TIPS

Το μυστικό για να μην ξανατρίβεις τις σχάρες μετά από κάθε μπάρμπεκιου

Η διαδικασία του BBQ μοιάζει με ιεροτελεστία. Έχει κάτι το παρεΐστικο και είναι πάντα μια καλή αφορμή για μάζωξη στο σπίτι. Ειδικά αν είσαι στη μαμά, που θα τρέξει να προετοιμάσει τα πάντα και στο τέλος θα είναι εκείνη που θα μαζέψει τον κακό χαμό, ενώ εσύ απολαμβάνεις τη σιέστα. Δεν νομίζεις όμως πως είναι καιρός να αναλάβεις τις ευθύνες σου ως ενήλικη; Άσε που μαμάς παρούσης, είναι πολύ πιθανό να μην το διασκεδάσεις όσο θα ήθελες. Όπως και να το κάνουμε, είναι κάποια πράγματα που δεν λέγονται μπροστά της. Πριν αποφασίσεις να οργανώνεις delivery party, αντί για μπάρμπεκιου, που θα σε βγάλουν από τον κόπο να καθαρίζεις βρήκαμε το μυστικό για να βγάλεις από την To-Do-List σου το πιο εκνευριστικό. Τη σχάρα.

Υπάρχει εκεί έξω ένα θαυματουργό αντικείμενο, το οποίο και αποκαλείται μεμβράνη ψησίματος. Πρόκειται για ένα ρολό κατασκευασμένο από πολυτετραφθοροαιθυλένιο, το οποίο εφαρμόζει πάνω από σχάρα (υγραερίου ή κάρβουνο) και επιτρέπει τον άψογο ψήσιμο χωρίς να μένουν υπολείμματα στην ψησταριά. Το πολυτετραφθοροαιθυλένιο ή κοινώς PTFE είναι ένα οργανικό πολυμερές, πιο γνωστός εκπρόσωπος του οποίου είναι το τεφλόν, η αντικολλητική επίστρωση σε μια σειρά από μαγειρικά σκεύη.

Η χρήση της μεμβράνης αυτής έχει όμως και μια ακόμη, ίσως πιο ουσιαστική χρησιμότητα. Ενώ τα λίπη των κρεατικών εξέρχονται από το κρέας λόγω της υψηλής θερμότητας – μάλιστα το υλικό επιτρέπει ακόμη και την δημιουργία των χαρακτηριστικών σημαδιών της σχάρας – αυτά δεν πέφτουν στο αναμμένο κάρβουνο. Η παραδοσιακή τσίκνα, που επιστημονικά ονομάζεται πολυκυκλικός αρωματικός υδρογονάνθρακας φαίνεται πως αποτελεί καρκινογόνο παράγοντα και οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται κατά το ψήσιμο των τροφίμων.

Άσε που για τον ίδιο ακριβώς λόγο θα γλιτώσεις και ένα πλυντήριο, αφού τα ρούχα σου δεν θα μυρίζουν καμένο λίπος στα κάρβουνα.

Exit mobile version