ΕΞΟΔΟΣ

Το Black Duck συνεχίζει να αποτελεί σταθερή αξία σε μια πόλη που αλλάζει

Είναι αναπόφευκτο το συναισθηματικό δέσιμο που αναπτύσσεις με κάποια μαγαζιά. Τα συνδέεις με μνήμες, ειδικά όταν εκείνα σου θυμίζουν μια άλλη Αθήνα περισσότερο ρομαντική και νοσταλγική. Για μένα αυτό συνέβη με το Black Duck. Έτυχε να το γνωρίσω από τον πρώτο καιρό λειτουργίας του. Κάπου πίσω στο μακρινό 2008, μια χρονιά που ξεκινούσα τις σπουδές μου στο κέντρο της Αθήνας.

Η διαδρομή γνωστή. Κατηφορίζοντας προς τη Σταδίου, σταματώντας στο σινεμά Αττικόν – Απόλλων για να δούμε τι παίζει, μέχρι να στρίψουμε στον τελικό μας προορισμό στη Χρήστου Λαδά 9Α. Η έμπνευση που είχε η Ντόρα Ρίζου, εικαστικός και μουσικός παραγωγός για να δημιουργήσει έναν πολυχώρο όπου θα μπορούσε κάποιος να πιει τον καφέ του, από το πρωί, να πραγματοποιήσει επαγγελματικά ραντεβού ή lunch breaks και να συνεχίσει με κρασί και ποτό, είχε πάρει σάρκα και οστά.

Το Black Duck έγραψε τη δική του ιστορία και ένας από τους λόγους που ξεχώρισε στα δικά μου μάτια (και σίγουρα και στα μάτια του πιστού κοινού του που το στήριξε και το στηρίζει) ήταν ότι αγκάλιαζε και υποδεχόταν το κοινό του χωρίς ταμπέλες. Όλοι μπορούσαν να διασκεδάσουν εκεί ανεξαρτήτως ηλικίας ή επαγγελματικής ιδιότητας. «Αν κάτι μας έχει χαρακτηρίσει αυτά τα 15 χρόνια είναι ότι δεν σνομπάραμε ποτέ τον οποιοδήποτε», μου λέει στην κουβέντα μας ο Μιχάλης Ρίζος, σημερινός ιδιοκτήτης του Black Duck Garden. Σε αυτό ακριβώς το ετερόκλητο κοινό του, βρισκόταν η μαγεία του.

Η πρώτη επαφή γινόταν με το εστιατόριο όπου έτρωγες το χαρακτηριστικό ριζότο άγριων μανιταριών (σταθερή αξία από το 2008), έπειτα το μπαρ, η σάλα η οποία φιλοξενούσε παρουσιάσεις βιβλίων ή δίσκων και μετά το υπόγειο με την καλοστημένη γκαλερί του που εναλλασσόταν συνέχεια (αν είχες την τύχη θα είχες παρακολουθήσει ακόμη και μικρές θεατρικές παραστάσεις). Όλα αυτά μαζί σε ένα χώρο-ζωντανό οργανισμό.

 

Το Black Duck είναι ένα ιστορικό μαγαζί σε μία γειτονιά που δεν αντιμετώπισε λίγες προκλήσεις. Μέσα σε αυτά τα 15 χρόνια μεσολάβησαν αρκετά. Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο εμπρησμός στην τράπεζα Marfin το 2010, η φωτιά στο Αττικόν-Απόλλων το 2012, η οικονομική κρίση, η πανδημία. Παρόλα αυτά άντεξε. Η ολική μεταφορά του μέσα στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (η συνεργασία τους μετρά από το 2013 με τη δημιουργία του Black Duck Garden) σηματοδοτεί απλώς το κλείσιμο μιας μικρής ιστορίας και τη συνέχεια μιας άλλης, εξίσου ενδιαφέρουσας. «Κοιτάμε το κέντρο της Αθήνας λίγο πιο ρομαντικά και συναισθηματικά. Αυτό που φτιάχνουμε θέλουμε να έχει έναν αθηναϊκό χαρακτήρα, θέλουμε να δίνει κάτι στον κόσμο. Όχι να είναι ένα αποστειρωμένο μαγαζί ή να πηγαίνει απλώς με τη μόδα», συμπληρώνει ο Μιχάλης Ρίζος για το Black Duck Garden.

