξασφαλίσεις ότι είναι πιο καθαρή από ό,τι τη βρήκες.

*Αν είναι η πρώτη σου φορά μην ντραπείς να ζητήσεις από τους «γείτονές» σου να σε βοηθήσουν με το στήσιμο της σκηνής. Για όλους υπήρξε αυτή η στιγμή. Καλή διαμονή!