Το Squid Game είναι ο καλύτερος λόγος να χάσεις τον ύπνο σου βλέποντας Netflix
- 4 ΟΚΤ 2021
Το Παιχνίδι του Καλαμαριού ή Squid Game, είναι η νέα σειρά-φαινόμενο του Netflix, για την οποία όλοι μιλούν και θέλουν να μάθουν. Και όλοι έχουν κάθε λόγο για να το κάνουν.
Η σειρά κυκλοφόρησε στις 17 Σεπτεμβρίου και μέσα σε 2 μόλις μέρες, κατάφερε να αναρριχηθεί στις πρώτες θέσεις του Top 10 του Netflix. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η σειρά φιγουράρει στην κορυφή της λίστας σε 90 χώρες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Άρθρα επί άρθρων, αφιερώματα και κριτικές, memes, videos και συζητήσεις στα social media πλημμυρίζουν το διαδίκτυο παραδιδόμενο στο τσουνάμι, που άφησε στο πέρασμά του το Squid Game.
Όλα αυτά έχουν κάθε λόγο να συμβαίνουν.
Τι είναι όμως το Squid Game;
Γιατί όμως όλος αυτός ο θόρυβος και τι είναι αυτό που κάνει το Squid Game τόσο ακαταμάχητο; Το Παιχνίδι του Καλαμαριού, είναι μία σειρά 9 επεισοδίων, την σκηνοθεσία και το σενάριο των οποίων υπογράφει ο Hwang Dong-hyuk. Στην περιγραφή της σειράς διαβάζεις: «Εκατοντάδες απένταροι παίκτες δέχονται μια παράξενη πρόσκληση να συναγωνιστούν σε παιδικά παιχνίδια. Μέσα, τους περιμένει ένα δελεαστικό έπαθλο – μοιραία επικίνδυνο».
Η πλοκή της σειράς βάζει πρωταγωνιστές ανθρώπους, οι οποίοι ενώ προέρχονται από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, έχουν ένα μόνο κοινό. Τη φτώχεια και τη δυστυχία. Αυτοί λοιπόν λαμβάνουν μια περίεργη, αλλά άκρως δελεαστική πρόκληση, με την οποία έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν ένα χρηματικό έπαθλο αξίας 45,6 δισ. γουόν (38,5 εκατ. δολαρίων). Έπαθλο το οποίο διεκδικούν τελικά 465 άνθρωποι, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.
Οι 456 συμμετέχοντες καλούνται να δοκιμαστούν σε φαινομενικά αθώα παιδικά παιχνίδια, ωστόσο, όποιος δεν τα καταφέρει, δεν χάνει απλά την ευκαιρία να διακδικήσει το χρηματικό έπαθλο, αλλά την ίδια του τη ζωή.
Το Squid Game είναι ένα πρότζεκτ, πάνω στο οποίο ο δημιουργός του εργαζόταν τα τελευταία 13 χρόνια, δηλαδή από το 2008. Πριν προβληθεί από την πλατφόρμα του Netflix σε φορμάτ σειράς 9 επεισοδίων, η ιδέα μίας ταινίας ήταν στα αρχικά σχέδια του σκηνοθέτη, με τον ίδιο να παραδέχεται ως βασική πηγή έμπνευσής του, τα αμέτρητα κόμικ που έχει διαβάσει.
«Ήθελα να γράψω μια ιστορία που ήταν μια αλληγορία ή ένας μύθος για τη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία, κάτι που απεικονίζει έναν ακραίο ανταγωνισμό, κάπως σαν τον ακραίο ανταγωνισμό της ζωής. Αλλά ήθελα να χρησιμοποιήσω το είδος των χαρακτήρων που όλοι έχουμε συναντήσει στην πραγματική ζωή. Ως παιχνίδι επιβίωσης είναι ψυχαγωγία και ανθρώπινο δράμα. Τα παιχνίδια που απεικονίζονται είναι εξαιρετικά απλά και εύκολα κατανοητά. Αυτό επιτρέπει στους θεατές να επικεντρωθούν στους χαρακτήρες, αντί να αποσπούν την προσοχή τους προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τους κανόνες» σημειώνει σχετικά ο δημιουργός της σειράς, Hwang Dong-hyuk. Και πράγματι το καταφέρνει και με το παραπάνω.
Κάπως έτσι, Το Παιχνίδι του Καλαμαριού από ένα αθώο παιδικό παιχνίδι, ανάγεται σε μια σύγχρονη πολιτικοοικονομική και κοινωνιολογική μελέτη, που μέσα από γερές δόσεις σπλάτερ, βίας, αγωνίας και ανατροπών, ξεγυμνώνει με χειρουργική ακρίβεια την ανθρώπινη φύση και τις σχέσεις μας με τους άλλους, την εξουσία και το χρήμα.
Ένα σύγχρονο κοινωνικό θρίλερ σε πολύχρωμο περιτύλιγμα
Η νοτιοκορεατική αισθητική, έτσι όπως αναδεικνύεται μέσα από τη μουσική, τον κινηματογράφο, τα video games, τη μόδα και την τηλεόραση, έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο, και έχει βαλθεί να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, να σαρώνει σε βραβεία και να σφυρηλατεί το δικό της φανατικό κοινό. To Squid Game, έρχεται αυτή τη φορά για να δώσει ένα πολιτικό σχόλιο, «ντυμένο» με όλο το fun της κορεατικής ποπ κουλτούρας.
Η σειρά διαδραματίζεται στην Νότια Κορέα των οσκαρικών Παρασίτων του Bong Joon-ho, με φόντο μια κοινωνία με έντονες οικονομικές ανισότητες, βίαιο κοινωνικό αποκλεισμό και έναν ανηλεή αγώνα επιβίωσης. Η αλληγορική προσέγγιση της σειράς για τη σύγχρονη καπιταλιστική απρόσωπη κοινωνία με τον ακραίο ανταγωνισμό, είναι αναπόφευκτη, με το δηκτικό σχόλιο του δημιουργού της να είναι μοιραία σαφές, επίκαιρο και πέρα για πέρα διαχρονικό.
Μέχρι που μπορεί να φτάσεις για να αλλάξεις για πάντα τη ζωή σου; Ποια τα όρια μεταξύ καλού και κακού; Τι θα θυσιάζες προκειμένου να αναρριχηθείς από τον πάτο των ανθρώπινων σκουπιδιών μιας καπιταλιστικής κοινωνίας, στην αφρόκρεμά της; Τι αξία έχουν οι ανθρώπινες σχέσεις και πόσο πιστοί μπορούμε να μείνουμε στις ηθικές μας αξίες;
Τι θέλουν να πουν λοιπόν δημιουργοί όπως ο Bong Joon-ho, ο Hwang Dong-hyuk και άλλοι Κορεάτες σκηνοθέτες;
Η Ν. Κορέα είναι μια χώρα που ακολούθησε πιστά το καπιταλιστικό μοντέλο, υπερ-παράγοντας τα πάντα και δημιουργώντας ακραίες κοινωνικές ανισότητες, που κάνουν τους ανθρώπους να δοκιμάζουν τα όριά τους. Το Squid Game είναι η σειρά που δείχνει με τον δικό της τρόπο, ίσως ποιο μπορεί να είναι το επόμενο στάδιο αυτής της πορείας και ποιο το κόστος που μπορεί να κληθεί να πληρώσει κανείς μένοντας πιστός σε αυτή. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να δεις αυτή τη σειρά.