ΦΑΓΗΤΟ
SPONSORED

Το «αλφάβητο» των ζυμαρικών: Τα διαφορετικά είδη που υπάρχουν και πώς θα τα απολαύσεις σωστά

Δημήτρης Δημόπουλος

«Ακάκιε, τα μακαρόνια να ‘ναι MISKO», έλεγε η διαφήμιση με το πιο γνωστό σλόγκαν που σε ακολουθεί από τότε που ήσουν παιδί. Και κάποια πράγματα εντυπώνονται μέσα μας για τους σωστούς λόγους τελικά.

Τα ζυμαρικά δεν είναι μία απλή τροφή. Είναι μία κατηγορία από μόνα τους. Στην Ελλάδα τα λέμε σκέτα μακαρόνια, αν και μπορεί να αναφερόμαστε σε δεκάδες διαφορετικά είδη ζυμαρικών. Ξέρουμε όμως τι εννοούμε όταν το λέμε. Θέλω να φάω αυτόν τον υπέροχο υδατάνθρακα και να τον συνοδεύσω με έναν από τους αμέτρητους αγαπημένους μου τρόπους. Αν είναι και MISKO, ξέρεις ότι το αποτέλεσμα είναι εγγύηση.

Όταν ήμουν μικρή, τα πιάτα που έτρωγα ήταν πολύ συγκεκριμένα. Μεγαλώνοντας όμως έγινα πολύ πιο «γενναιόδωρη» με τους γευστικούς μου κάλυκες και δεν φοβόμουν να δοκιμάσω τις τροφές που κοιτούσα συνήθως με μισό μάτι. Αγκινάρες, μελιτζάνες, τυριά που μου μύριζαν, θαλασσινά. Όλα αυτά μπήκαν στο πιάτο μου και σε αυτό βοήθησε η σταθερή βάση. Τα ζυμαρικά MISKO. Έχω βάλει στον εαυτό μου την εξής μαγειρική πρόκληση. Κάθε εβδομάδα, δοκιμάζω μία διαφορετική συνταγή.

Αν και δεν υπάρχει περίπτωση, να βαρεθώ τα μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα, νομίζω ότι είναι εξαιρετική αφορμή για να φάω περισσότερη πρωτείνη και φυτικές ίνες, χωρίς να στερούμαι τα λατρεμένα μου ζυμαρικά. Επίσης, έτσι ανακαλύπτεις όλα τα είδη ζυμαρικών και πώς συνδυάζονται σωστά, έτσι ώστε να αναδεικνύεται η γεύση του. Αποφάσισα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σου τις επιλογές που κάνω τόσο στα είδη ζυμαρικών, όσο και στο πώς θα τα φτιάξω.

Μακριά ζυμαρικά

Ξεκινάμε με τα κλασικά και πατροπαράδοτα μακριά ζυμαρικά. Όλα τα είδη σπαγγέτι κάθε πάχους, το αγαπημένο Νο2 για να κάνεις το παστίτσιο της μαμάς, αλλά και τα υπέροχα λαζάνια. Θα ξεκινήσω από το αγαπημένο μου παστίτσιο από τη MISKO, το οποίο κάνω προσθέτοντας μερικά κομμάτια χωριάτικου λουκάνικου και φυσικά μακαρόνια για Παστίτσιο Νο2. Η τρύπα στο εσωτερικό κάνει τη μισή δουλειά (και η σωστή μπεσαμέλ την άλλη μισή). Όταν θέλω να κάνω κάτι εξίσου νόστιμο, παίρνω τα Ματσάτα από τη Χρυσή Σειρά MISKO με πλούσια γεύση και τα φτιάχνω με κεφτεδάκια και μελιτζάνες. Η πλατιά επιφάνεια των Ματσάτα προσφέρει γερό «κράτημα» που χρειάζεται η καλοδουλεμένη σάλτσα ώστε να μην χαθεί η νοστιμιά της.

