ΘΕΑΤΡΟ

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου επιστρέφει κι αυτές είναι οι παραστάσεις που δεν θες να χάσεις

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Με έναν ευφάνταστο τρόπο παρουσίασε τις νέες τους παραστάσεις για την καλλιτεχνική περίοδο 2021 – 2022 το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Οι συνεργάτες των παραστάσεων πήραν τον λόγο και σε ένα απολαυστικό video μας προσκαλούν επιτέλους πίσω στα χειμερινά θέατρα. Τέσσερις παραστάσεις, δύο νέες και δύο που έχουν παρουσιαστεί ξανά στο παρελθόν, ετοιμάζονται να ανέβουν στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου αλλά και στο Θέατρο Ιλίσια, και δεν θα θες να χάσεις καμία.

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου για τη νέα καλλιτεχνική σεζόν επιστρέφει στα θεατρικά δρώμενα με τέσσερις παραστάσεις που απευθύνονται σε μία μεγάλη γκάμα του κοινού. Η παράσταση Τσέρνομπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος και η παράσταση Mute θα παρουσιαστούν στο θέατρο του Νέου Κόσμου, ενώ οι παραστάσεις Η τριλογία των Λήμαν Μπράδερς και Ξύπνα Βασίλη θα ανέβουν στο θέατρο Ιλίσια.

Τσέρνομπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος

Θέατρο του Νέου Κόσμου Alex Cat

Σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που φέτος γιορτάζει τα 30 του χρόνια στη σκηνοθεσία, θα παρουσιαστεί από τις 10 Νοεμβρίου 2021 στην Κεντρική Σκηνή στο Θέατρο του Νέου Κόσμου το έργο της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2015, Σβετλάνας Αλεξίεβιτς. Το έργο όπως καταλαβαίνεις, αφορά το τεράστιο πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, αλλά όπως λέει και ο Στέλιος Μάινας στο video της παρουσίασης προγράμματος, δεν έχει καμία σχέση με τη σειρά που μας καθήλωσε στο Netflix.

Την 26η Απριλίου του 1986 µια σειρά εκρήξεις κατέστρεψαν τον αντιδραστήρα του τέταρτου ενεργειακού μπλοκ στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνοµπιλ. Το ατύχημα αυτό χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη τεχνολογική καταστροφή του 20ού αιώνα. Δέκα χρόνια αργότερα η Αλεξίεβιτς περιπλανήθηκε στην απαγορευμένη ζώνη –όχι χωρίς τίμημα και για τη δική της υγεία–, μίλησε µε δεκάδες ανθρώπους, έψαξε αρχεία εφημερίδων, ληξιαρχείων, νοσοκομείων, αναζήτησε στην άλλοτε σοβιετική επικράτεια τα νήματα των απωλειών.

Η παράσταση που βασίζεται στο βιβλίο της Αλεξίεβιτς, αφορά τους ανθρώπους του Τσέρνομπιλ κι όχι το ίδιο το ατύχημα. Η πριν και μετά Τσέρνομπιλ εποχή αποτυπώνεται στις αφηγήσεις των ανθρώπων, που είδαν τη ζωή και τη χώρα τους να καταστρέφεται ολοσχερώς και που διατύπωσαν μέσα από τις ιστορίες τους ερωτήματα για το νόημα της ανθρώπινης ζωής και την ύπαρξη του είδους μας στον πλανήτη. Από τις 100 μαρτυρίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο επιλέχθηκαν 16 που ερμηνεύουν 6 ηθοποιοί.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι από σύμπτωση οι συντελεστές της παράστασης προσέγγισαν όλο αυτό το υλικό εν μέσω μίας βαθιάς υγειονομικής κρίσης που και πάλι χωρίζει τις ζωές των ανθρώπων σε πριν και μετά εποχές.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Στέλιος Μάινας, Μαρία Κατσιαδάκη, Πηνελόπη Τσιλίκα, Δαυίδ Μαλτέζε, Γιάννης Λεάκος. Συμμετέχει μέσω βίντεο η Αρετή Σεϊνταρίδου.

