Το σούπερ ανθεκτικό φυτό που μετά βίας χρειάζεται πότισμα
- 22 ΣΕΠ 2024
Η ιδέα ενός δωμάτιου γεμάτου με φυτά, τα οποία θα δημιουργήσουν μια εσωτερική αστική ζούγκλα, σού αρέσει πολύ. Συν τοις άλλοις, γνωρίζεις ότι τα φυτά γενικότερα και η ενασχόληση με την περιποίησή τους ειδικότερα, έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία σου.
Καλά όλα αυτά αλλά κάτι σε κρατάει πίσω. Αυτό δεν είναι άλλο από την -ας την πούμε- ασυνέπειά σου, την οποία γνωρίζεις πολύ καλά. Έχεις ήδη αρκετές υποχρεώσεις μέσα στην καθημερινότητα και η φροντίδα που απαιτούν τα (περισσότερα) φυτά εσωτερικού χώρου, δεν χωράει κάπου.
Αυτό σημαίνει ότι θα σου απαγορευτεί η είσοδος στα ανθοπωλεία και τα φυτώρια της πόλης; Όχι φυσικά. Σημαίνει, όμως, πως όταν περάσεις το κατώφλι τους, θα αναζητήσεις κατευθείαν 7 πολύ συγκεκριμένα φυτά εσωτερικού χώρου, με No1 τη σανσεβιέρια. Αυτά τα φυτά, λοιπόν, δεν θα σε παιδέψουν καθόλου με τη φροντίδα τους, γιατί οριακά χρειάζονται πότισμα.
Σανσεβιέρια η ανθεκτική: Πρώτη και παντοτινή επιλογή σε φυτά εσωτερικού χώρου
Έχεις αναρωτηθεί πότε γιατί συναντάς αυτό το φυτό όπου σταθείς κι όπου βρεθείς; Η σανσεβιέρια aka γλώσσα της πεθεράς, κατακτά δικαίως την πρώτη θέση στο βάθρο με τα ανθεκτικότερα φυτά εσωτερικού χώρου, γιατί το νερό δεν της αρέσει πολύ -όπως και το πολύ φως. Το γεγονός πως μπορεί να επιβιώσει μέχρι και έναν μήνα (μερικές φορές και περισσότερο) χωρίς νερό, μάλλον θα σε χαροποιήσει ιδιαίτερα.
Ωστόσο, εάν θέλεις να είσαι έστω και λίγο περιποιητική μαζί της, μπορείς να την ποτίζεις, αλλά λίγο περίπου κάθε 10 μέρες. Πριν το κάνεις, βέβαια, πρώτα να ελέγξεις την υγρασία του χώματος με το δάχτυλό σου. Αν βγει στεγνό χωρίς χώμα, τότε το φυτό χρειάζεται νερό. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει και με ένα μολύβι ή μια οδοντογλυφίδα.
Τα οφέλη της σανσεβιέριας στην υγεία σου: Εκτός από το χρυσό μετάλλιο στον αγώνα των ανθεκτικότερων φυτών εσωτερικού χώρου, η σανσεβιέρια διεκδικεί και μια θέση ανάμεσα στα φυτά που μπουστάρουν την υγεία σου. Είναι αποδεδειγμένα ικανό να απορροφά χημικά σωματίδια από τον αέρα και να βελτιώνει την ποιότητά του, ενώ παράλληλα μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο.
Το εκπληκτικό στην περίπτωσή της δε, είναι πως αυτή η διεργασία δεν συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά όσο εσύ κοιμάσαι, σε αντίθεση με τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου. Φρόντισε, λοιπόν, να έχεις μία σανσεβιέρια στο υπνοδωμάτιό σου, για να κοιμηθείς σαν πουλάκι.
Ακόμα 6 φυτά που αντέχουν χωρίς νερό: Ζάμια, πόθος, αλόη, φιλόδεντρο, μπουκαρνέα, παχύφυτα (ειδικά κρασούλα),
Μερικά σημαντικά tips
– Λίγο νερό δεν σημαίνει σημαίνει καθόλου νερό. Ε, δεν είσαι η μόνη που χρειάζεσαι ενυδάτωση. Εάν δυσκολεύεσαι να είσαι συνεπείς -έστω και αυτήν τη μια φορά- βάλε υπενθύμιση στο κινητό.
– Η συχνότητα του ποτίσματος μπορεί να αλλάξει από φυτo σε φυτό, από εποχή σε εποχή και από μέρος σε μέρος -αν και υπάρχουν μερικές γενικεύσεις. Για παράδειγμα, κάποια χρειάζονται συχνότερο πότισμα τον χειμώνα, αν η υγρασία στο σπίτι είναι χαμηλή.
– Το tip με το δάχτυλο ισχύει και για τις υπόλοιπες πρασινάδες. Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου σαπίζουν συνήθως από το υπερβολικό πότισμα. Καλύτερα να τα ποτίζεις λιγότερο παρά περισσότερο, γιατί σε κανένα (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) δεν αρέσει η υπερβολική υγρασία.