VIRAL

Τι είναι το “No buy challenge” και πώς θα σε βοηθήσει να μην «πετάς» τα χρήματά σου;

iStock

Πιστεύεις ότι τα χρήματά σου εξαφανίζονται με το που ανοίγεις τα μάτια σου; Έχουν μαγικές ικανότητες και μόλις βγεις από το σπίτι για να πας στο γραφείο αρχίζουν και δυσανασχετούν στο πορτοφόλι σου; Επιστρέφεις στο σπίτι από τη δουλειά κι αναρωτιέσαι που πήγαν τα 20€ που είχες στην τσέπη σου το πρωί; Πηγαίνεις για ένα σινεμά κι αναρωτιέσαι αν υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να ξοδέψει πιο γρήγορα από εσένα τόσα χρήματα σε ένα εμπορικό; Είσαι ο κατάλληλος άνθρωπος να δοκιμάσεις το “no buy challenge”. Ευχαριστώ το TikTok που μου κάνει αποταμίευση. 

Οι κάνονες του no buy

Χωρίς να το καταλάβεις, ξοδεύεις περισσότερα χρήματα από όσα υπολογίζεις σε μια μέρα λόγω του αυξανόμενου κόστους ζωής. Έχω άπειρες φίλες που αγοράζουν λίγη «ευτυχία» γεμίζοντας εικονικά καλάθια σε online μαγαζιά. Αυτές, παραπονιούνται συνεχώς ότι δεν έχουν χρήματα. Έχουν όμως πολλά παπούτσια. Έχεις πιάσει ποτέ τον εαυτό σου να είσαι λυπημένη για κάτι και να αγοράζεις κάτι για να νιώσεις καλύτερα; Αν απάντησες θετικά, είσαι μία από εμάς που θέλουμε να αλλάξουμε λίγο τον τρόπο που καταναλώνουμε και να βελτιώσουμε τα οικονομικά μας. Αν πρέπει να φτιάξεις μια σχέση το 2025, είναι αυτή που έχεις με τα χρήματά σου.

Το “no buy” δεν σημαίνει ότι δεν θα αγοράσεις τίποτα για έναν χρόνο. Δεν γίνεται αυτό. Είναι μια συνειδητή παύση για τις μη απαραίτητες αγορές. Θα κάνεις μια λίστα με τις απαραίτητες αγορές (τρόφιμα, έξοδα μετακίνησης, οικιακά προϊόντα, διακοπές, διασκέδαση, εμπειρίες όπως ταξίδια, συναυλίες, ταινίες, παραστάσεις) και μια λίστα με πράγματα που δεν χρειάζεσαι πραγματικά (ρούχα που είναι «τάση», βιβλία ενώ έχεις 10 αδιάβαστα, delivery συνέχεια, λιχουδιές για το σκύλο ή τη γάτα). Δεν χρειάζεται να δεσμευτείς για 365 ημέρες χωρίς αγορές από την αρχή. Προσπάθησε μια μέρα, μια εβδομάδα, έναν μήνα ή έναν χρόνο. Η επιλογή είναι δική σου. Οι κανόνες μπορούν να αφεθούν στο κάθε άτομο που συμμετέχει στην πρόκληση. Χρειάζεται να σκέφτεσαι πριν πατήσεις buy. Να μην κάνεις παρορμητικές αγορές.

Ανάλαβε την ευθύνη για την υπερκατανάλωσή σου

Ξοδεύοντας λιγότερα σε μη απαραίτητα είδη, μπορεί να μην κάνεις απαραίτητα αποταμίευση αλλά να έχεις τα χρήματα να κάνεις ταξίδια. Τα χρήματα που σπαταλάς σε αχρείαστες αγορές- βλέπε κινέζικα fast fashion ρούχα ή εκείνη την τσάντα που είδες στο Vinted- στο τέλος της χρονιάς είναι ένα ταξίδι ζωής. 

Αν νοιάζεσαι για το περιβάλλον, ξέρεις ότι ένα ολόκληρο έτος χωρίς περιττές αγορές είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Όλες ξέρουμε ότι έχουμε περισσότερα ρούχα από αυτά που φοράμε. Έχουμε ρούχα με τα καρτελάκια. Οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν συνειδητοποιήσει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της γρήγορης μόδας.

Όπως και η νηστεία (αποχή από την κατανάλωση φαγητού για μια συγκεκριμένη διάρκεια), μια χρονιά χωρίς αγορές θα σε βοηθήσει να καθαρίσεις το μυαλό σου από παρορμητικές αγορές και την τάση για ψώνια όποτε περνάς από μια βιτρίνα. 

Τι οφέλη έχει το no buy;

Πέρα από το προφανές (ναι, εξοικονομείς χρήματα). Θα ανακαλύψεις ρούχα, παπούτσια, τσάντες, καλλυντικά, κοσμήματα που δεν χρησιμοποιούσες στη ντουλάπα και στο νεσεσέρ σου. Θα βρεις το στιλ σου και δεν θα ακολουθείς τις τάσεις. Βγήκα μέσα στις γιορτές και όλες οι γυναίκες ήμασταν ντυμένες ίδιες. Λες και παίζουμε στο Squid Game αν γυριζόταν στην Σκανδιναβία και είχαμε το στιλ των γυναικών που έκαναν μόδα τις γούνινες παντόφλες έξω από το σπίτι.  Δεν θα είναι μονίμως ακατάστατο το σπίτι σου. Και δεν θα αναρωτιέσαι τι να φορέσεις κάθε μέρα. 

Κυρίως, δεν θα παραπονιέσαι συνεχώς ότι δεν έχεις χρήματα ενώ είσαι εθισμένη στον καταναλωτισμό. Τι όχι; Μέτρα τα μπουκαλάκια που έχεις διάσπαρτα αυτή τη στιγμή στον νιπτήρα και στο μπάνιο σου.

Exit mobile version