Mute

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αν δεν έχεις δει μέχρι τώρα το έργο Mute του Γιώργου Χρυσοστόμου, με τον ίδιο επί σκηνής ήρθε ο καιρός να το κάνεις. Κι αν την έχεις δει ήδη ίσως ήρθε η ώρα να την ξαναδείς. Η παράσταση την οποία σκηνοθέτησαν μαζί η Σοφία Πάσχου και ο Γιώργος Χρυσοστόμου, είναι ένα σύντομο και υπέροχο ταξίδι στους κόσμους διαφορετικών χαρακτήρων που υποδύεται στη σιωπή ο Γιώργος Χρυσοστόμου. Μία παράσταση που αν αναλογιστεί κανείς ότι δημιουργήθηκε εδώ και πολλά χρόνια στο μυαλό του ηθοποιού και παρουσιάστηκε πριν την πανδημία του κορονοϊού, μπορείς να τη χαρακτηρίσεις προφητική καθώς είναι σαν να μας έδειχνε τον κόσμο μας την εποχή της καραντίνας.

«Ένας άνθρωπος που κυνηγά το μυαλό του, ένας άνθρωπος που αρνείται τις λέξεις. Μια πολυκατοικία. Ένας μαέστρος, ένας ηλικιωμένος, ένας φοβητσιάρης, ένας γυμναστής, ένας σεξομανής, ένας γκαντέμης… Τι τους συνδέει; Είναι ένας ή περισσότεροι; Κάποτε όλα διαλύονται• οι λέξεις έρχονται απρόσμενα. Μια παράσταση με μουσική χωρίς μουσικούς, με λέξεις χωρίς λέξεις. Μια παράσταση που κάποιος τολμά να ανοίξει την πόρτα του δωματίου του και να δείξει τι πραγματικά υπάρχει μέσα σε αυτό.

MUTE. 1998 Θεσσαλονίκη. Μπλε βαμμένο δωμάτιο. Συγκάτοικος με τρεις αγνώστους. Ένα cd player. Ένα mini disk. Κανένα κινητό τηλέφωνο. Μουσική με ακουστικά στ’ αυτιά. Το αριστερό δεν δουλεύει. Μονοφωνικό αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια ακρόασης τζαζ κομματιού γεννήθηκε ο Μαέστρος. Και άλλοι ήρωες, που παρέα με τον εφευρέτη τους δεν τραγουδήσανε ποτέ. Ούτε στη χαρά ούτε στον πόνο. Λαχτάρα για μουσική, φόβος για τραγούδι όμως. Οι ήρωες αυτοί βγήκανε να δουλέψουνε βαθιά στη νύχτα. Για να φάει ψωμί ο εφευρέτης. Με σοφία η Σοφία θα τα βγάλει όλα αυτά στο φως. Που θα το σχεδιάσει η άλλη Σοφία. Και με τα φώτα της Φωτεινής θα γεννηθούνε κι άλλα, που θα τα πάρει ο ήλιος της Ηλιάνας και θα τα απογειώσει για να πετάξουν όλοι μαζί πάνω στης Μαγδαληνής το σκηνικό. Τα λόγια είναι περιττά», γράφει για την παράσταση ο Γιώργος Χρυσοστόμου.

Το Mute επιστρέφει στην Κεντρική Σκηνή στο Θέατρο του Νέου Κόσμου από το Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021.

Η Τριλογία των Λήμαν Μπράδερς

Δομνίκη Μητροπούλου

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζει από τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, το έργο του Στέφανο Μασσίνι, Η τριλογία των Λήμαν Μπράδερς, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Το έργο αποτελεί μία εξιστόρηση της προσωπικής πορείας των αδερφών Λήμαν που σε τρεις γενιές κατάφεραν να φτάσουν να ιδρύσουν τη δική τους τράπεζα που δέσποσε στην οικονομική ζωή της Αμερικής και του κόσμου και να ζήσουν τη θεαματική κατάρρευση της αυτοκρατορίας τους.

