Το Θέατρο Πορεία έρχεται με δωρεάν παραστάσεις να μάς διασκεδάσει στο σπίτι μας
- 24 ΜΑΡ 2020
Δεν ξέρω για εσένα αλλά εμένα αυτό το νέο με ενθουσίασε. Το Θέατρο Πορεία ανοίγει το αρχείο του και διαθέτει τις παραστάσεις του στο κοινό για να τις δει από το σπίτι δωρέαν. Οι πρωτοβουλίες για να μπει το θέατρο στο σπίτι μας, ξεκίνησαν από το Θέατρο Τέχνης και συνεχίστηκαν από δημιουργούς που ανεξάρτητα ανεβάζουν τις παραστάσεις τους στο διαδίκτυο για να προσφέρουν ψυχαγωγία στον καιρό του κορονοϊού. Φυσικά υπάρχει πάντα και η ψηφιοποιημένη αρχειοθήκη του Εθνικού Θεάτρου. Αλλά η είδηση για το Θέατρο Πορεία με ενθουσίασε, γιατί ήμουν ανάμεσα στους τόσους που δεν πρόλαβαν να δουν τη συνεχώς sold out «Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση σε σκηνοθεσία του εγγονού του, Δημήτρη Τάρλοου. Μάντεψε, λοιπόν, τι έχω στο πρόγραμμά μου για απόψε.
Το Θέατρο Πορεία ξεκινά με αφετηρία τη σημερινή Τρίτη, 24 Μαρτίου, να διαθέτει τις παραστάσεις του δωρεάν για παρακολούθηση από το κοινό στο σπίτι του. Κάθε ημέρα θα είναι διαθέσιμη και μία διαφορετική παράσταση από τις 10.00 το πρωί και για ένα 24ωρο.
Το πρόγραμμα κάνει πρεμιέρα με την παράσταση «Η Μεγάλη Χίμαιρα» σε διασκευή Στρατή Πασχάλη. Στην παράσταση το ρόλο της Μαρίνας, της κεντρικής ηρωίδας του μυθιστορήματος του Μ. Καραγάτση ενσαρκώνει η Αλεξάνδρα Αϊδίνη. Για την ερμηνεία της είχε λάβει το 2015 το βραβείο Μελίνα Μερκούρη καθώς και το βραβείο Ελευθερία Σαπουντζή. Η διάρκεια της παράστασης είναι 150 λεπτά.
Θέατρο στο σπίτι με κινηματογραφικό ενδιαφέρον
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Θεάτρου Πορεία, οι λήψεις των τελευταίων παραστάσεων του θεάτρου, όπως είναι και η «Μεγάλη Χίμαιρα», παρουσιάζουν και κινηματογραφικό ενδιαφέρον, καθώς έχουν γυριστεί από επαγγελματίες κινηματογραφιστές με έξι κάμερες και κοντινά πλάνα.
Η εμπειρία της παρακολούθησης του θεάτρου από το σπίτι και του θεάτρου διά ζώσης βέβαια είναι πολύ διαφορετική. Στο λέω επειδή παρακολουθώντας ήδη τον Έντμοντ του Θεάτρου Τέχνης, το κατάλαβα. Δεν μπορεί καν να γίνει σύγκριση μεταξύ της αλληλεπίδρασης που νιώθεις ότι έχεις με μία παράσταση καθισμένη στη θέση σου και την απουσία αυτής όταν είσαι καθισμένη στον καναπέ σου. Ωστόσο, έχουμε τόσο πολύ ανάγκη από ποιοτική ψυχαγωγία αυτή την εποχή, που δεν υπάρχει περίπτωση να μην πιάσεις τον εαυτό σου να χαμογελά παρακολουθώντας κάποια παράσταση. Κυρίως επειδή μπορεί να νιώθει ότι ακόμα και τώρα έχει επαφή με την τόσο ζωντανή τέχνη του θεάτρου. Οπότε ετοιμάσου να πατήσεις play επισκεπτόμενη την ιστοσελίδα του Θεάτρου Πορεία.
