TIP

Το κόλπο να μαλακώσεις τη ζάχαρη που έχει «πετρώσει» μέσα στο βάζο

Unsplash

Μου έχει συμβεί και είναι πολύ πιθανό να έχει συμβεί και σε εσένα. Ετοιμάζεσαι να φτιάξεις τον καφέ σου. Κι ενώ έχεις ρίξει τη γενναία δόση σου, θες να προσθέσεις και λίγη ζάχαρη. Ανοίγεις το δοχείο και το κουτάλι είναι σαν να έχει βρει σε τοίχο. Για αρχή αναρωτιέσαι αν έχει χαλάσει η ζάχαρη. Πριν την πετάξεις στα σκουπίδια να θυμάσαι πως έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Οπότε αν δεν βρεις έντομα ή άλλα «ενοχοποιητικά» στοιχεία που δεν ανήκουν στη σύσταση της ζάχαρης, τότε έχει απλά πετρώσει.

Αφού λοιπόν σιγουρευτείς ότι η ζάχαρη δεν έχει χαλάσει, τα καλά νέα είναι πως υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να την κάνεις και πάλι μαλακή. Δεν θα χρειαστείς τίποτα που να μην υπάρχει ήδη στο σπίτι σου. Ο πιο γρήγορος τρόπος λοιπόν να φέρεις τη ζάχαρη στην αρχική της κατάσταση, ακόμα κι αν έχει πετρώσει, είναι να τη βάλεις στον φούρνο μικροκυμάτων.

Αν η ζάχαρη έχει πετρώσει βάλ’ τη στον φούρνο μικροκυμάτων

Για αρχή βάλε τη ζάχαρη σε ένα μπολ που να είναι κατάλληλο να μπει στα μικροκύματα. Πρόσθεσε στη ζάχαρη ελάχιστο νερό, κάλυψε με ένα κομμάτι βρεγμένο χαρτί κουζίνας και βάλε το μπολ στον φούρνο μικροκυμάτων για 20 με 30 δευτερόλεπτα. Όταν τη βγάλεις, χρησιμοποίησε ένα κουτάλι για να τη «σπάσεις».

Αν έχεις περισσότερο χρόνο τότε δοκίμασε να βάλεις μία φέτα ψωμί μέσα σε αεροστεγές δοχείο που καλό είναι να έχεις τη ζάχαρη και να το αφήσεις μέσα για 1 με 2 μέρες. Στη συνέχεια βγάλε το ψωμί. Έτσι, η ζάχαρη θα μαλακώσει ξανά.

Κι επειδή ο παράγοντας που κάνει τη ζάχαρη να είναι μαλακή είναι η υγρασία, φρόντισε να την αποθηκεύεις σωστά. Αυτό που θα χρειαστείς είναι ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

Και σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να χρησιμοποιήσεις τη (καστανή) ζάχαρη για εβδομάδες, μπορείς να τη βάλεις στην κατάψυξη.Την επόμενη φορά που θα θες να τη χρησιμοποιήσεις θα έχει ξεπαγώσει μέσα σε 2 με 3 ώρες το πολύ.

Exit mobile version