Τα βιβλία που πρέπει να ακούσεις
- 14 ΙΟΥΝ 2014
Το slag.gr επίσημος συνεργάτης του Ladylike.gr ανοίγει το κεφάλαιο audiobooks και παρουσιάζει ένα ενδεικτικό δείγμα που αξίζει μια... ακρόαση.
Η λογοτεχνική κοινότητα και το αναγνωστικό κοινό δεν έχει καταλήξει ακόμα σε κάποια ομόφωνη άποψη για τα audiobooks. Για κάποιους δεν είναι βιβλία, γιατί δεν διαβάζεις, αλλά ακούς. Βέβαια στην αρχή ούτε και τα ebooks συμπαθούσαμε (sic) ιδιαίτερα. Για άλλους είναι μια καλή εναλλακτική για να εκμεταλλευτούν τις ώρες που περνάνε κολλημένοι στην κίνηση ή στο γυμναστήριο. Υπάρχουν ολόκληρα threads και forums που ψηφίζουν τα καλύτερα audiobooks, ενώ μερικά διαλέγουν και audiobooks που είναι τόσο καλά που συνιστούν καλύτερη εμπειρία απ’ το να τα διαβάσεις το βιβλίο. Απ’ αυτή, λοιπόν, την κατηγορία διάλεξα ένα ενδεικτικό δείγμα, για να δούμε πόσο πολύ δουλειά μπορεί να πέσει στην παραγωγή ενός audiobook και, ίσως, έτσι να σας πείσω να τους δώσετε μια ευκαιρία, χωρίς όμως να υποστηρίζω πως είναι όντως καλύτερη εμπειρία απ’ την παραδοσιακή (sic) ανάγνωση.
David Sedaris-I am America (and so can you)- Bossypants
Ξεκινάμε με non-fiction και τους συγγραφείς τους ίδιους να διαβάζουν τα “παιδιά” τους. Τα βιβλία του Sedaris, με τα αυτοβιογραφικά στοιχεία και ιστορίες, διαβασμένα από τον ίδιο είναι μια απόλαυση. Αν τον έχεις ακούσει ποτέ να μιλάει, τότε καταλαβαίνεις αμέσως γιατί οι ιστορίες του σε κάνουν να γελάς ακόμα περισσότερο όταν τις διαβάζει ο ίδιος με την περίεργη φωνή του. Στο “I am American (and so can you)” περνάμε στην κατηγορία Colbert. Ε όσο να πεις είναι μια κατηγορία από μόνος του. Το βιβλίο του συνεχίζει στον σατιρικό τόνο της εκπομπής (και της ίδιας της περσόνας) του και ίσως είναι η μία περίπτωση που αξίζει όντως περισσότερο να το ακούσεις παρά να το διαβάσεις. Σκέψου το σαν μια πριβέ, πολύωρη εκπομπή του Colbert. Καρδούλες ολούθε. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Bossypants. Η Tina Fey να κάνει το οτιδήποτε είναι υπέροχο από μόνο του. Να γράφει, ακόμα πιο υπέροχο. Να γράφει ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο, ακόμα περισσότερο. Να το διαβάζει κιόλας, ένα μικρό δώρο στην ανθρωπότητα. Ευχαριστούμε Tina.
Neil Gaiman reading Neil Gaiman
Ο Neil Gaiman είναι ένας σπουδαίος παραμυθάς. Ανάμεσα στο παραμύθι και το fantasy, τα βιβλία του είναι ένα ταξίδι, και ποιος καταλληλότερος να οδηγήσει σ’ αυτό το ταξίδι απ’ τον ίδιο; Αν υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο συμφώνησαν όλα τα forums κι όλες οι ψηφοφορίες είναι αυτό – αν θες ένα καλό fiction audiobook, τότε ο Gaiman να διαβάζει Gaiman είναι αυτό που θες.
ΥΓ: Αν θες να μείνεις στον συγγραφέα αλλά κάποιον άλλο στην ανάγνωση, τότε οφείλεις να δοκιμάσεις τη μεταφορά του Neverwhere απ’το BBC Radio 4 . Ας πούμε πως τις φωνές τους δανείζουν οι Benedict Cumberbatch, James McAvoy, Natalie Dormer, Christopher Lee και πολλούς ακόμα. Μάλλον τώρα έχω την προσοχή σας.
Harry Potter
Είσαι πλήρως κατεστραμμένος, hardcore fan του Harry Potter όταν έχεις έντονη άποψη για το ποια απ’ τις δύο εκδοχές audiobook είναι καλύτερη -του Stephen Fry ή του Jim Dale. Εμείς εδώ (δηλαδή εγώ) στηρίζουμε Stephen Fry, γιατί, γιατί, ε δεν χρειάζεται συγκεκριμένος λόγος, αφήστε με. Τα είπαμε κι εδώ, το να επισκέπτεσαι ξανά τέτοιες μεγάλες αγάπες και να τις βλέπεις μέσα από μια καινούρια οπτική είναι υπέροχο. Νοσταλγία για πάντα.
His Dark Materials
Σαν άνθρωπος κι εσύ διάβασε την τριλογία του Philip Pullman και την αγάπησες. Και μετά βγήκε η ταινία και τσαλαπάτησε τα όνειρα σου για μια όμορφη μεταφορά, για μια αξιοπρεπή δραματοποίηση. Ε λοιπόν, όχι, μην περιμένεις το Hollywood, μην περιμένεις την εικόνα, βολέψου με τον ήχο και βάλε την φαντασία σου να λειτουργήσει για το οπτικό κομμάτι της εμπειρίας. Η μεταφορά της τριλογίας απ’ το BBC, με ένα κλασικό BBC cast (δηλαδή αξιοπρεπέστατο), μας δείχνει τον σεβασμό που μας αξίζει. Ευχαριστούμε BBC.
Hitchhiker’s Guide to the Galaxy
Έχουμε κι εδώ δύο επιλογές, την original ανάγνωση του ίδιου του συγγραφέα και την μεταγενέστερη εκδοχή του Stephen Fry. Εδώ θα προδώσουμε τον Stephen, γιατί ο συγγραφέας ξέρει καλύτερα, χωρίς να σημαίνει πως η Fry-version δεν είναι καλή. Μακάρι να είχαμε πάντα τέτοια διλήμματα.
Κλείνω με: The End of the Affair, αναγνωσμένο από την βελούδινη φωνή του COLIN FIRTH, το Slaughterhouse 5 από Ethan Hawke και τη Lolita στην υπέροχη εκδοχή του Jeremy Irons.
Θα έκλεινα με “καλό διάβασμα” αλλά χμ, όχι. Τι λέμε σ’ αυτές τις περιπτώσεις; Χμ, καλή διασκέδαση; Υποθέτω την κάνει τη δουλειά του για την ώρα.
Διαβάστε ακόμα στο slag.gr
5 True Crime βιβλία που θα σε κάνουν να χάσεις τον ύπνο σου