Τα 3 βήματα για να αποφύγεις τα μικρόβια από τα δέματα και την αλληλογραφία σου
- 14 ΑΠΡ 2020
Η αλήθεια είναι πως όλο αυτό το διάστημα που μένουμε σπίτι συνεχίζουμε να ψωνίζουμε -και να πληρώνουμε λογαριασμούς. Αυτό σημαίνει πως στο σπίτι μας φτάνει η αλληλογραφία μας, αλλά και διάφορα δέματα από online αγορές μας. Οπότε, τα tips που ακολουθούν είναι απαραίτητα για να προστατευτούμε από ιούς και μικρόβια.
Το γεγονός ότι ο κορονοϊός μπορεί να ζήσει στο χαρτόνι για περίπου 24 ώρες και στις μεταλλικές επιφάνειες έως και 72 ώρες μάς κάνει να ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη αλληλογραφία και τα δέματα που φτάνουν στο σπίτι μας. Ναι #ΜένουμεΣπίτι, αλλά πόσο ασφαλείς είμαστε από τις online αγορές μας και τους φακέλους που υπάρχουν στο γραμματοκιβώτιό μας; Σίγουρα οι online αγορές είναι πολύ πιο safe από το να βγαίνεις εσύ έξω, όμως υπάρχουν tips για να μειώσεις τον κίνδυνο στο ελάχιστο και σε αυτή την περίπτωση.
Το να πλένουμε καλά τα χέρια μας δεν αρκεί. Το διάστημα που διανύουμε απαιτεί να είμαστε προσεκτικοί ακόμα και στις λεπτομέρειες. Στη νέα καθημερινότητά μας μάθαμε να απολυμαίνουμε τα ψώνια μας από το σούπερ μάρκετ. Να είμαστε προσεκτικοί με τα ρούχα και τα παπούτσια μας. Να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Τώρα μένει να υιοθετήσουμε ακόμα 3 tips, αυτή τη φορά για όσα φτάνουν σε εμάς μέσω κούριερ.
Φυσικά, από τη στιγμή που θα κάνεις την online αγορά σου, μέχρι το πακέτο να φτάσει στην πόρτα του σπιτιού σου, θα έχουν περάσει μέρες και διαφορετικές συνθήκες, μη ευνοϊκές για να επιζήσει ένας ιός. Όμως ποτέ δεν ξέρεις πόσοι άνθρωποι έχουν πιάσει στα χέρια τους το δέμα σου. Σε κάθε περίπτωση αυτά τα 3 tips θα σε κάνουν να ανησυχείς πολύ λιγότερο.
Άσε τα χάρτινα δέματα και την αλληλογραφία έξω για 24 ώρες
Όσο περισσότερο αφήσεις έξω από την πόρτα σου τα πακέτα και τις συσκευασίες από χαρτί, τόσο θα μειώσεις τον κίνδυνο να φέρεις μέσα στο σπίτι σου ιούς και μικρόβια. Αν είναι δυνατό να περάσουν 24 ώρες, τότε μπορείς άφοβα να τα ανοίξεις. Σε κάθε περίπτωση να θυμάσαι να πλένεις τα χέρια σου προσεκτικά και συχνά.
Πέτα κατευθείαν το packaging
Στην περίπτωση που κάποιο τρόφιμο δεν μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου, υπάρχει και πάλι τρόπος να προστατευτείς. Χρησιμοποίησε ένα δικό σου σκεύος για να αδειάσεις μέσα το περιεχόμενο της χάρτινης συσκευασίας και να την πετάξεις αμέσως, πριν τη βάλεις στο σπίτι σου. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τους λογαριασμούς. Φωτογράφισε τον φάκελο σε περίπτωση που έχει στοιχεία που χρειάζεσαι και βάλε στο σπίτι σου μόνο το περιεχόμενο. Για τις μεταλλικές συσκευασίες χρησιμοποίησε ένα αντισηπτικό και καθάρισε την επιφάνειά τους. Μην ξεχνάς να πλένεις καλά τα χέρια σου στο ενδιάμεσο. Όσον αφορά στα φρούτα και στα λαχανικά, απόφυγε να τα πλύνεις με σαπούνι και προτίμησε απλά νερό. Αν σε ανησυχεί επίλεξε να μην τα ακουμπήσεις για μερικές ώρες.
Αν είναι δυνατόν απόφυγε την άμεση επαφή με τους εργαζόμενους που φτάνουν στην πόρτα σου
Την περίοδο της καραντίνας καλό είναι να τηρούνται σε κάθε περίπτωση τα μέτρα ασφαλείας. Τόσο για το δικό μας καλό, όσο και για των ανθρώπων που εργάζονται για να μας εξυπηρετήσουν. Γι’ αυτό στις περιπτώσεις που είναι εφικτό, απόφυγε να έρθεις σε άμεση επαφή με τον άνθρωπο που φτάνει στην πόρτα σου.