ΚΟΥΖΙΝΑ

Το πιο βρώμικο αντικείμενο στην κουζίνα, σύμφωνα με έρευνα

Unsplash

Η κουζίνα βρίσκεται ανάμεσα στα μέρη του σπιτιού που μπορούν να βρωμίσουν πολύ εύκολα αν δεν τα καθαρίζεις συστηματικά. Αν η μαγειρική, είναι η μεγάλη σου αγάπη, τότε αυτή η συστηματικότητα πάει μεγαλύτερο περίπατο. Τα άπλυτα πιάτα στον νεροχύτη και οι βρώμικοι πάγκοι μπορούν να δημιουργήσουν πολύ εύκολα εστία μικροβίων λόγω των υπολειμμάτων τροφών. Η υγρασία που υπάρχει στον νεροχύτη αυξάνει αυτές τις πιθανότητες.

Το συμπέρασμα είναι εύκολο: Η κουζίνα θέλει κακτικό καθάρισμακαι -κατά έναν ειρωνικό τρόπο- το πιο βρώμικο αντικείμενο σε αυτό το μέρος είναι αυτό που χρησιμοποιείς για να το καθαρίσεις.

Αυτό το αντικείμενο είναι «μαγνήτης» βρωμιάς στην κουζίνα

Μπορεί να πίστευες, λοιπόν, ότι ο νεροχύτης, οι πάγκοι, το ξύλο κοπής και τα χερούλια των συσκευών που χρησιμοποιείς για να μαγειρέψεις αποτελούν τις πιο συχνές εστίες μικροβίων στην κουζίνα, αλλά λάθος μάντεψες. Το σφουγγάρι που πλένεις τα πιάτα καθώς και οι σπογγοπετσέτες  που χρησιμοποιείς για το «φρεσκάρισμα» των επιφανειών είναι τα αντικείμενα που συγκεντρώνουν τα περισσότερα μικρόβια.

Σε σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό NSF International που ασχολείται με τον ποιοτικό έλεγχο προϊόντων, ζητήθηκε από 22 οικογένειες να πάρουν δείγμα από 30 αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Η δειγματοληψία έγινε, για παράδειγμα, σε επιφάνειες κουζίνας αλλά και σε κινητά τηλέφωνα. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα αντικείμενα που ήταν περισσότερο μολυσμένα με κολοβακτηρίδια (οικογένεια βακτηρίων που περιλαμβάνει το E. coli) ήταν τα πανάκια και τα σφουγγάρια.

Αποδείχθηκε ότι περίπου το 75% από αυτά στα οποία πραγματοποιήθηκε λήψη δείγματος ήταν μολυσμένα από κολοβακτηρίδια. Άλλα μέρη της κουζίνας που βρέθηκαν αυτά τα βακτήρια περιλαμβάνουν:

  • Το 45% των νεροχυτών
  • Το 32% των πάγκων
  • Το 18% των ξύλων κοπής

Τα κολοβακτηρίδια μεταδίδονται μέσω του ωμού κρέατος. Οι σφογγοπετσέτες και τα σφουγγάρια συνήθως φιλοξενούν αυτά τα βακτήρια επειδή λόγω της ζέστης και της υγρασίας. Αυτές οι συνθήκες ευνοούν την αναπαραγωγή μικροβίων.

Ο Dr Chuck Gerba, καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα που μελετά πώς μεταδίδονται οι ασθένειες μέσω του περιβάλλοντος, συμφωνεί ότι το σφουγγάρι ή τα διάφορα πανάκια κουζίνας είναι σχεδόν πάντα τα πιο βρώμικα πράγμα στην κουζίνα.

Αυτό που μπορείς να κάνεις για να τα διατηρείς καθαρά είναι να τα κρατάς όσο πιο στεγνά γίνεται μετά τη χρήση τους και να τα καθαρίζεις με χλωρίνη μία φορά την εβδομάδα. Το Good Housekeeping συμβουλεύει, επίσης, ότι μπορείς να τα καθαρίζεις στο πλυντήριο πιάτων για να σκοτώσεις τα μικρόβια.