Κοντά ζυμαρικά

Είναι τα ζυμαρικά που λάτρευα όταν ήμουν μικρή, ίσως επειδή ήταν μικρά και έτσι έβαζα διπλή μερίδα. Θα σου πω για την πρώτη μου επιλογή σε αυτήν την κατηγορία, που είναι σταθερά οι Πέννε Ριγκάτε. Μπορώ να τις φάω ακόμα και σκέτες με λίγο τυράκι, ωστόσο η MISKO με μύησε στην υπέροχη και ελαφριά συνταγή με ντοματίνια και κοτόπουλο, που συνήθως φτιάχνω για το γραφείο. Οι ρίγες των Πέννε είναι ο λόγος που «αγκαλιάζουν» τις σάλτσες σου με τόσο πάθος. Αν είναι και ολικής, ακόμα καλύτερα.

Για σούπες

Τα πράγματα μπορούν να γίνουν τόσο απλά. Τα πολύ μικρά ζυμαρικά γίνονται το βασικό υλικό σε σούπες και σαλάτες. Το αγαπημένο μου κουσκουσάκι MISKO από τη Βόρειο Ελλάδα τρώγεται με ψητό σολομό και μυρωδικά δημιουργώντας ένα πλήρες γεύμα. Ο χοντρός φιδές δεν υπάρχει μόνο για τις μέρες που είσαι άρρωστη. Συνδυάζεται παραδοσιακά με σπιτικό πολτό ντομάτας και φέτα. Αυτήν τη συνταγή τη λέμε «μπήγουλη» στο χωριό μου. Αν πάλι θέλεις να «πείσεις» το παιδί (αλλά και τον εαυτό σου να τρώει πιο συχνά αγκινάρες, η σούπα αγκινάρες α λα πολίτα με πεπονάκι είναι ό,τι πρέπει για τις κρύες μέρες που έρχονται.

Tip: πολλοί από εμάς έχουμε πολύ χαμηλό σίδηρο και πρέπει να τρώμε τροφές που μας τον δίνουν σε υψηλή περιεκτικότητα. Το συκώτι είναι μία εξ αυτών αλλά μπορεί να μη θέλεις να το φας σκέτο. Κάνε τη συνταγή της MISKO με αστράκι, συκωτάκια και μπρόκολο και θα με θυμηθείς.

Με αυγά

Η MISKO σου δίνει χυλοπίτες και χυλοπιτάκια με αυγά και πώς να πεις όχι σε μία συνταγή με κόκορα, κοκκινιστό κοτόπουλο ή καβουρμά. Η πλατιά τους επιφάνεια αγκαλιάζει όλα τα υλικά και το αποτέλεσμα είναι ένα δώτο για τον ουρανίσκο σου.

Γεμιστά

Σε περίπτωση που δεν έχεις καμία όρεξη να μπεις στην κουζίνα και να φτιάξεις σάλτσες, τα γεμιστά Τορτελίνι με τυρί, είναι τα «πουγκάκια» που κρύβουν έναν θησαυρό. Μπορείς να τα φας σκέτα ή να τα πασπαλίσεις με τυράκι.

Άλλα ζυμαρικά

Τα κανελόνια και οι ταλιατέλες είναι αυτά τα ζυμαρικά που σου επιτρέπουν να παίξεις με τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σου. Τα κανελόνια ειδικότερα γεμίζουν με κιμά, σπανάκι και ό,τι άλλο διεγείρει  τον ουρανίσκο σου. Η δική μου αγαπημένη συνταγή είναι τα κανελόνια με σπανάκι και φέτα γιατί είναι εύκολη και οι μυρωδιές σε πηγαίνουν ταξίδι στο παρελθόν. Τις Κυριακές, βάζω τον φίλο μου να φτιάξει τις ταλιατέλες με μεθυσμένα καλαμαράκια και τις συνοδεύουμε με ούζο στο μπαλκόνι.

Exit mobile version