To Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έρχεται στην Αθήνα – Οι ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις
- 19 ΟΚΤ 2021
Μετά από μια επιτυχημένη διοργάνωση στο φυσικό του χώρο, τις αίθουσες της Δράμας, αλλά και online, το 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας «ταξιδεύει» για μία εβδομάδα (21-27 Οκτωβρίου 2021), στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, δίνοντας μια καλή ευκαιρία στους Αθηναίους φίλους των ταινιών μικρού μήκους, να απολαύσουν την αφρόκρεμα της φετινής παραγωγής στην μεγάλη οθόνη.
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα είναι ο πρώτος σταθμός για το 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF), καθώς ξεκινά το μεγάλο του ταξίδι στον κόσμο, στο πλαίσιο του επιτυχημένου προγράμματος «Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει». Στην Ταινιοθήκη θα προβληθούν όλες οι ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος που συμμετείχαν στο 44ο DISFF, καθώς και οι βραβευμένες ταινίες των υπόλοιπων διαγωνιστικών τμημάτων (Διεθνές Διαγωνιστικό, Διεθνές Σπουδαστικό, Διεθνές Animation και Short and Green).
Η εξερεύνηση της σεξουαλικότητας, η πανδημία ως φόντο αλλά όχι ως βασικό θέμα, η απεικόνιση αλληγορικών μητριαρχικών μοντέλων εξουσίας, η εκδίκηση γυναικών απέναντι σε κακοποιητικούς άνδρες και ο σεξισμός, καταλαμβάνουν σημαντικό κομμάτι της θεματικής των ταινιών στο 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, που φέτος γιορτάζει τα 27 χρόνια από τη διεθνοποίησή του. Ταυτόχρονα, θίγονται ζητήματα όπως το bullying, η καθημερινότητα και η ψυχολογία των influencers,ο εθισμός στα κοινωνικά δίκτυα και η εύθραυστη ισορροπία μεταξύ του είναι και του φαίνεσθαι στην ψηφιακή εποχή. Ταυτόχρονα, η θρησκοληψία και η μισαλλοδοξία, η μετανάστευση, οι προβληματικές οικογενειακές σχέσεις, ο χωρισμός και η διαχείριση του πένθους, αποτελούν άλλη μια φορά πηγή έμπνευσης για τους μικρομηκάδες.
Το φεστιβάλ εγκαινίασε επίσης φέτος, 3 νέα τμήματα -το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Animation, το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Ταινιών Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Short and Green» και το Cinematherapy- ενώ ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα (Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς), σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος, υπογράφει το trailer του 44ου DISFF προετοιμάζοντας τους θεατές για τις κινηματογραφικές τους πτήσεις.
Λίγο πριν δώσουμε ραντεβού στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σου παρουσιάζουμε παρακάτω τις 10 ταινίες του φετινού DISFF που πρέπει οπωσδήποτε να σημειώσεις στην ατζέντα σου για να παρακολουθήσεις.
Εθνικό Διαγωνιστικό
BRUTALIA, DAYS OF LABOUR του Μανώλη Μαυρή
Πανομοιότυπα κορίτσια ντυμένα με στρατιωτικά ρούχα εργάζονται κοπιωδώς. Μια μητριαρχική οικογένεια. Μια ολιγαρχική κοινωνία. Τι θα γινόταν αναντικαθιστούσαμε τις μέλισσες με ανθρώπους; Mια κινηματογραφική αλληγορία για την ανθρώπινη φύση και τις σχέσεις εξουσίας, με στοιχεία θρίλερ και μαύρης κωμωδίας, που απέσπασε τον Χρυσό Διόνυσο και ακόμα τέσσερις διακρίσεις (Onassis Film Development Grant, Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών, Τιμητική Διάκριση Σκηνικών, και το βραβείο της Fipresci).
ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ του Άρη Καπλανίδη
Μια μεσήλικη γυναίκα παρατηρεί τον μικρόκοσμο μιας γειτονιάς της Νέας Φιλαδέλφειας από το μπαλκόνι της με μικτές αντιδράσεις από όσους -διαρκώς- παρατηρεί, ώσπου δεν είναι πια εκεί και αυτός ο μικρόκοσμος αλλάζει για πάντα. Το ευρηματικό animation του Άρη Καπλανίδη, αποθεώθηκε δικαίως, από τους παρευρισκόμενους στη Δράμα, ενώ εξασφάλισε το Βραβείο Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το Onassis Film Development Grant στο 44ο DISFF.
HORSEPOWER του Σπύρου Σκάνδαλου
Η Μαξ, μια νέα καλλιτέχνις, δεν μπορεί να κορυφώσει. Εκθέτει ένα γλυπτό και η παρέα της την κοροϊδεύει. Προσπαθώντας να ξεμπλοκάρει τη σεξουαλικότητά της, χάνεται στις φαντασιώσεις της, όπου κρύβεται ένα μαύρο άλογο. Μαθήματα φωτογραφίας και μοντάζ σε μία ταινία μικρού μήκους, που σίγουρα θα γίνει αφορμή για να ανοίξεις συζήτηση, γύρω από τι είναι η Τέχνη, τη φύση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, αλλά και πόσο απελευθερωμένοι είμαστε στα αλήθεια.