Λόγω των εξελίξεων στην υπόθεση και την μεταβίβαση ιδιοκτησίας του καμένου κτιρίου που στέγαζε τους κινηματογράφους Αττικόν – Απόλλων, το Black Duck λειτουργεί αποκλειστικά στο καλοκαιρινό του σπίτι. Σε αυτό το ιστορικό κτίριο που αποτελούσε οικία του Σταμάτιου Δεκόζη Βούρου (και είχαν φιλοξενηθεί ο Όθωνας και η Αμαλία όταν ήρθαν στην Ελλάδα) βρίσκεις το Black Duck Garden με την ίδια αλλά πάντα εξελισσόμενη ομάδα του να συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα.

Το Black Duck εξελίσσεται σεβόμενο πάντα τον χώρο που βρίσκεται

Το νέο Black Duck σχεδιάστηκε υβριδικά ώστε να συνδυάζει 4 χώρους σε ένα κατάστημα. Συνεχίζεις να απολαμβάνεις το brunch σε έναν από τους πιο ωραίους κήπους της Αθήνας παρατηρώντας τον επιβλητικό φοίνικα (λέγεται ότι φυτεύτηκε από την Αμαλία όσο έμενε εκεί) χωρίς να σε απασχολεί το κρύο -η νέα κατασκευή τέντας συμβάλλει σε αυτό- πίνεις το ποτό σου στο μπαρ και ταυτόχρονα θαυμάζεις ένα-ένα τα έργα που απλώνονται στον μαύρο τοίχο. Ανάλογα με το πού θα επιλέξεις να καθίσεις.

Μια fine dining εμπειρία ανάμεσα σε εκθέματα

Στον τελευταίο -και πιο ιδιαίτερο χώρο – του νέου Black Duck βρίσκεται το εστιατόριο που δίνει στον επισκέπτη μία ξεχωριστή fine dining εμπειρία. Τι είναι αυτό που το κάνει τόσο ιδιαίτερο; Ο Μιχάλης Ρίζος εξηγεί απλά: «Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος χώρος εστιατορίου στην Ελλάδα που να μπορείς να τρως ανάμεσα σε εκθέματα του 127π.Χ.». Όσο παρατηρώ έργα και εκθέματα γύρω μου αντιλαμβάνομαι μια ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί χάρη στον ειδικό φωτισμό, την επιβλητική πόρτα στο βάθος, τον φυσικό αερισμό και το φως, και την εντυπωσιακή αψίδα.

Ο Σπύρος Ζάννος και η ομάδα του θα ετοιμάσουν για σένα ένα μενού με εκλεπτυσμένη πρώτη ύλη. Πάπια που σερβίρεται για πρώτη φορά φέτος, σφυρίδα με σιγομαγειρεμένα ρεβύθια, ταλιάτα με πουρέ πατάτας, ψιλοκομμένο αρνί φούρνου με τραχανότο Καρδαμύλης, παπαρδέλες με ραγού. Μπρουσκέτα τύπου flatbread, ποικιλία από ταρτάκια και mini burgers αν θέλεις να συνοδέψεις το ποτό ή το κοκτέιλ σου. Σε όλα τα παραπάνω πρόσθεσε 60 ετικέτες κρασιού από τον ελληνικό αμπελώνα.

Φεύγοντας, σκέφτομαι, πως θα μου λείψει το Black Duck στην Χρήστου Λαδά. Αλλά θα συνεχίζει να αποτελεί σταθερή αξία σε μια πόλη που συνεχώς αλλάζει.

Black Duck Garden, Ι. Παπαρρηγοπούλου 5-7, 10561, Αθήνα (+30) 2103252396

Exit mobile version