Τι πίνουμε τις γιορτές; 4 γυναίκες bartenders απαντούν
- 29 ΔΕΚ 2024
Το να απολαμβάνεις το ποτό σου στην αγαπημένη σου μπάρα είναι σίγουρα ανεκτίμητο, πόσο μάλλον όταν αυτό τυλίγεται με μία γιορτινή διάθεση παρέα με αγαπημένους φίλους και καλή μουσική. Παραγγέλνεις αμέσως γιατί γνωρίζεις τι θα πιεις ή θέλεις τη γνώμη των experts για να δοκιμάσεις κάτι festive; Και με το hangover της επόμενης μέρας τι γίνεται;
Με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ρωτήσαμε 4 ταλαντούχες γυναίκες bartenders με εμπειρία στην μπαρ σκηνή της Αθήνας για το τι πίνουμε συνήθως τις γιορτές αλλά και μερικά χρήσιμα tips για να μην ξεφύγουμε. Καταναλώνουμε υπεύθυνα.
Τι πίνουμε τις γιορτές; 4 γυναίκες bartenders απαντούν
Για τη Νικόλ Λίτσα το συνηθισμένο έχει τη γοητεία του
Τη Νικόλ Λίτσα θα τη βρεις πίσω από το μπαρ των Abstract Multiverse και Subject of Athens. Κλείνει 10 χρόνια στον χώρο της εστίασης με τα 5 από αυτά πίσω από το μπαρ.
«Έχω μεγάλο πάθος για το επάγγελμα μου. Θέλω να εξελίσσομαι και να μαθαίνω συνέχεια καινούργια πράγματα και ανθρώπους. Το κόλπο είναι να ζεις από το επάγγελμα σου, να σου δίνει ζωή, στιγμές και αναμνήσεις. Κάτι που σίγουρα η μπαρ κοινότητα στο δίνει. Στόχος μου είναι να γίνω όσο πιο καλή μπορώ σε αυτό που κάνω και να βλέπω χαμόγελα μπροστά στο μπαρ που δουλεύω και γύρω από αυτό. Να φεύγουν και να θυμούνται ποσό όμορφα πέρασαν», μου εξηγεί πριν μου πει τι πίνουν συνήθως τις γιορτές αλλά και ένα tip για το hangover.
-Ποιο είναι το ποτό που επιλέγουν συνήθως τις γιορτές;
Όσα χρόνια δουλεύω πίσω από το μπαρ ο καταναλωτής σίγουρα θα έχει ως επιλογή το κρασί και θα αναρωτηθεί αν στο εκάστοτε μαγαζί υπάρχει και η επιλογή του gluhwein. Άμα επιλέξει να πάει σε κάποιο μαγαζί με σκοπό να «παρτάρει» το αθάνατο ποτό για όλες τις εποχές θα είναι το τζιν τόνικ. Υπάρχει ακόμα και η επιλογή στο ουίσκι και σε κάποιο κονιάκ που ο μέσος καταναλωτής θεωρεί ότι είναι δυο «χειμωνιάτικα» αποστάγματα. Όσο περνάνε τα χρόνια όμως συνειδητοποιώ πως ο καταναλωτής έχει εξοικειωθεί και με την ιδέα του να κοιτάξει τον κατάλογο και να επιλέξει ένα ζεστό κοκτέιλ αν υπάρχει ως επιλογή.
-Νικόλ Λίτσα, τι να πιούμε φέτος τις γιορτές πέρα από τα συνηθισμένα;
Η αλήθεια είναι πως και το συνηθισμένο έχει την γοητεία του. Δε θα έλεγα ποτέ όχι σε μια καινούργια δοκιμή κρασιού, ούτε σε ένα κλασικό highball. Πάντα όμως μου αρέσει να δοκιμάζω καινούργια πράγματα και πιστεύω πως και ο καταναλωτής μπορεί να εμπιστευτεί έναν bartender για να του προτείνει μια διαφορετική επιλογή. Κάποια κοκτέιλ που αγαπώ πολύ και θα πρότεινα να τα δοκιμάσετε είναι ένα Manhattan, ένα sazerac ή ένα Martinez. Από ζεστές επιλογές ένα hot toddy ή ένα blue blazer. Είναι πολλές οι επιλογές που ίσως ο καταναλωτής δεν ξέρει. Τέλος, σαν μεγάλη μου αγάπη, θα σας πω ότι αν είστε λάτρης του ουίσκι να το προτιμήσετε και στην εκδοχή του highball.
-Δώσε μας ένα tip για το hangover
Tip για το hangover..χα! Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να γκρινιάζουμε λιγότερο! Εγώ 2 πράγματα προτιμάω. Αποφεύγω να πάρω ντεπόν και οποιοδήποτε άλλο φάρμακο για να ηρεμήσω. Ένα πράγμα που θα αναζητήσω όταν νιώθω το hangover της επόμενης μέρας είναι ένα πεντανόστιμο Bloody Mary! Και για την υπέροχη γεύση του και για τον λόγο ότι πραγματικά νιώθεις άλλον άνθρωπος. Βέβαια θα μου πεις είναι ένα ιδιαίτερο κοκτέιλ που αρκετός κόσμος δεν το προτιμά, οπότε θα σε στείλω στην επιλογή μιας lager μπύρας για να νιώσεις καλύτερα. Ο κάθε άνθρωπος σίγουρα το βιώνει διαφορετικά αλλά πιστεύω ότι αυτά τα δυο σίγουρα κάπως σε ηρεμούν.
