ΓΕΥΣΗ

Το ελληνικό φαγητό που ανήκει στα 10 κορυφαία street food της Ευρώπης

iStock

Την περίοδο του καλοκαιριού συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε χαλαρές βόλτες, να επισκεπτόμαστε τη θάλασσα ή ακόμη και να μένουμε σπίτι με παρέα, βλέποντας την αγαπημένη μας ταινία ή σειρά. Σε αυτές τις απλές στιγμές επιθυμούμε να προσθέτουμε μία πεντανόστιμη νότα. Και ποιος είναι ο πιο εύκολος, γρήγορος και οικονομικότερος τρόπος, για να το επιτύχεις; Φυσικά το street food.

Η ποικιλία είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του street food, και το καλοκαίρι είναι κατεξοχήν η εποχή των νέων εμπειριών! Σου δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσεις, υφές, γεύσεις και αρώματα που κανονικά θα έπρεπε να ταξιδέψεις χιλιάδες χιλιόμετρα και να ξοδέψεις εκατοντάδες ευρώ για να τις δοκιμάσεις. Ένα από τα πιο αγαπημένα χαρακτηριστικά του street food είναι η όλη εμπειρία του να βλέπεις το πώς παρασκευάζεται, διαδικασία που από μόνη της σου ανοίγει την όρεξη.

Όπως καταλαβαίνεις, αν σκεφτείς πόσες χώρες υπάρχουν που υπογράφουν με τα δικά τους «παραδοσιακά» street food, αντιλαμβάνεσαι ότι μιλάμε για τεράστια ποικιλία. Π.χ ένα παγωτό, ένα ψητό καλαμπόκι, ένα burger. Ωστόσο, το Foodie Travel Blog Abby’s TheWingedFork προτείνει μερικά καταπληκτικά ευρωπαϊκά street food και τοπικά φαγητά που πρέπει να δοκιμάσεις σε γοητευτικές ευρωπαϊκές πόλεις. Ανάμεσα στα 60 καλύτερα street food, όπως το Yorkshire Burrito της Αγγλίας, το Poffertjes στο Άμστερνταμ ή το Sfincione στο Παλέρμο, στην 9η θέση ξεχώρισε και ένα ελληνικό που δεν είναι άλλο από τον γύρο σε πίτα ή αλλιώς, το σουβλάκι.

Γύρος σε πίτα

Δεν γίνεται να επισκεφθεί κάποιος τουρίστας αυτή τη χώρα και φωνάζοντας I Love Greece! να μην εννοεί και I Love Souvlaki! Πάνε χέρι – χέρι. Αλλά αυτό δεν ισχύει μόνο για τους τουρίστες, αλλά και για του ντόπιους, αφού είναι το πιο γρήγορο, οικονομικότερο και γευστικότερο street food. Στο blog γίνεται λόγος κυρίως για τον γύρο σε πίτα, ο οποίος παρασκευάζεται κυρίως με κρέας χοιρινό ή κοτόπουλου, αν και γίνονται παραλλαγές με κρέας αρνιού και κιμά. Προσφέρεται τυλιγμένος σε πίτα, σε μερίδα, σε σκεπαστή πίτα με τυρί και σως ή ως συστατικό σε διάφορες σαλάτες.

Με τι συνοδεύεται;

Συχνά συνοδεύεται από ντομάτα, κρεμμύδι και τηγανητές πατάτες, και κάποια σως (ή αλοιφή στην βόρεια Ελλάδα) όπως τζατζίκι ή γιαούρτι, ροζ ή κίτρινη σως, κέτσαπ και μουστάρδα. Στην Κέρκυρα μπορεί να σερβιριστεί και με σάλτσα στιφάδου, ενώ στην Κρήτη συνοδεύεται από μεγάλη ποσότητα πάπρικας.

Σήμερα, ο γύρος έχει καθιερωθεί στην κορυφή της ελληνικής κουζίνας, και αποτελεί μαζί με τις παραλλαγές του ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα έτοιμου φαγητού παγκοσμίως. Ελληνικοί φορείς της βιομηχανίας κρέατος, σε συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βρίσκεται σε διαδικασία κατοχύρωσης του γύρου ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ) και ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Exit mobile version