GIRLHOOD απο τις Βάνια Βαρβάρα Τέρνερ και Μαρία Σιδηροπούλου
Μια ντοκιμαντεριστικής λογικής ταινία μικρού μήκους, που θα ζεστάνει την ψυχή σου σαν αφράτο πάπλωμα. To Girlhood ακολουθεί την ιστορία τριών 17χρονων κοριτσιών σε μία γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας, ενώ διανύουν τη δύσκολη περίοδο της μετάβασης στην ενηλικίωση και την απομόνωση της καραντίνας. Η Χριστίνα, η Νεφέλη και η Βέρα, βιώνουν σεξισμό, ονειρεύονται την ανεξαρτησία τους και προσπαθούν να μάθουν να αγαπούν τον εαυτό τους. Έχοντας κολλημένα τα πρόσωπά τους σε μια οθόνη, βρίσκουν καταφύγιο η μία στην άλλη και περιμένουν να τελειώσουν το σχολείο. Το αληθινό πρόσωπο της πανδημίας, μέσα από μια ειλικρινή και κοφτερή σκηνοθετική σκοπιά.
LITERAL LEGEND των Δημήτρη Τσακαλέα και Λήδας Βαρτζιώτη
Η Έμμα είναι influencer, youtuber, instagrammer. Μόλις έσπασε το φράγμα των 1 εκατομμυρίων followers. Την ίδια ώρα, ένα βίντεο με προσωπικές ερωτικές στιγμές της ίδιας με τον πρώην σύντροφό της δημοσιεύεται στο διαδίκτυο. Το Literar Legend, καταγράφει τις πρώτες στιγμές αντίδρασης απέναντι στην καταπάτηση – παραβίαση της ιδιωτικότητας, μιλώντας στη generation Z, στη γλώσσα που καταλαβαίνει. Γροθιά στο στομάχι αλά Instagram #must_watch.
ΑΜΥΓΔΑΛΗ της Μαρίας Χατζάκου
Μπορεί η πλοκή ενός θρίλερ, να εξελιχθεί άρτια μέσα σε λίγα λεπτά; Η Μαρία Χατζάκου, δέχτηκε την πρόκληση και όχι μόνο βγήκε νικήτρια, αλλά παρουσίασε με την Αμυγδαλή, μία ταινία που οι fan του είδους, θα εκτιμήσουν ιδιαιτέρως. Δύο αδερφές, η Άννα και η Μελίνα, περνούν τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού στο εξοχικό τους, στη Νέα Μάκρη. Η Άννα κάνει πάρτι για την ενηλικίωση της και το μόνο που θέλει είναι να περάσει την ημέρα της με την Μαρία, το καλοκαιρινό της φλερτ. Η Μελίνα αγαπάει εμμονικά την Άννα και δεν καταλαβαίνει γιατί δεν είναι καλεσμένη στο πάρτυ. Ξέρει όμως ότι ως partycrasher μπορεί να κάνει αυτό το βράδυ αξέχαστο για την μεγάλη της αδερφή.
Διεθνές Διαγωνιστικό
ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΧΕΒΡΩΝ της Rona Segal – Ισραήλ
Η ταινία της Ισραηλινής Ρόνα Σεγκάλ (Βραβείο #ThisisΕU της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα), μέσα από την τυπική αντίστιξη ομιλούντων κεφαλών με αρχειακό υλικό (κυρίως βίντεο από κινητά) βάζει στο μικροσκόπιο, το θέμα της άγνοιας των Ισραηλινών στρατιωτών γύρω από το ποια (και τι) ακριβώς δουλειά έχουν, στην όλο και εκτενέστερα αποικημένη από Ισραηλινούς παλαιστινιακή πόλη της Δυτικής Όχθης, Χεβρών. Αφοπλιστικές εξιστορήσεις στρατιωτών που ρίχνουν μάλλον άθελά τους φως, σε ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα πολιτικά ζητήματα.
Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ των Nicolas Paban & Guillaume Levil – Γαλλία
Ένας επαρχιώτης Γάλλος υπάλληλος με κατάκοιτο πατέρα φθάνει σε οικονομικές ακρότητες για χάρη μιας κοπέλας που γνώρισε διαδικτυακά. Μια μαύρη, γλυκόπικρη γαλλική κωμωδία που θα σε συγκινήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας – Τα κρυφά διαμάντια στο Σπουδαστικό Διαγωνιστικό
ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ της Wang Yuyan – Γαλλία
Η ταινία «Χίλιες και Μία Προσπάθειες Να Γίνεις Ωκεανός» είτε θα τη λατρέψεις είτε θα τη μισήσεις. Η δημιουργός της, στοχάζεται πάνω στην εμπειρία της αδυναμίας μας να δούμε τον κόσμο με βαθιά αντίληψη. Αποτελούμενη από μικρο-γεγονότα «διασκεδαστικών» βίντεο που κατακλύζουν το Διαδίκτυο, η αφηρημένη αφήγηση εκτυλίσσεται ντυμένη με trance και minimal μουσική. Ένα σχόλιο για την σαρωτική εντροπία των σύγχρονων κοινωνιών της πληροφορίας.
ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ της Assil Khalife – Λίβανος
Η Assil Khalife υπογράφει το πρώτο της σενάριο, την πρώτη σκηνοθεσία και την πρώτη παραγωγή ταινίας μικρού μήκους και μας κερδίζει αμέσως. Η Aya, μια νέα μουσουλμάνα που φοράει χιτζάμπ, περνά το Σαββατοκύριακο στο Batroun, κοντά στην χριστιανή φίλη της Lea. Μακριά από το περιβάλλον της, η Aya βγαίνει από τη φούσκα της για πρώτη φορά, ενώ η Lea ζει μια κανονική για εκείνη μέρα. Οδηγώντας ένα σκούτερ για να πάνε σε μια παμπ, χτύπησαν ένα ταξί. Αυτό οδηγεί σε απροσδόκητα γεγονότα μέσα από τα οποία η Aya βρίσκει τον εαυτό της και τα οποία τη βοηθούν να ξεπεράσει το δίλημμα από το οποίο υπέφερε πάντα σχετικά με τη θρησκεία, τις παραδόσεις και τις προσωπικές της πεποιθήσεις.