Η Ιωάννα Παπαφίλη προτείνει να στραφούμε στις παλαιωμένες επιλογές
Εδώ και 3 χρόνια η Ιωάννα Παπαφίλη είναι μέλος της ομάδας του Barro Negro Athens, ένα bar που ειδικεύεται στα αποστάγματα αγαύης και αντιπροσωπεύει το μοντέρνο Μεξικό. Ακολουθούν, παρακάτω, όσα μας είπε.
«Λοιπόν, θα έλεγα πως οι Αθηναίοι (και όχι μόνο) στις γιορτές δεν θα αλλάξουν και τόσο τις προτιμήσεις τους, όσον αφορά τα ποτά που σερβίρουμε εμείς κατά βάση. Με αυτό εννοώ ότι όπως όλο τον χρόνο έτσι και στις γιορτές θα μείνουν στην Paloma και μια ωραία κλασική Margarita, όπως και τα signature cocktails μας. Βέβαια, η κατανάλωση του κρασιού ειδικά τον Δεκέμβρη ανεβαίνει κατά πολύ. Οπότε θα πω ότι ο κόσμος μένει πιστός στα agave drinks μας.
Στις γιορτές, νομίζω πως για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και όχι απλά να ξεφύγουμε, μπορούμε να πάμε σε κάτι παλαιωμένο, όπως μια Anejo ή Extra Anejo Tequila. Δεν βγάζω τα υπόλοιπα παλαιωμένα αποστάγματα αλλά είμαι εδώ για να μιλήσω κυρίως για τα agave spirits. Σίγουρα ένα Oaxaca Old Fashioned ή ένα Manhattan με tequila βγάζει κάτι ζεστό και χειμωνιάτικο.
Για να μην ζαλιστούμε από το αλκοόλ στις γιορτές; Σίγουρα να μην πιούμε σαν να τελειώνει ο κόσμος. Ωστόσο, γενικό tip, πολύ πολύ νερό και όχι άδειο στομάχι (δύσκολο να μείνει άδειο ένα στομάχι στις γιορτές). Πίνουμε υπεύθυνα και δεν οδηγούμε, οφείλω να το τονίσω».
Η Γεωργία Γεωργακοπούλου προτείνει Gluhwein με κρασί από ρόδι
Η Γεωργία Γεωργακοπούλου είναι Bartender και Bar Consultant με έδρα την Αθήνα. Επαγγελματικά έγινε γνωστή μέσα από την 7ετή της εργασία πίσω από το μπαρ του φημισμένου The Clumsies. Η ενέργειά της και οι γνώσεις της αποτελούν ένα ισχυρό μείγμα ικανοτήτων, που συγκέντρωσε στη νέα της εταιρεία, “Etiquette”, Codes for Bartending, την οποία δημιούργησε μαζί με τον Νίκο Σουρμπάτη και τον Λευτέρη Πετρογεωργάκη. Σήμερα, η “Etiquette” είναι μια συμβουλευτική εταιρεία που στοχεύει να αναδιαμορφώσει τη σκηνή των ξενοδοχείων και των μπαρ, διαδίδοντας την κουλτούρα των κοκτέιλ της Αθήνας σε όλη την Ελλάδα και πέρα από αυτήν.
-Γεωργία Γεωργακοπούλου, τι ποτά επιλέγει ο κόσμος τις γιορτές;
Συνήθως κλασικά με ενδιαφέροντα twists, που εμπλέκουν συστατικά εποχικά που θυμίζουν τις γιορτές.
-Και για όποι@ θέλει να ξεφύγει από τα συνηθισμένα;
Θα πρότεινα ένα Gluhwein με κρασί από ρόδι, Negroni με κάποιο fatwash σε gingerbread, ίσως Manhattan ή Boulevardier με κάστανο αλλά και κάποιο Old Fashioned με beurre noisette.
-Πες μας το δικό σου tip για να μη ζαλιστούμε.
Το απόλυτο tip για να μην ζαλιστούμε είναι και θα είναι για πάντα η κατανάλωση νερού ταυτόχρονα με το αλκοόλ. Είναι δύσκολο να το πετύχουμε αλλά είναι αυτό που τελικά σώζει! Όπως φυσικά επίσης και η υπεύθυνη κατανάλωση. Είναι ωραίο να περνάς όμορφα αλλά να σέβεσαι τον εαυτό σου και τους γύρω σου.
Η Γιούλη Κατσιμπάρδη προτείνει για τις γιορτές: Negroni αρωματισμένο με σοκολάτα και φράουλα
Η Γιούλη Κατσιμπαρδη δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης τα τελευταία 15 χρόνια. Είναι η Head Bartender του θρυλικού The 7 Jokers όπου την βρίσκεις σχεδόν πάντα εκεί τα τελευταία 6 χρόνια. Πρόσφατα ανέλαβε την θέση της Brand Ambassador για τα ελληνικά προϊόντα Skinos Mastiha Spirit, Votanikon Gin & Otto’s Athen’s Vermouth. Ακολουθούν, παρακάτω, όσα μας είπε.
«Οι Αθηναίοι τις γιορτές τιμούν σίγουρα τα αγαπημένα τους κρασιά αφρώδη και μη. Δεν στέκονται όμως εκεί, αφού άλλη μια festive επιλογή τους είναι μερικά καλοφτιαγμένα Negroni ή Old Fashioned.
«Για την αποφυγή του hangover, ιδανικά φαγητό πριν και αρκετό νερό και φυσικά αρκετό νερό μετά. Το αγαπημένο μου χριστουγεννιάτικο ποτό, φέτος, και αυτό που προτείνω φυσικά ,είναι ένα negroni αρωματισμένο με σοκολάτα και φράουλα. Το φτιάχνουμε στο @7Jokers, σας περιμένω!».