ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Το γλυκό του Πάσχα: Η Madame Ginger μάς ετοιμάζει ζουμερό κέικ χουρμά με μπαχαρικά και καραμέλα

Madame Ginger

Μετράμε αντίστροφα για το φετινό Πάσχα και προετοιμαζόμαστε να τιμήσουμε τις γευστικές μας παραδόσεις, ακόμα και αν από την εικόνα λείπει το πασχαλινό σούβλισμα.

Είτε μιλάμε για Πάσχα στο χωριό, είτε για Πάσχα στην πόλη, το μόνο σίγουρο είναι ότι μιλάμε για μια γιορτή γεμάτη παραδόσεις. Και οι πασχαλινές συνταγές, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πασχαλινής ατμόσφαιρας. Αγαπημένοι chefs μάς δείχνουν τον τρόπο να απολαύσουμε γευστικές, πασχαλινές συνταγές, με πρωταγωνιστές φυσικά το αρνί και το κατσίκι, ακόμα και χωρίς σούβλα. Στη σημερινή συνταγή σού δίνουμε μια πρόταση για το γλυκό του πασχαλινού τραπεζιού, με την υπογραφή της αγαπημένης μας, Μαριλού Παντάκη, aka Madame Ginger.

Καλό Πάσχα και καλοφάγωτα!

Πάσχα χωρίς σούβλα: Η Madame Ginger μάς ετοιμάζει ζουμερό κέικ χουρμά με μπαχαρικά και καραμέλα

H Madame Ginger μάς ετοιμάζει ζουμερό κέικ χουρμά με μπαχαρικά και καραμέλα

  • Μερίδες: 9-12
  • Προετοιμασία: 15 λεπτά
  • Ψήσιμο: 25 λεπτά 
  • Σκεύος: τετράγωνη φόρμα ή ταψί 25Χ25 εκ. 

Υλικά

  • 250 γρ. χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένοι
  • 520 ml φυτικό ρόφημα, χωρίς ζάχαρη
  • 1 ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 ½  κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 170 γρ. φυτικό βούτυρο
  • 50 γρ. μαύρη ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας
  • 2 κ.γλ. μελάσα ή maple syrup
  • 270 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 ¼ κ.γλ. σκόνη τζίντζερ
  • 1 ¼ κ.γλ. κανέλα
  • 1 κ.γλ. αλάτι

Υλικά για την καραμέλα

  • 150 γρ. μαύρη ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας
  • 30 ml φυτικό ρόφημα, χωρίς ζάχαρη
  • 150 γρ. φυτικό βούτυρο
  • 1 ½ κ.σ. maple syrup
  • ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ¼ κ.γλ. αλάτι

Προετοιμασία/ Εκτέλεση

  • Ετοιμάζουμε το κέικ. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή μια κατσαρόλα βάζουμε τους χουρμάδες, το ρόφημα και το εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν οι χουρμάδες για περίπου 5-8 λεπτά.
  • Όταν μαλακώσουν οι χουρμάδες αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά. Προσθέτουμε τη σόδα ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη μελάσα και ανακατεύουμε καλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά να ομογενοποιηθούν.
  • Απλώνουμε το τελικό μείγμα σε ταψάκι περασμένο με λαδόκολλα και το ισιώνουμε με μια σπάτουλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για περίπου 35-40 λεπτά. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί, βυθίζοντας ένα μαχαιράκι ή οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κι αν είναι υγρό, το αφήνουμε να ψηθεί για λίγα λεπτά παραπάνω.
  • Όσο ψήνεται το κέικ, ετοιμάζουμε την σως καραμέλας.
  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το maple και το βούτυρο. Αφήνουμε τη ζάχαρη να λιώσει καλά και μόλις γίνει σιρόπι, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το φυτικό ρόφημα, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι. Ανακατεύουμε ίσα ίσα με μια μαρίζ και αφήνουμε την σως καραμέλας στην άκρη να κρυώσει.
  • Σερβίρουμε ένα κομμάτι κέικ με μια μπάλα παγωτό και περιχύνουμε με την σως καραμέλας.
  • Φυλάσσουμε σε δροσερό σημείο της κουζίνας για 2-3 μέρες ή στο ψυγείο για 5 μέρες.
  • Η σως καραμέλας φυλάσσεται σε βάζο καλά κλεισμένο στο ψυγείο για 5-7 μέρες (την ζεσταίνουμε πριν τη χρησιμοποιήσουμε).
Exit mobile version