DECO

Το Art de la Table της Πρωτοχρονιάς: Η πιο εύκολη ιδέα διακόσμησης για το τραπέζι που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους

iStock

To Art de la Τable μεταφράζεται ως «η τέχνη του τραπεζιού» και δεν είναι απλά η τέχνη που σου δείχνει πώς να στρώσεις σωστά ένα τραπέζι ή μια τραπεζαρία. Πρόκειται για τη μαεστρία της οργάνωσης ενός τραπεζιού με τρόπο που να είναι όχι μόνο λειτουργικός, αλλά και αισθητικά εντυπωσιακός. Αναφέρεται, δηλαδή, στην τέχνη της προετοιμασίας και διακόσμησης του τραπεζιού για επίσημες περιστάσεις κατά κύριο λόγο. Βέβαια, εσύ και μια απλή Κυριακή να είναι, αν θέλεις να κάνεις το οικογενειακό τραπέζι λίγο διαφορετικό από τις προηγούμενες φορές και πιο εντυπωσιακό, δεν θα σου πει κανείς όχι. Οι ρίζες της δε, εντοπίζονται στη Γαλλία του 15ου αιώνα και το συγκεκριμένο γαλλικό «ευ ζην» προσαρμόζεται, πλέον, στα δεδομένα του σήμερα.

Το Art de la Table, λοιπόν, είναι ένας όρος που περιγράφει τη δημιουργία μιας καλαίσθητης και αρμονικής εμπειρίας κατά τη διάρκεια ενός γεύματος στο τραπέζι, πέρα από τη μαγειρική. Εστιάζει στη συνολική αισθητική και τη σημασία της λεπτομέρειας στην τοποθέτηση των σερβίτσιων και των διακοσμητικών, και είναι συνυφασμένο με τη γαλλική κουλτούρα και τη φινέτσα.

Και επειδή θέλεις να δημιουργήσεις ένα ωραίο σκηνικό εν όψει Πρωτοχρονιάς, που θα βρεθείς με τα αγαπημένα σου άτομα και θα τσουγκρίσετε τα κολωνάτα ποτήρια σας γύρω από την τραπεζαρία ευχόμενοι «καλή χρονιά», βρήκαμε το πιο εύκολο, δημιουργικό και γιορτινό table setting. Αυτό που θα κερδίσει τις εντυπώσεις των καλεσμένων σου φέτος.

Πρωτοχρονιάτικο Art de la Table στο τραπέζι σου: Βρήκαμε στο TikTok την τέλεια γιορτινή διακόσμηση

Τι θα χρειαστείς;

  • Κηροπήγια
  • Κεριά
  • Τραβέρσα
  • Πράσινη γιρλάντα
  • Διακοσμητικά κλαδιά γκι
  • Διακοσμητική γιρλάντα με φωτάκια
  • Κόκκινη κορδέλα

Πώς να στήσεις το Art de la Table:

  • Για αρχή, τυλίγεις γύρω από την χαρτοπετσέτα κόκκινη κορδέλα σε σχήμα φιόγκου.
  • Στη μέση του τραπεζιού, απλώνεις την τραβέρσα.
  • Πάνω από την τραβέρσα, τοποθετείς την πράσινη γιρλάντα, αφού πρώτα τυλίξεις γύρω της τη γιρλάντα με τα φωτάκια.
  • Στη συνέχεια, προσθέτεις μέσα στη γιρλάντα τα διακοσμητικά κλαδιά γκι.
  • Για το τέλος, βάζεις και τα κηροπήγια και όταν ήρθε η ώρα του δείπνου ανάβεις τα κεριά για να απογειώσεις τη γιορτινή ατμόσφαιρα!

Γενικοί κανόνες του table setting που καλό είναι να ξέρεις

1. Τοποθέτηση των σερβίτσιων και των ειδών σερβιρίσματος στο τραπέζι

Πιάτα:

  • Τοποθετούνται περίπου 2-3 εκατοστά από την άκρη του τραπεζιού.
  • Το πιάτο του κυρίως μπαίνει πρώτο, με τα μικρότερα πιάτα (π.χ. της σούπας ή της σαλάτας) από πάνω.
  • Αν υπάρχει πιάτο για ψωμί, τοποθετείται στα αριστερά, πάνω από το πιρούνι.

Μαχαιροπίρουνα-κουτάλια-ποτήρια:

  • Τοποθετούνται σύμφωνα με τη σειρά χρήσης, από έξω προς τα μέσα.
  • Πιρούνια: Αριστερά του πιάτου.
  • Μαχαίρια: Δεξιά, με την κόψη προς τα μέσα.
  • Κουτάλι: Δεξιά των μαχαιριών, αν χρειάζεται (π.χ. για σούπα).
  • Τα μαχαιροπίρουνα για το επιδόρπιο τοποθετούνται οριζόντια πάνω από το πιάτο, με τη λαβή προς το χέρι που θα τα χρησιμοποιήσει.
  • Ποτήρια: Τοποθετούνται πάνω και δεξιά από τα μαχαίρια, σε σειρά ύψους: Το μεγαλύτερο για νερό, το μεσαίο για κόκκινο κρασί, το μικρότερο για λευκό κρασί.

2. Διακόσμηση

  • Τραπεζομάντηλο: Πρέπει να καλύπτει ομοιόμορφα το τραπέζι, να είναι καθαρό και σιδερωμένο.
  • Πετσέτες: Τοποθετούνται είτε αριστερά από τα πιρούνια, είτε πάνω στο πιάτο, σε όμορφη σύνθεση (διπλωμένες ή διακοσμημένες με δαχτυλίδι πετσέτας ή κορδέλα).
  • Κεντρικό διακοσμητικό στοιχείο: Μπορεί να είναι ένα βάζο με λουλούδια, κεριά ή μια σύνθεση κατάλληλη για την περίσταση. Δεν πρέπει να είναι πολύ ψηλό ώστε να εμποδίζει την οπτική επαφή μεταξύ των καλεσμένων.

3. Αποστάσεις & Συμμετρία

  • Οι θέσεις των μαχαιροπίρουνων, των πιάτων και των ποτηριών πρέπει να είναι συμμετρικές και σε ευθεία γραμμή.
  • Η απόσταση μεταξύ των καλεσμένων πρέπει να είναι επαρκής ώστε να αισθάνονται άνετα.

4. Φωτισμός και Ατμόσφαιρα

  • Ο φωτισμός πρέπει να είναι ζεστός και απαλός. Τα κεριά είναι ιδανικά για μια πιο ρομαντική ή φιλική ατμόσφαιρα.
  • Αν υπάρχει μουσική, πρέπει να είναι χαμηλή και διακριτική.

5. Γενική αρμονία

  • Όλα τα στοιχεία του τραπεζιού πρέπει να συνδυάζονται αισθητικά. Τα χρώματα, τα υλικά και το στιλ των σερβίτσιων, τα διακοσμητικά και τα υφάσματα.
  • Απόφυγε την υπερβολική διακόσμηση που μπορεί να αποσπάσει την προσοχή ή να δυσκολέψει τους καλεσμένους.
Exit mobile version