Ο Χεγιούμ Λήμαν πάτησε πρώτη φορά το πόδι του στην Αμερική το 1844 και άλλαξε το όνομά του σε Χένρυ. Άνοιξε το κατάστημα υφασμάτων του στην Αλαμπάμα και υποδέχτηκε κοντά του τους αδερφούς του Εμμάνουελ και Μάγιερ. Μέσα σε 164 χρόνια είχαν φτάσει στην κορυφή και το 2008 ήρθε η θεαματική πτώση που έδωσε το έναυσμα για την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Ο Στέφανο Μασσίνι, από τους σημαντικότερους μυθιστοριογράφους και θεατρικούς συγγραφείς της Ιταλίας, δημιουργεί μια τοιχογραφία, όπου συμπλέκονται τα μεγάλα γεγονότα της ιστορίας με την πορεία των αδελφών Λήμαν και των απογόνων τους, η άνοδος και η πτώση, ο θρίαμβος μαζί με τα χάσματα και τις αμφιβολίες.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάκης Παπαδημητρίου, Αργύρης Ξάφης και Μιχάλης Οικονόμου.

Ξύπνα Βασίλη

Θέατρο του Νέου Κόσμου Πάτροκλος Σκαφιδάς

Η παράσταση Ξύπνα Βασίλη σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη διέγραψε δύο πολύ επιτυχημένες σεζόν στο Εθνικό Θέατρο. Η διαχρονική σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά μέσα από τη σύγχρονη ματιά του σκηνοθέτη, παρουσιάζεται από Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 στο Θέατρο Ιλίσια, καθώς φέτος, προστέθηκε στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

Ο Άρης Μπινιάρης, οι σκηνοθεσίες του οποίου πετυχαίνουν μια εντυπωσιακή μέθεξη της μουσικής με τη γλώσσα, δημιούργησε στο Ξύπνα Βασίλη μια ατμοσφαιρική παράσταση με 60s διάθεση και ανέδειξε μοναδικά το έργο στο οποίο ο Ψαθάς μιλά για όλα τα σοβαρά αγκάθια αυτού του τόπου μέσα από το πρίσμα του μοναδικού χιούμορ του. Το αν αυτά τα αγκάθια συνεχίζουν να υπάρχουν είναι ένα ερώτημα καθαρά ρητορικό.

Βρισκόμαστε στα γραφεία του εκδοτικού οίκου Φαρλάκου. Ο Βασίλης, συντηρητικών πολιτικών φρονημάτων, και ο Μάνος, προοδευτικών, συγκρούονται για τις συνθήκες εργασίας, αλλά και για το περιεχόμενο των βιβλίων που εκδίδονται. Σημείο αιχμής για την πνευματική διαμάχη, ο ποιητής Φανφάρας και η στρατευμένη συντηρητική ποίησή του. Πολύ γρήγορα όμως η τύχη τα φέρνει έτσι ώστε οι πολιτικές πεποιθήσεις των δύο συναδέλφων αλλάζουν και οι καταστάσεις που ακολουθούν δοκιμάζουν τους ήρωες. Ποιος από τους δύο θα καταφέρει να προσαρμοστεί στα ήθη και το πνεύμα της νέας εποχής;

Στην παράσταση παίζουν οι: Λαέρτης Μαλκότσης, Ελένη Ουζουνίδου, Άνδρη Θεοδότου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Ηλίας Μουλάς, Λυδία Τζανουδάκη, Μαντώ Γιαννίκου, Θανάσης Ισιδώρου, Γιάννης Λατουσάκης.

Η προπώληση των εισιτηρίων για όλες τις παραστάσεις γίνεται εδώ ενώ περισσότερες πληροφορίες για κάθε μία από αυτές θα βρεις στο site του θεάτρου.