Thanksgiving: 5 συνταγές που θα φτιάξεις στο σπίτι για τη Μέρα των Ευχαριστιών. Ευκαιρία δεν είναι;
- 25 ΝΟΕ 2020
Το αμερικάνικο έθιμο έχει μπει και στις δικές μας ζωές τα τελευταία χρόνια. Η τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου είναι η μέρα όπου η οικογένεια μαζεύεται για να φάει και να θυμηθεί τη σημασία του να έχεις στο πλάι σου ανθρώπους που αγαπάς. Κάτι σαν τα Χριστούγεννα δηλαδή.
Τα δύο βασικά συστατικά αυτής της ημέρας είναι η οικογένειά σου και συγκεκριμένες συνταγές που φτιάχνουν οι Αμερικανοί εκείνη την ημέρα. Νομίζω πως η φετινή χρονιά σου δίνει την ευκαιρία να γιορτάσεις το Thanksgiving και να το δεις σαν αφορμή να φας (άλλο που δεν θέλουμε) και να εκτιμήσεις αυτά που όντως έχουν σημασία. Αυτό είναι και το νόημα της ημέρας.
Το βασικό φαγητό που τρώνε την Ημέρα των Ευχαριστιών είναι η γαλοπούλα. Εσύ μπορείς να την αντικαταστήσεις με κοτόπουλο στον φούρνο ή να φτιάξεις μόνο τα κλασικά συνοδευτικά. Εμείς σου δίνουμε την έμπνευση κι εσύ μπορείς να προσαρμόσεις τις συνταγές στο δικό σου γούστο.
Σπιτικός πουρές (το κλασικό συνοδευτικό του Thanksgiving)
Υλικά:
4 μεσαίες πατάτες με τη φλούδα
μισό φλιτζάνι γάλα
μισό φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
3 σκελίδες σκόρδου
1/3 φλιτζάνι γιαούρτι
1/4 φλιτζάνι παρμεζάνα
λίγο αλατοπίπερο
σχοινόπρασο ή κρεμμυδάκι για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Κόψε τις πατάτες σε κύβους και βάλε να σιγοβράσουν με το γάλα, τον ζωμό, το αλατοπίπερο και τις σκελίδες σκόρδου. Όταν μαλακώσουν πολύ οι πατάτες, μπορείς να τις λιώσεις επιτόπου. Πρόσθεσε το γιαούρτι και την παρμεζάνα και άφησέ τα 15 λεπτά στην κατσαρόλα για να ενσωματωθούν. Αν η υφή δεν είναι πολύ πυκνή, μπορείς να προσθέσεις γιαούρτι.
Σάλτσα κράνμπερι (που μπαίνει σαν γαρνιτούρα παντού)
Υλικά:
340 γραμ. cranberries
μισό φλιτζάνι νερό
μισό φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
μισό φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου
ελάχιστο εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση:
Ανακατεύεις όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και περιμένεις να σιγοβράσουν ανακατεύοντας στα μισά για να λιώσουν τα cranberries. Να θυμάσαι ότι η σάλτσα «δένει» όσο κρυώνει.
Ψητές γλυκοπατάτες με μέλι (για υγιεινό Thanksgiving)
Υλικά:
450 γραμ. γιαούρτι
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 κιλό και 300 γραμ. γλυκοπατάτες κομμένες σε χοντρούς κύβους
3 κουταλιές ζεστό μέλι
1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι κανέλα και 1 κουταλάκι τζίντζερ
ψιλοκομμένο μαιντανό και φρέσκο κρεμμυδάκι
Εκτέλεση:
Ανακάτεψε σε ένα μπολ το γιαούρτι με το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι. Βάλε το μπολ στο γιαούρτι 4-6 ώρες.
Σε ένα μικρό μπολ, ανακάτεψε το μέλι, το ελαιόλαδο, την κανέλα, το τζίντζερ και λίγο αλάτι. Βάλε τις γλυκοπατάτες σε αντικολλητικό χαρτί στον φούρνο και ρίξε από πάνω το μείγμα του μελιού. Ψήσε για 35-40 λεπτά στους 190 βαθμούς. Συνόδευσε τις γλυκοπατάτες με το μείγμα γιαουρτιού στο ψυγείο.
Πανεύκολη γέμιση με ψωμί
Υλικά:
3/4 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο
μισό κιλό ψωμί
2μιση φλιτζάνια ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1μιση φλιτζάνι σέλερι
μισό φλιτζάνι μαιντανό
2 κουταλιές φασκόμηλο
2 κουταλιές δενδρολίβανο
1 κουταλιά θυμάρι
2 κουταλιές χοντρό αλάτι
λίγο πιπέρι
2μιση φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλο
2 αυγά
Εκτέλεση:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 130 βαθμούς και βουτύρωσε ένα ταψάκι. Κόψε το ψωμί σε μπουκιές και ψήσε μέχρι να στεγνώσει και βάλε το ψωμί σε ένα μεγάλο μπολ. Στο μεταξύ, λιώσε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και πρόσθεσε τα κρεμμυδάκια και το σέλερι, μέχρι να σκουρύνει το μείγμα. Ρίξε το στο μπολ του ψωμιού και πρόσθεσε τα βότανα και το αλατοπίπερο αλλά και τον μισό ζωμό.
Προθέρμανε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Ανακάτεψε τον υπόλοιπο ζωμό και τα αυγά σε ένα μπολ. Πρόσθεσέ το στο ψωμί και ψήσε το όλο μαζί μέσα σε αλουμινόχαρτο για 40 λεπτά. Βγάλε το αλουμινόχαρτο και ψήσε για 40 λεπτά ακόμη.
Κρεμώδες mac’n’cheese για Thanksgiving
Υλικά:
μισό κιλό κοντό ζυμαρικό
μισό φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο
μισό φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1μιση φλιτζάνι γάλα
2μιση φλιτζάνια γάλα και κρέμα γάλακτος (μισό μισό)
4 φλιτζάνια τριμμένο τυρί τσένταρ και 2 φλιτζάνια τυρί της αρεσκείας σου
αλατοπίπερο και πάπρικα
Εκτέλεση:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 160 βαθμούς και λάδωσε ένα ταψάκι. Βράσε τα μακαρόνια για 1 λεπτό λιγότερο από τις αναγραφόμενες οδηγίες, σούρωσε και ρίξε λίγο ελαιόλαδο. Ανακάτεψε τα τριμμένα τυριά και χώρισέ τα σε 3 ίσα μέρη.
Λιώσε το βούτυρο σε μία μεγάλη κατσαρόλα και ρίξε το αλεύρι. Ανακάτευε συνέχεια προσθέτοντας τα φλιτζάνια με γάλα και κρέμα γάλακτος. Θέλουμε το μείγμα να είναι λείο. Συνέχισε να ανακατεύεις σε μέτρια φωτιά. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλε τα μακαρόνια με 3 φλιτζάνια των τυριών. Στο ταψάκι, βάλε τα μισά ζυμαρικά, από πάνω 1μιση φλιτζάνι τυριών, από πάνω τα υπόλοιπα ζυμαρικά, και από πάνω ό,τι τυρί έμεινε. Ψήσε για 15 λεπτά. Αν θες, μπορείς να βάλεις λίγο ψιλοκομμένο μπέικον.