TECH

Το savoir-faire του κινητού: 10 κανόνες για να σταματήσεις το phubbing

iStock

Πώς χρησιμοποιείς το κινητό σου χωρίς να ενοχλείς όλους τους γύρω σου; Οι ειδικοί εξηγούν πότε είναι ΟΚ να απαντάς σε μια κλήση και πότε να ενεργοποιείς το «μην ενοχλείτε».

Το να δίνεις υπερβολική προσοχή στο τηλέφωνό σου είναι κακό για τις σχέσεις σου. Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά χρειάστηκε μια ομάδα επιστημόνων για να μας κάνει να το προσέξουμε. Το phubbing, το να σνομπάρεις δηλαδή κάποιον με το τηλέφωνό σου μπορεί στην πραγματικότητα να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις σχέσεις σου. Καθώς η χρήση των smartphones μπορεί να μετατραπεί από ενοχλητική σε καταστροφική, τα όρια της αποδεκτής συμπεριφοράς είναι αρκετά ρευστά.

Σε πειράζει, για παράδειγμα, αν κάποιος με τον οποίο μιλάς χαμηλώσει στιγμιαία τα μάτια του για να κοιτάξει το τηλέφωνό του; Τι γίνεται με τη χρήση του τηλεφώνου στο τραπέζι; Είναι εντάξει να σκρολάρεις στο κινητό σου ενώ παρακολουθείς μια ταινία με παρέα; Πόσοι από εμάς μπορούμε να πούμε ειλικρινά ότι δεν χρησιμοποιούμε ποτέ το τηλέφωνο στο μπάνιο; Ο Guardian απευθύνθηκε σε ειδικούς για το savoir-faire της χρήσης των κινητών, δίνοντας 10 βασικούς κανόνες.

Το savoir-faire του κινητού: 10 κανόνες για να μην κάνεις phubbing Pexels

Κινητό και σεξ δεν πάνε μαζί

Είτε μιλάμε για μια κλήση, είτε για μια ειδοποίηση, είτε για ένα μήνυμα απλά μην ασχοληθείς. Η απόσπαση προσοχής τη δεδομένη στιγμή δεν είναι διασκεδαστική για κανέναν.

Κινητό και κατοικίδια

Εάν το κατοικίδιό σου χρειάζεται μια βόλτα και εσύ χαζεύεις στο TikTok, το κατοικίδιο έχει προτεραιότητα. Πάντα.

Κινητό στο κρεβάτι

Ένα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα, ανάμεσα σε ζευγάρια σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι το κινητό στο κρεβάτι. Συχνά μάλιστα το κινητό μπορεί να είναι το πρώτα πράγμα που κοιτάμε το πρωί που ξυπνάμε, ακόμα κι αν έχουμε έναν άνθρωπο δίπλα μας. Οι ειδικοί λοιπόν συμβουλεύουν: Πάρε ένα ξυπνητήρι ή βάλε το κινητό σου, στην άλλη πλευρά του δωματίου. Είναι καλύτερο να χαιρετάς ανθρώπους πριν από τα gadget σου.

Κινητό και μέσα μαζικής μεταφοράς

Όταν βρίσκεσαι σε ένα λεωφορείο, στο μετρό ή τον ηλεκτρικό, βρίσκεσαι σε έναν περιορισμένο δημόσιο χώρο. Αν χτυπήσει το κινητό σου στη δεδομένη χρονική στιγμή, ενημέρωσε ότι βρίσκεσαι στο δρόμο και ρώτα ευγενικά αν μπορείς να καλέσεις πίσω όταν δεν θα είσαι κολλημένη πάνω σε κάποιον.

Κινητό στο τραπέζι

Κανείς δεν έχει δημιουργήσει ακόμη χώρο για το τηλέφωνο ή το tablet. Δεν υπάρχει θέση για αυτό στο τραπέζι.

Κινητό και περπάτημα

Χρησιμοποιώντας το τηλέφωνό σου ενώ περπατάς στο δρόμο, μπορεί να ενοχλήσεις αμέτρητους πεζούς. Οι ειδικοί προτείνουν: Γιατί δεν κάνεις στην άκρη, όπου δεν υπάρχει κίνδυνος να πέσεις πάνω σε κάποιον, να τελειώσεις αυτό που κάνεις και μετά να συνεχίσεις να περπατάς; Λογικό.

Smartphone και συζητήσεις

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως κάθε φορά που κοιτάς το κινητό σου, ενώ βρίσκεσαι στη μέση μιας συζήτησης ουσιαστικά μπλοκάρεις την επικοινωνία. Από την άλλη το κινητό είναι στο χέρι μας, οπότε η κίνηση μπορεί να είναι ακούσια.

Scrolling ενώ παρακολουθείς τηλεόραση με το ταίρι σου

Αν το κάνουν και οι δύο σύντροφοι, είναι ΟΚ, αλλά όχι κάθε βράδυ. Το να κοιτά ο ένας από τους δύο το κινητό του, είναι αγενές.

Κινητό στο μπάνιο

Δεν είναι «έγκλημα» από άποψη καλών τρόπων, με την προϋπόθεση ότι δεν αποκαλύπτεις την τοποθεσία σου στο άτομο με το οποίο επικοινωνείς. Μπορεί ωστόσο να γίνει ενοχλητικό αν κάποιος άλλος περιμένει να χρησιμοποιήσει το μπάνιο.

Σε γάμο ή κηδεία

Οι ειδικοί είναι κάθετοι: Είναι απαγορευτικό να κοιτάς το κινητό σου σε μια κηδεία. Σε έναν γάμο, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Αν πιάσεις το κινητό για να βγάλεις μια φωτογραφία, μπορεί να δεις ένα μήνυμα και να μπεις στον πειρασμό να το ανοίξεις. Όμως, δεν είναι αποδεκτή αυτή η συμπεριφορά. Κάποιος πλήρωσε πολλά χρήματα για να είσαι εκεί και αν σε δει να ασχολείσαι με το κινητό σου, αυτό είναι αγενές.