Λίγα λόγια για τη «Μεγάλη Χίμαιρα» στο Θέατρο Πορεία
«Σε αυτό το επικό ερωτικό μελόδραμα παρακολουθούμε την ιστορία μιας παθιασμένης με την ελληνική κλασική παιδεία Γαλλίδας, της Μαρίνας Μπαρέ, που έρχεται να ζήσει στην Ελλάδα. Είναι ερωτευμένη και παντρεμένη με έναν Έλληνα εφοπλιστή. Ερχόμενη σε επαφή, όμως, με την ίδια τη χώρα των ονείρων της, συναντά τις δικές της Χίμαιρες. Το δραματικό τοπίο, τραχύ κι αισθησιακό ταυτόχρονα, την παρασύρει σε μια μοιραία δίνη πάθους, πυροδοτεί τα παλιά ψυχολογικά της τραύματα και την οδηγεί στην αυτοκαταστροφή.
Ο Καραγάτσης σε αυτό το μυθιστόρημα, που κλείνει τη γνωστή τριλογία «Γιούγκερμαν – Λιάπκιν – Χίμαιρα», μελετάει ενδελεχώς τη δυνατότητα προσαρμογής των ξένων στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και την αμφιθυμία των Ελλήνων απέναντι στη Δύση. Κρύβει καλά τον ακραίο και κατάμαυρο ρομαντισμό του κάτω από ένα πέπλο κυνισμού ή ακόμη και ωμότητας. Βαθιά απελπισμένος ο ίδιος, μετατρέπει τη Μαρίνα σε χίμαιρα, αρνούμενος την έννοια της αγάπης. Νομίζουμε ότι πετυχαίνουμε, ερωτευόμαστε, δημιουργούμε πνευματικά. Όλα εν τέλει καίγονται κάτω από το σκληρότατο ελληνικό φως. Σαν μύγες μαγευόμαστε από το άγνωστο, για να γίνουμε παρανάλωμα σε μια στιγμή. Αυτή τη μοιραία στιγμή περιγράφει ο Καραγάτσης», αναφέρει το Θέατρο Πορεία.
Μην ξεχνάς ότι αν πραγματικά θέλεις να προσφέρεις κάτι στο Θέατρο Πορεία, μπορεί να μη χρειάζεται να καταβάλεις αντίτιμο για να δεις τις παραστάσεις του τώρα, αλλά μπορείς να γίνεις συνδρομητής του. Ευελπιστώντας να δεις τις παραστάσεις του από κοντά την επόμενη θεατρική σεζόν.
Οι επόμενες παραστάσεις του προγράμματος
- Το Ευχαριστημένο της Μαρίνας Καραγάτση, σε διασκευή Έρις Κύργια και σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, 2018, Τετάρτη 25/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας).
- Ύψωμα 731 σε κείμενο και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, 2019, Πέμπτη 26/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας).
- Η Αγριόπαπια του Χένρικ Ίψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, 2017, Παρασκευή 27/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας).
- Οι Τρειςευτυχισμένοι του Eugène Labiche, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, 2017, Σάββατο 28/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας).
- Τρεις Αδερφές του Αντόν Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, 2016, Κυριακή 29/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας).
- Μιράντα βασισμένο στην Τρικυμία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε διασκευή και σκηνοθεσία του Oskaras Korsunovas, 2016, Δευτέρα 30/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας).
- Το Κτήνος στο Φεγγάρι του Richard Kalinoski, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, 2009, Τρίτη 31/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας).
- Η Υπόθεση της Οδού Λουρσίν του Eugene Labiche, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, 2010, Τετάρτη 1/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας).
- Βάκχες του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Renate Jett, 2008, Πέμπτη 2/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας).
- Το Τυφλό Σημείο του Γιάννη Μαυριτσάκη, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, 2008, Παρασκευή 3/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας).
- Δάφνης και Χλόη, Ταξίδι Αναψυχής βασισμένη στο αρχαίο ελληνικό μυθιστόρημα του Λόγγου και στη μετάφραση του Ρόδη Ρούφου, σε σκηνική σύνθεση και σκηνοθεσία του Cezaris Grauzinis, 2006, Σάββατο 4/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας).